Hyppää sisältöön

Miksi Black Pantherista tuli kassamagneetti ja onko suosio ansaittua? Kolme kysymystä elokuvakriitikoille

Black Panther -elokuvan lippuja on myyty alle kuukaudessa yli miljardilla dollarilla. Elokuvakriitikot Pertti Avola, Taneli Topelius ja Anton Vanha-Majamaa pohtivat suosion syitä.

1,2 miljardia euroa maailmanlaajuisesti tuottanutta Black Pantheria on povattu Oscar-ehdokkaaksi. Uusi kategoria parantaa sen mahdollisuuksia ennestään. Kuva: Matt Kennedy / Marvel

1

Miksi Black Panther on niin suosittu?

Marvelin supersankarielokuva Black Panther teki vastikään historiaa, kun elokuvan lipputulot ylittivät vajaassa kuukaudessa miljardin dollarin rajan. Miljardiklubissa on yhteensä vain 33 elokuvaa (siirryt toiseen palveluun).

Miksi Black Panther on niin suosittu?

Kriitikko Pertti Avola antoi elokuvalle Helsingin Sanomissa kolme tähteä (siirryt toiseen palveluun).

– Elokuva on tietoinen vastaisku Hollywoodin pitkäaikaiselle mustien näyttelijöiden ja mustien aiheiden tietyntyyppiselle syrjimiselle. Elokuvassa lähes kaikki näyttelijät ovat mustia, ja aiheena on itsenäinen, hyvin vahva afrikkalainen valtio. Siinä on mustia ihmisiä, mustia amerikkalaisia voimaannuttava sävy. Black Panther oli 1960-luvulla ensimmäinen musta supersankari. Se, että se on nyt saatu elokuvaksi, on tapaus.

Taneli Topelius kirjoittaa Ilta-Sanomien arvostelussaan (siirryt toiseen palveluun), että Black Panther on komea mutta totinen elokuva.

– On poikkeuksellista ja tärkeää, että suuren yleisön elokuvassa on lähes pelkästään mustia näyttelijöitä. Toinen puoli on se, että elokuvassa on valtavasti viitteitä Yhdysvaltain mustaan historiaan, kaikkeen siihen, millainen mustan väestön asema on ollut viimeisen 50 vuoden aikana. Elokuvan tarina on sidottu nykypäivään, vaikka se näennäisesti kuvaakin fiktiivistä afrikkalaista yhteiskuntaa. Siinä on paljon asioita, joista saa kiinni pelkän supersankaritarinan lisäksi.

Anton Vanha-Majamaa antoi Black Pantherille Aamulehdessä (siirryt toiseen palveluun)neljä tähteä.

– Se, että elokuva on suurelta osin ei-valkoinen on poikkeuksellista Marvel-elokuvissa ja ylipäänsä tuon kokoisissa elokuvissa. Se on tavoittanut uusia yleisöjä Yhdysvalloissa ja maailmalla. Sellaisia, joita supersankarirymistelyt eivät yleensä kiinnosta.

Myös ajoitus ratkaisi, sillä elokuva sai ensi-iltansa 29. tammikuuta, kun Amerikassa vietetään Black History Monthia eli mustan amerikkalaisuuden juhlia koko helmikuun ajan, sanoo Vanha-Majamaa.

– Elokuva on ajassa kiinni.

1,2 miljardia euroa maailmanlaajuisesti tuottanutta Black Pantheria on povattu Oscar-ehdokkaaksi. Uusi kategoria parantaa sen mahdollisuuksia ennestään. Kuva: Matt Kennedy / Marvel

2

Ansaitseeko elokuva kaiken huomion?

Mustien näyttelijöiden Marvel-elokuva on itsessään tapaus. Lunastaako elokuva paikkansa kaiken hehkutuksen keskellä?

– Mielestäni se ei elokuvana ja tarinana eroa kauheasti muista Marvelin supersankarielokuvista. Aihepiiri ja teemat nostavat sen omaksi tapauksekseen, Pertti Avola toteaa.

Taneli Topelius ajattelee kysymyksen kohdalla myös tulevia elokuvia.

– On se paikkansa lunastanut ihan siitäkin syystä, että nyt Hollywoodissa otetaan entistä enemmän tosissaan muutkin kuin perinteiset lähtökohdat, joissa sankarit ovat valkoisia miehiä. Jos ajattelen Black Pantheria puhtaasti supersankarielokuvana, niin ei se genressä kärkeen mene, mutta se on hyvä ja sujuva elokuva.

Anton Vanha-Majamaa keskustellut asiasta kollegojen kanssa.

– Monet kollegat ovat olleet sitä mieltä, ettei Black Panther olisi elokuvana loistava. Omasta mielestäni se on tosi viihdyttävä ja visuaalisesti kaunis elokuva, jossa on vähän tyhjäkäyntejä, ja jonka efektit eivät ole teknisesti priimaa. Joka tapauksessa elokuva ansaitsee menestyksensä. Se on parhaita supersankarielokuvia, joita olen nähnyt, Vanha-Majamaa perustelee.

Danai Gurira, Lupita Nyong'o ja Florence Kasumba Kuva: Matt Kennedy / Marvel

3

Yllättikö miljardin dollarin uutinen?

Pertti Avola kirjoitti Helsingin Sanomien arvostelussaan, että Black Panther on siitä erikoinen supersankarielokuva, että siinä hieman tavanomaista painokkaampi ajatuksellinen sisältö on varsinaista toimintaa keskeisemmässä asemassa.

– Uutinen ei yllättänyt. Se on eräässä mielessä ainutlaatuinen elokuva. En ihmettele sen suosiota, Avola toteaa.

Taneli Topelius on samaa mieltä.

– Elokuvassa yhdistyy kaksi asiaa: pohjana on Marvelin sarjakuvauniversumi. Niistä tehdyt elokuvat ovat lähtökohtaisesti valtavan suosittuja, ja Marvel on saanut järjestään hyvän nosteen elokuvilleen. Lisäksi musta Amerikka saa elokuvassa äänensä kuuluviin. Yleisöpotentiaalia on todella paljon, Topelius sanoo.

Anton Vanha-Majamaa huomauttaa, että valtavasta suosiosta saatiin vihiä jo etukäteen.

– Black Pantherin kohdalla vaikutti jo viikkoja tai kuukausia ennen ensi-iltaa siltä, että elokuvasta tulee poikkeuksellisen suosittu. Elokuvalla on hyvät tekijät ja sen ympärillä oli hyvää tahtoa etenkin Yhdysvalloissa, Vanha-Majamaa kertoo.

Kuva: Matt Kennedy / Marvel