19-vuotias abi nousi Slovakian johtoa vastaan ja veti tuhannet mukanaan kaduille – nyt hallitus uhkaa kaatua

Slovakian hallitus on kaatumaisillaan toimittajamurhan seurauksena. Yhteishallitukseen kuuluva apupuolue ilmoitti myöhään maanantai-iltana vaativansa uusia vaaleja.

kansalaistoiminta
Karolina Farska marssii mielenosoituksessa Bratislavassa.
Karolina Farska (kesk.) marssi korruption vastaisessa mielenosoituksessa Bratislavassa viime huhtikuussa.Jakub Gavlak / EPA

Berliini. Slovakialaisella abillla Karolina Farskalla on kiireinen viikko. Tänään tiistaina hän kirjoittaa slovakian kielen ylioppilaskirjoituksissa.

Perjantaiksi Farska järjestää pääkaupunkiin Bratislavaan uuden, todennäköisesti tuhansia osallistujia keräävän mielenosoituksen, jossa vaaditaan Slovakian hallituksen eroa.

Karolina Farska on 19-vuotias abiturientti ja Slovakian pääministerin Robert Ficon tuorein painajainen. Farska on yksi nuorista slovakialaisista, jotka ovat saaneet nyt jo kaksi viikkoa peräkkäin Bratislavan ja muiden slovakialaiskaupunkien kadut täyteen ihmisiä.

Hallituksen ero on jo lähellä. Maanantaina sisäministeri erosi, ja myöhään samana iltana myös yhteishallituksessa istuva, unkarilaisvähemmistöä edustava Most-Hid-puolue ilmoitti haluavansa uudet vaalit.

*Kimmokkeena Slovakian *yhä syvenevälle poliittiselle kriisille on ollut tutkivan toimittajan Jan Kuciakin ja hänen tyttöystävänsä Marina Kusnirovan murha pari viikkoa sitten.

Farskan mukaan ihmiset ovat nyt kaduilla, koska kyse ei ole enää vain rahasta ja vallan väärinkäytöstä.

– Nyt on tapettu kaksi ihmistä. Se on jo aivan eri asia, Farska sanoo puhelimitse sujuvalla englannilla.

– Murhat olivat suora hyökkäys demokratiaa ja sananvapautta kohtaan.

Farska ehti antaa Ylelle haastattelun maanantai-iltana, kun hän on ajamassa Bratislavasta takaisin 150 kilometrin päässä sijaitsevaan kotikaupunkiinsa Dubnica nad Vahomiin. Seuraavana aamuna piti olla koulussa kirjoituksissa.

Sisäministeri Robert Kalinakin ero oli mielenosoittajille tärkeä erävoitto. Kalinak oli poliisiasioiden ministerinä vastuussa Kuciakin murhan tutkimuksista, mikä herätti arvostelijoissa epäilyjä tutkinnan riippumattomuudesta.

Poliisin mukaan murha liittyy hyvin todennäköisesti Kuciakin työhön tutkivana toimittajana. Ennen kuolemaansa Kuciak, 27, oli tutkinut mafiayhteyksistä epäillyn italialaisen liikemiehen toimia. Artikkeli julkaistiin postuumisti.

Kuciak oli uutistoimisto Reutersin mukaan aiemmin kirjoittanut veropetoksista epäillystä liikemiehestä, jolla oli yhteyksiä sisäministeri Kalinakiin. Kalinak kiistää syyllistyneensä rikoksiin.

Farskan mukaan Kalinak on symboloinut mielenosoittajille korruptiota ja vallan väärinkäyttöä, vaikka tuomiota ei ole. Siksi hän iloitsee ministerin erosta.

– Tavoite, johon olen käyttänyt vuoden elämästäni, toteutuu nyt.

Ministeri oli nimittäin yksi syy sille, miksi Farska päätti jo viime vuonna lähteä kaduille osoittamaan mieltä.

Viime keväänä Farskakatseli televisiosta parlamentin istuntoa. Hän järkyttyi poliitiikkojen ylimielisyydestä ja siitä, että korruptiosyytöksiä oli tullut jatkuvasti ilman mitään seuraamuksia.

Mutta yhtä suurena ongelmana hän piti sitä, ettei kukaan tehnyt mitään.

– Yksi Slovakian suurimmista ongelmista on se, etteivät ihmiset koe, että he voivat vaikuttaa politiikkaan.

Farska valitsi toisen taktiikan. Hän otti puhelimen ja soitti ystävälleen. Yhdessä he järjestivät viime keväänä tuhansia keränneen mielenosoituksen korruptiota vastaan.

Esimerkiksi The New York Times kirjoitti jo silloin (siirryt toiseen palveluun) kokemattomista, mutta päättäväisistä nuorista mielenosoitusjohtajista. Farska nauraa, kun hän muistelee ensimmäistä mielenosoitusta.

He eivät tienneet, että mielenosoitukseen tarvitaan lupa. Järjestelyt olivat kaoottiset. Mutta ihmiset löysivät paikalle Facebookin avulle – kuten nytkin. Farska kokee nyt, että viimevuotiset mielenosoitukset pohjustivat Slovakian nykyistä mielenosoitusliikettä.

Hän ei usko, että slovakialaiset olisivat olleet yhtä valmiita nyt kaduille ilman viimevuotista lämmittelykierrosta.

– Nyt ihmiset uskaltavat sanoa mielipiteensä, ja osallistuvat selvästi aktiivisemmin.

*Slovakialainen kokenut *toimittaja Tibor Macak puolestaan uskoo, että todellisen muutoksen Slovakiassa on saanut aikaan tutkiva journalismi. Nuorten mielenosoituksilla ei ollut vielä viiime vuonna vastaavaa vaikutusta.

Vasta nyt slovakialaiset ovat havahtuneet ja lähteneet kaduille runsaslukuisina.

– Janin [Kaciak] ja muiden tutkivien toimittajien työ on syy sisäministeri Kalinakin erolle ja sille, miksi hallitus on nyt kaatumassa, Slovakian radion ja television RTVS:n toimittaja Macak sanoo Ylelle.

Viime perjantain mielenosoitukset keräsivät Bratislavaan arviolta 50 000 ihmistä, mikä on enemmän kuin kertaakaan sitten vuoden 1989 kommunismin kaatumisen. Lisäksi tuhannet marssivat useissa muissa kaupungeissa Slovakiassa ja ulkomailla.

*Farska huomauttaa *olevansa sukupolvea, joka ei ole kokenut kommunismin aikaa tai sen jälkeistä sekavaa 1990-lukuakaan, jolloin Slovakiaa johti itsevaltainen Vladimir Meciar ja jolloin politiikka näytti järjestäytyneeltä rikollisuudelta.

Farskan sukupolven Slovakia on ollut maineeltaan lupaavana pidetty keskieurooppalainen euromaa. Kun Farska kuuli tutkivan toimittajan Jan Kuciakin murhasta, hän piti sitä aluksi valeuutisena. Eihän sellaista oikeasti voisi tapahtua!

– En tiennyt, mitä ajatella. Mietin, että minkälainen kotimaani oikein onkaan, Farska sanoo.