Venäjän sotilaskoneen epäillään loukanneen Viron ilmatilaa – Venäjä: "Radioyhteys oli", Viro: "Ei ollut"

Uutistoimisto BNS:n mukaan kyseessä oli Venäjän ensimmäinen ilmatilanloukkaus Viroa kohtaan tänä vuonna.

Sotilasliitto Naton koneet saattelivat venäläistä kuljetuskonetta, joka oli lähestynyt Baltian maita toukokuussa 2016. Kuva: Britannian puolustusministeriö / EPA

Venäjän puolustusministeriön Iljushin IL-76 -rahtikone on lentänyt Viron ilmatilaan ilman lupaa Vaindloon saaren lähellä, kertoo uutistoimisto BNS. Uutisen on välittänyt muun muassa latvialainen uutistoimisto LETA (siirryt toiseen palveluun).

Loukkauksen kerrotaan tapahtuneen maanantaina puoliltapäivin Suomen aikaa. Vaindloo sijaitsee noin Loviisan kaupungin tasalla Suomenlahdella.

Transponderitietoja kerävään FlightRadar24-sivuston historiatietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) venäläinen Iljushin-kuljetuskone oli Vaindloon saaren edustalla maanantaina klo 12.21. Lentokorkeutta koneella oli vajaat 32 000 jalkaa eli 9,5 kilometriä ja sen maanopeus oli noin 580 kilometriä tunnissa. Koneen reitti kulki Moskovasta Suomenlahden kautta Kaliningradiin.

FlightRadar24-sivuston datan mukaan venäläiskone poikkesi lentämältään reitiltä klo 12.20. Kuva: Juho Tuomisto / Yle

Viron puolustusvoimien mukaan kone oli Viron ilmatilassa noin minuutin ajan. Koneen transponderin kerrotaan olleen päällä. Lennolla oli myös aktiivinen lentosuunnitelma, jonka avulla konetta seuraavat lennonjohtajat tietävät muun muassa mitä reittiä ja millä lentokorkeudella kone on suunnitellut lentävänsä. Viron mukaan kone ei kuitenkaan ollut radioyhteydessä Viron aluelennonjohtoon.

Viron ulkoministeriön kerrotaan kutsuneen Venäjän suurlähettilään kuulemiseen ja antaneen maalle nootin. BNS:n tietojen mukaan kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun venäläinen kone loukkaa Viron ilmatilaa tänä vuonna. Viime vuonna loukkauksia kerrotaan olleen kaksi ja vuonna 2016 seitsemän.

Venäjä: Ei pidä paikkaansa

Uutistoimisto Tassin välittämässä Venäjän puolustusministeriön lausumassa maa kiistää ilmatilanloukkauksen. Tiedotteen mukaan lento suuntautui Kaliningradiin ja sillä noudatettiin erittäin tarkasti kansainvälisiä lentosääntöjä.

– Muiden maiden rajoja ei loukattu, mikä varmistettiin objektiivisin keinoin, lausumassa kerrotaan.

Ministeriön mukaan koneen miehistö oli yhteydessä virolaisiin lennonjohtajiin, joilla ei ollut vaatimuksia venäläiskoneelle.

Palasi illalla takaisin

Transponderitietojen mukaan ilmatilanloukkauksesta epäilty kone lensi Kaliningradista Moskovaan samana iltana. Helsingin edustalla kone oli noin seitsemän aikaan illalla.

Twitterissä muun muassa Suomen puolustusvoimien komentajan Jarmo Lindbergin edelleentviittaamien (siirryt toiseen palveluun) transponderitietojen mukaan Naton AWACS-tiedustelukone kierteli Saaremaan yläpuolella Viron ilmatilassa lähellä ilmatilaloukkauksesta epäillyn venäläiskoneen reittiä.

Muualla verkossa: