Pohjois-Koreaan valuu viinejä ja muita luksustuotteita pakotteista huolimatta, paljastaa vuodettu raportti

Julkistamattomasta YK:n asiakirjasta selviää, että singaporelaisyritykset välittävät luksustuotteita suljettuun Pohjois-Koreaan, kertoo BBC.

Kansainväliset pakotteet
Sotilaat katsovat tuotteita pohjoiskorealaisessa apteekissa Pyongyangissa.
Kansainväliset pakotteet näkyvät pohjoiskorealaisten liikkeiden valikoimissa.How Hwee Young / EPA

Ainakin kaksi singaporelaisyritystä välittää Pohjois-Koreaan pakotelistalla olevia tuotteita, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Sen mukaan tiedot selviävät vielä julkaisemattomasta YK:n raportista.

Singaporesta olisi raportin mukaan viety Pohjois-Koreaan esimerkiksi viinejä ja vahvoja alkoholijuomia vielä ainakin viime heinäkuussa.

Alkoholit lasketaan luksustuotteiksi, joiden myymisen Pohjois-Koreaan YK kielsi jo vuonna 2006. Pakotteita on lisäksi tiukennettu viimeisen kahden vuoden aikana Pohjois-Korean toistuvien ohjuskokeiden vuoksi.

Myös Singaporen laki kieltää nykyään erikseen kaiken viennin Pohjois-Koreaan.¨

Kuinka laajaa pakotteiden rikkominen on?

Raportissa syytetyt firmat ovat sisaryrityksiä ja niillä on sama omistaja. Molemmat ovat kiistäneet syyllisyytensä.

BBC:n mukaan ne ovat kuitenkin käyneet kauppaa Pohjois-Korean kanssa jo pitkään, ja niiden tileille kautta on vuosina 2011–2014 tehty Pohjois-Koreasta siirtoja yli 1,6 miljoonan euron arvosta.

Singaporelaisyritysten todennäköiset rikkomukset herättävät nyt kysymyksen siitä, kuinka moni muu rikkoo pakotteita ja vie tuotteita Pohjois-Koreaan kielloista huolimatta.

Erityisesti YK:n julkaisematon raportti maalaa epäilyksen Aasiassa toimivien yritysten ylle.

BBC:n mukaan raportti vaatii myös, että YK:n jäsenvaltioiden pankkien on valvottava tarkemmin ihmisiä ja yrityksiä, jotka avaavat tilejä niiden kautta.

Vuosia jatkuneet pakotteet ovat todennäköisesti tärkeä syy siihen, että Pohjois-Korea halusi yllättäen neuvottelupöytään Yhdysvaltojen kanssa.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaamisen valmistelut ovat parhaillaan käynnissä.

*Lue myös: *

Korean niemimaan arvoitus: mitä Pohjois-Korea ja USA hakevat neuvotteluilta?