Herätys: Nuorten lääkäreiden kyykytys tunnistetaan, ajokeli huono sateiden vuoksi, Ovetshkin ohitti Laineen

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Kuvitus
Tanja Ylitalo / Yle Uutisgrafiikka

Nuorten lääkäreiden kyykytys tunnistetaan laajalti sekä työelämässä että koulutuksessa

Lähes poikkeuksetta nuoria lääkäreitä ovat kiusanneet kokeneet seniorilääkärit. Yle haastatteli Suomen viiden lääketieteen tiedekunnan johtajat eli dekaanit. Asiaa kysyttiin myös sairaanhoitopiirien johtajilta. Viikko sitten julkaistun Ylen paljastuksen jälkeen myös nuoret lääkärit ovat rohkaistuneet jakamaan sosiaalisen median suljetuissa ryhmissä lisää omakohtaisia kokemuksiaan seniorilääkärien käyttäytymisestä.

Britannia vaatii Venäjältä vastausta entisen vakoojan myrkyttämisestä

Britannia vaatii Venäjältä tähän iltaan mennessä vastausta siitä, mikä Venäjän rooli oli entisen vakoojan Sergei Skripalin myrkyttämisessä. Brittitutkimuksen mukaan myrkky on todettu venäläiseksi. Jos vastausta ei tule, Britannia toteaa Venäjän syyllistyneen “laittomaan voimankäyttöön”.

Suojapukuun pukeutuneet armeijan työntekijät tutkivat rikospaikkaa Salisburyssä.
Daniel Leal-Olivas / AFP

SS: Tulli paljasti 178 miljoonan euron salakuljetussarjan

Tulli on paljastanut 178 miljoonan euron arvoisen huumeiden salakuljetusten sarjan, kertoo Savon Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Lisäksi Suomen Tulli auttoi muiden maiden viranomaisia paljastamaan vielä lisää saman liigan huumerikoksia. Mikään Suomen viranomaisista ei ole paljastanut aiemmin yhtä laajaa ammattimaista huumeliigaa.

Tullikoira Kira töissä Tornion tullissa.
Karoliina Haapakoski / Yle

Ovetshkin on nyt NHL:n maalipörssin ykkönen – Patrik Laine jäi maalin jälkeen

NHL-maalipörssin voitosta taistelevat Aleksander Ovetshkin ja Patrik Laine iskivät yhteen varhain aamulla Suomen aikaa. Ovetshkin iski ottelussa kahdesti ja rikkoi NHL-uransa 600 maalin rajapyykin. Patrik Laine teki yhden maalin. Miehet mittelevät NHL-maalipörssin voitosta, ja nyt Ovetshkin on maalin edellä Lainetta.

Aleksander Ovetshkin
Aleksander OvetshkinPatrick Smith / AFP

Toimittajamurha vei Slovakian hallituksen kuilun partaalle – eturintamassa 19-vuotias abi

Yhteishallituksen apupuolue vaatii uusia vaaleja. Hallituksen vastaisen työn eturintamassa on 19-vuotias abi, joka aikoo vetää tuhansia slovakialaisia kaduille jälleen tällä viikolla. Slovakiassa hallitusta vastaan ovat nousseet erityisesti nuoret sen jälkeen kun tutkiva toimittaja Jan Kuciak ja hänen tyttöystävänsä Marina Kusnirovan murhattiin pari viikkoa sitten.

Karolina Farska marssii mielenosoituksessa Bratislavassa.
Karolina Farska (kesk.) marssi korruption vastaisessa mielenosoituksessa Bratislavassa viime huhtikuussa.Jakub Gavlak / EPA

Lunta, räntää, vettä ja huonoa ajokeliä

Tiistaina sää tarjoaa sadetta monin paikoin ja monessa eri olomuodossa. Etelässä sataa vettä, maan keskiosassa lumisade on ajoittain sakeaa ja pohjoisessa tulee lumikuuroja. Ylen meteorologi Joonas Koskelan mukaan maan keskivaiheilla on satanut lunta jo paikoin jopa 15 senttiä vuorokauden sisällä, mutta lisää voi tulla jopa kymmenen senttiä.

Sateiden seurauksena ajokeli voi olla jopa erittäin huono. Ilmatieteen laitos varoittaa huonosta ajokelistä lähes koko maassa, aivan eteläistä ja pohjoista Suomea lukuun ottamatta. Lisäksi varoitetaan siitä, että jalkakäytävät ovat aamuyöstä alkaen erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Tiistain sääkartta.
Yle

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.