Hyppää sisältöön

Pitäisikö toisen asteen koulutuksesta tehdä maksutonta? "On väärin, jos taloudelliset syyt koituvat esteeksi"

Opetusmateriaalit voivat maksaa lukiolaiselle jopa tuhansia euroja, ammattikoululaisellekin satasia.

A-studio: Pitäisikö lukio- ja ammattikoulutuksesta tehdä täysin maksutonta?
A-studio: Pitäisikö lukio- ja ammattikoulutuksesta tehdä täysin maksutonta?

Kansalaisaloite maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta etenee eduskunnan käsittelyyn. Aloitteella on jo 51 000 allekirjoittajaa.

Vaikka osallistuminen opetukseen on toisella asteella ilmaista, kuluu oppikirjoihin ja muihin oppimateriaaleihin pitkä penni. Lukiolaiselle kustannuksia kertyy jopa 2500 euroa, ammattikoululaisillekin satoja euroja. (siirryt toiseen palveluun)

Maanantain A-studiossa aiheesta keskustelivat vihreiden Ville Niinistö ja kokoomuksen Susanna Koski.

– On väärin, jos taloudelliset syyt yhdelläkään nuorella koituvat esteeksi opiskella, Niinistö sanoi.

– On tärkeää, että nyt päästään selvittämään, minkä laajuisesta ongelmasta on kysymys ja millaiset ovat ne toimenpiteet, joilla tätä voidaan ratkoa, Koski pohti.

Maksaisi 100 miljoonaa

Opetushallituksen tekemän selvityksen mukaan vuonna 2015 noin viidennes lukion keskeyttäneistä kertoi rahan vaikuttaneen päätökseen ainakin jonkin verran. Vaikka kustannukset ovatkin vain harvoin ainoa syy keskeyttämiselle, noin 300 nuorelle rahan puute vaikutti keskeyttämispäätökseen melko tai erittäin paljon.

Maksuton toisen asteen koulutus maksaisi valtiolle arviolta sata miljoonaa euroa. Susanna Kosken mukaan se on itsestäänselvästi pois jostain muusta.

– Onko se, että kaikille kustannetaan opiskelumateriaali tilanteesta riippumatta tarkoituksenmukaista politiikkaa. Voisiko siihen löytyä jotain muita keinoja?

Niinistön mukaan yhteiskunta säästäisi asiassa pitkällä aikavälillä.

– Nuorten työllisyysaste nousee. Vaille toisen asteen loppututkintoa jäävistä ihmisistä työttömyysaste on noin puolet suurempi, mitä muulla väestöllä, Niinistö sanoo.

Katso koko keskustelu Areenasta tai tämän jutun kuvasta.

Korjaus 13.3. kello 11:32. Niinistön sitaatti "työllisyysaste on noin puolet suurempi" korjattu muotoon "työttömyysaste on noin puolet suurempi".

.
.