Navetan katto sortui Mustasaaressa – alle jäi sata lehmää

Navetan katolla oli paksu lumikerros. Suurin osa lehmistä on kunnossa sortumisen jäljiltä.

sortumisonnettomuudet
Navetassa olleesta noin sadasta lehmästä vain yksi vasikka menehtyi.
Navetassa olleesta noin sadasta lehmästä vain yksi vasikka menehtyi.Antti Haavisto/Yle

Navetan katto sortui Mustasaaressa varhain tiistaiaamuna. Onnettomuus sattui Veikkaalantiellä reilu kilometri Koivulahdesta Veikkaalan suuntaan. Navetassa oli tapahtuma-aikaan noin sata lehmää, joista yksi vasikka kuoli. Loput lehmistä siirrettiin toisiin rakennuksiin ja suurin osa niistä on kunnossa.

Kattoa ja rakenteita romahti Bjarne Vörgrenin mukaan jopa kolmensadan neliömetrin alalta.
Kattoa ja rakenteita romahti Bjarne Vörgrenin mukaan jopa kolmensadan neliömetrin alalta.Antti haavisto/Yle

Navetta on noin 1 000 neliön kokoinen ja omistaja Bjarne Vörgren arvioi romahtaneen katto-alan suuruudeksi noin 300 neliömetriä.

Pelastuslaitos sai hälytyksen paikalle hieman ennen aamuseitsemää ja he tukivat navetan rakenteita ja joutuivat avittamaan irti kymmenisen lehmää. Lisäksi eläinlääkäri kävi tarkastamassa lehmiä paikalla aamupäivästä.

Katolla ollutta lunta oli paikoin jopa puolisen metriä, vaikka katto oli viimeksi puhdistettu vasta kuukausi sitten.
Katolla ollutta lunta oli paikoin jopa puolisen metriä, vaikka katto oli viimeksi puhdistettu vasta kuukausi sitten.Antti Haavisto/Yle

– Havaitsimme romahduksen navettaan mennessämme aamulla noin puoli seitsemää, jonka jälkeen soitimme pelastusviranomaiset paikalle. Sortuneen katon alla oli vajaat kymmenen lehmää, mutta suurin osa eläimistä oli onneksi navetan toisessa päässä, jonne ne siirtyvät aamuisin lypsettäviksi, maanviljelijä ja omistaja Bjarne Vörgren kertoo.

Koko perheen ja lähitienoon väki hääri päivän poistaen muunmuassa katolle kertynyttä lunta sekä yrittäen puhdistaa navetan lattiaa, joka kastyui pahoin romahduksen katkaistua rakennuksen vesiputkistoja.

Romahtanut katto rikkoi myös navetan vesiputket ja lattia oli veden vallassa.
Romahtanut katto rikkoi myös navetan vesiputket ja lattia oli veden vallassa.Antti Haavisto/Yle

Pelastuslaitos arvioi katon sortuneen lumen painosta. Pelastuslaitokselta tehtävään osallistui yksiköitä Vaasasta, Koivulahdesta ja Sepänkylästä.