1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sergei Skripal

Venäjä: Britannian vakoojamyrkytysväitteet "sirkusta"

Venäjän ja Britannian suhteet ovat viileät jo entuudestaan muun muassa entisen vakoojan Alexander Litvinenkon kuoleman vuoksi. Skripalien myrkytystapaus uhkaa heikentää suhteita entisestään.

Sergei Skripal
Marija Zaharova
Venäjän ulkoministeriön edustaja Marija ZaharovaSergei Savostyanov / AOP

Venäjällä on kommentoitu Britannian pääministeri Theresa Mayn pitämää parlamenttipuhetta tiukasti. Pääministeri May selvitti illalla Sergei ja Julia Skripalin murhayritystä. Hän sanoi, että "Venäjä on erittäin todennäköisesti vastuussa tapahtuneesta.

– Lausunto on osa informaatiokampanjaa ja poliittista kampanjaa. Kampanjat perustuvat provokaatioon. Britannian parlamentissa nähtiin sirkusesitys, sanoi Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova.

Tiedottaja Zaharovan mukaan "kuningaskunta voisi selvittää aiemmat tapaukset uusien satujen keksimisen sijaan". Hän viittasi muun muassa Britanniassa kuolleisiin entiseen vakoojaan Alexander Litvinenkoon, oligarkki Boris Berezovskiin ja tietovuotaja Alexandet Perpilichnyyn.

Venäjällä osoitetaan syyttävää sormea takaisin Britanniaan

Vuonna 2006 kuolleen Alexander Litvinenkon murhasta epäilty ja sittemmin epäilyistä vapautettu Andrei Lugovoi on nykyisin edustajana Venäjän parlamentissa.

Lugovoin mukaan pääministerin puheet ovat "vastuuttomia". Venäjällä on väläytelty Britannian oman tiedustelupalvelun olevan yhteydessä murhayritykseen.

Lue myös:

Britannian ja Venäjän suhteita uhkaa uusi jääkausi – pääministeri Mayn on pakko ottaa kova linja myrkytystapauksen vuoksi

Vakoojaskandaali laajenee: Britannia odottaa Venäjältä pikaista selontekoa hermomyrkyn käytöstä

Putin venäläisvakoojan myrkyttämisestä Britanniassa: Selvittäkää tämä siellä – ja keskustellaan sitten

Lue seuraavaksi