1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Sergei Skripal

Britannian mukaan venäläisvakoojaan käytettiin neuvostoliittolaista hermomyrkkyä – Suomalaisasiantuntija: Uhrit saivat luultavasti vasta-ainetta

Novichokit ovat hermomyrkkyjä, jotka Neuvostoliitto kehitti sotilaskäyttöön 1970- ja 1980-luvuilla.

Sotilasviranomaisia poistamassa autoa paikalta, joka liittyy myrkytystapaukseen. Kuva: Adrian Dennis / Lehtikuva

Britannian pääministeri Theresa May kertoi tänään, että entisen venäläisvakoojan Sergei Skripalin myrkytystapauksessa käytettiin Novichok-tyyppisiin hermomyrkkyihin kuuluvaa ainetta.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Novichok tarkoittaa venäjäksi "uutta tulokasta". Kyseessä on joukko hermomyrkkyjä, joita Neuvostoliitto kehitti sotilaskäyttöön 1970- ja 1980-luvuilla.

Novichok-ryhmään kuuluvan A-230-nimisen kemikaalin sanotaan olevan 5–8 kertaa myrkyllisempää kuin VX-hermokaasu. Aine voi tappaa ihmisen minuuteissa.

BBC:n mukaan joitakin Novichok-yhdisteitä voidaan säilyttää kahtena vähemmän myrkyllisenä kemikaalina, jotka yhdistämällä syntyy tappavampi aine.

Vasta-aine olemassa hermomyrkylle

Helsingin yliopiston kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutin Verifinin johtaja Paula Vanninen kertoo, että Novichok-ryhmän aineet vaikuttavat ihmiseen kuten muutkin hermokaasut.

Myrkky aiheuttaa uhrissa esimerkiksi kramppeja, kuolaamista ja pahimmassa tapauksessa lamaannuttaa hengityksen, mikä johtaa kuolemaan.

Valmius tällaisen myrkytyksen hoitamiseen on jokaisella länsimaalla. Mutta jos uhreja on paljon, niin sitten tilanne muuttuu

Hermomyrkkyihin on olemassa vasta-aine, jota uhrin pitää saada usean päivän tai jopa viikkojen ajan myrkytyksen jälkeen.

– Valmius tällaisen myrkytyksen hoitamiseen on jokaisella länsimaalla. Mutta jos uhreja on paljon, niin sitten tilanne muuttuu, Vanninen sanoo.

Hän arvelee, että myrkytyksen uhrit ovat luultavasti saaneet Novichokien vasta-ainetta melko pian myrkytyksen jälkeen, koska he eivät kuolleet heti.

Myrkytystapa vielä tuntematon

Vanninen uskoo, että Britannian viranomaiset ovat todennäkoisesti jo pystyneet selvittämään Skripaliin käytetyn aineen rakenteen.

Vanninen arvioi, että luultavasti myrkkyä on annosteltu Skripalille ja hänen tyttärelleen jonkinlaisena nestemäisenä aerosolina.

Verifinin johtajan mukaan myrkky on voitu joko valmistaa laittomassa laboratoriossa Britanniassa tai sitten aine on salakuljetettu maahan. Novichokien valmistaminen vaatii erityistä ammattitaitoa ja hyviä suojavarusteita.

– Sanoisin, että asiantuntijat ovat olleet asialla tässä tapauksessa.

Lue myös:

Putin venäläisvakoojan myrkyttämisestä Britanniassa: Selvittäkää tämä siellä – ja keskustellaan sitten

Britannian pääministeri: Venäjä vastuullinen vakoojan myrkytystapauksessa

Venäläisvakoilijan myrkytysmysteeri tuo mieleen Litvinenkon murhan – Britanniassa pitkään asunut Sergei Skripal löydettiin tiedottomana ostoskeskuksen penkiltä