Britannian ja Venäjän suhteita uhkaa uusi jääkausi – pääministeri Mayn on pakko ottaa kova linja myrkytystapauksen vuoksi

Salisburyssa käytetyn hermomyrkyn paljastuminen venäläisvalmisteiseksi pakottaa Britannian hallituksen tiukkoihin vastatoimiin.

Sergei Skripal
Suojapukuun pukeutuneet armeijan työntekijät tutkivat rikospaikkaa Salisburyssä.
Salisburyn myrkytystapauksen tutkintaan ovat osallistuneet sekä poliisin että armeijan erikoisyksiköt.Daniel Leal-Olivas / AFP

LONTOO Britannia vaatii Venäjältä tiistai-iltaan mennessä vastauksia siitä, miten venäläisvalmisteinen hermomyrkky päätyi Britanniaan ja entisen vakoojan Sergei Skripalin elimistöön.

Jos selvitystä ei kuulu, Britannia toteaa, että Venäjä on syyllistynyt “laittomaan voimankäyttöön”.

Skripal ja hänen tyttärensä löydettiin pari viikkoa sitten tiedottomina puiston penkiltä. Heidän tilansa on yhä kriittinen.

Virallisen Britannian pakottaa vastatoimiin se, että niin sanotussa Salisburyn myrkytyksessä käytetty aine on todettu venäläiseksi.

Hermomyrkky on brittitutkimuksen mukaan tyyppiä, jonka Venäjän armeijan on kehittänyt ja jonka valmistamiseen maalla on edelleen kapasiteetti.

Britannian Pääministeri Theresa May jätti kuitenkin maanantaisessa lausunnossaan Venäjälle diplomaattisen takaoven auki.

Hän sanoi, että kyseessä oli joko Venäjän suora toimi Britanniaa vastaan tai sitten Venäjän hallitus on menettänyt hermomyrkkynsä hallinnan, toisin sanoen myrkky olisi joutunut vääriin käsiin “katastrofaalisin seurauksin.”

Loikkari Litvinenkon salamurha tuoreessa muistissa

Pääministeri May on sanonut syyttävänsä Moskovaa siksi, että Venäjän valtio on sekaantunut salamurhiin aiemminkin. Mayn mukaan Venäjä pitää Sergei Skripalin kaltaisten loikkareiden salamurhia oikeutettuna toimintana.

Britannian ja Venäjän suhteet eivät ole olleet kaksiset sitten loikkari Alexander Litvinenkon murhan vuonna 2006. Tuolloin loikkarieversti Litvinenko myrkytettiin radioaktiivisella poloniumilla Lontoon keskustassa. Maiden suhteet viilenivät syväjäähän.

Julkinen brittiselvitys lisäsi pakkasasteita entisestään vain kaksi vuotta sitten. Selvityksen johtopäätös oli, että Venäjän presidentti Vladimir Putin “todennäköisesti” hyväksyi Litvinenkon murhan.

Britannia vastustaa Venäjän toimia Syyriassa

Britannia on suominut eurooppalaisittain selväsanaisesti Venäjän toimia niin Syyriassa kuin Ukrainassa.

Theresa May on myös syyttänyt Venäjää kyberhyökkäyksistä ja siitä, että maa yrittää niiden avulla “horjuttaa vapaiden yhteiskuntien vakautta”.

Hiljattain Britannia on pyrkinyt kuitenkin parantamaan suhteita. Joulukuussa Boris Johnsonista tuli ensimmäinen Britannian ulkoministeri viiteen vuoteen, joka on tehnyt vierailun Venäjälle.

Sergei Skripalin myrkytystapaus pysäytti suhteiden lämmittelyn.

Brexit heikensi vastatoimien tehoa

Jos Britannia ryhtyy toimiin Venäjää vastaan, ovat sen keinot rajalliset.

Alexander Litvinenkon murhan jälkeisillä diplomaattien karkotuksilla ei ollut suurta vaikutusta. Maan mahdollisuudet taivutella EU laajempiin sanktioihin ovat pienentyneet Britannian Brexit-päätöksen jälkeen.

Tehokkaimmaksi keinoksi jäänee Britanniassa majaa pitävien rikkaiden oligarkkien ja venäläisten yritysten toimintamahdollisuuksien rajoittaminen.

Britannian mukaan venäläisvakoojaan käytettiin neuvostoliittolaista hermomyrkkyä – Suomalaisasiantuntija: Uhrit saivat luultavasti vasta-ainetta

Putin venäläisvakoojan myrkyttämisestä Britanniassa: Selvittäkää tämä siellä – ja keskustellaan sitten

Vakoojaskandaali laajenee: Britannia odottaa Venäjältä pikaista selontekoa hermomyrkyn käytöstä

Venäläisvakoilijan myrkytysmysteeri tuo mieleen Litvinenkon murhan – Britanniassa pitkään asunut Sergei Skripal löydettiin tiedottomana ostoskeskuksen penkiltä