1. yle.fi
  2. Uutiset

Jos olet 18-vuotias, saatat lähteä kesällä EU:n tarjoamalle ilmaiselle Interrail-matkalle

EU-komissio haluaa tarjota nuorille aikuisille mahdollisuuden tutustua paremmin Eurooppaan.

Interrail
Interrailaajia rautatieasemalla Saksassa.
AOP

Eurooppalaisiin naapurimaihin tutustuminen edistää avoimuutta ja suvaitsevaisuutta – näin ainakin Euroopan komissio uskoo.

Komissio on myöntänyt 12 miljoonaa euroa kokeiluun (siirryt toiseen palveluun), jossa 20 000–30 000 tänä vuonna 18-vuotiasta EU-kansalaista saa ilmaisen Interrail-matkalipun. Interrail-lippu oikeuttaa kuukauden junamatkustamiseen 30 eurooppalaisessa maassa, EU:n lisäksi esimerkiksi Sveitsissä ja Norjassa.

Taustalla on ajatus, että parin vuoden päästä kaikki EU:n alueella elävät, 18 vuotta täyttävät nuoret voisivat saada ilmaisen Interrail-lipun komissiolta. EU:n mukaan aloitteella halutaan antaa nuorille mahdollisuus tutustua Eurooppaan sekä luoda yhteyksiä muihin nuoriin ulkomailla.

– Koulutus ei ole pelkästään sitä, mitä opimme luokkahuoneissa, vaan myös tutustumista muihin eurooppalaisiin kulttuureihin ja perinteisiin, muun muassa koulutus- ja nuorisoasioista vastaava EU-komissaari Tibor Navracsics sanoi. Hänen mukaansa aloite edistää yhteistä eurooppalaista identiteettiä.

Nuoret aktivistis Vincent-Immanuel Herr ja Martin Speer Berliinissä.
Saksalaiset Vincent-Immanuel Herr (oik.) ja Martin Speer ovat kampanjoineet vuodesta 2014 sen puolesta, että jokainen EU-kansalainen saisi 18-vuotispäivänään ilmaisen Interrail-matkalipun.Phil Dera / Die ZEIT

Kahden aktivistin vuosien lobbaustyö taustalla

Ilmaisen Interrail-lipun ajatuksella kesti vuosia, ennen kuin se päätyi EU-komission pöydälle. Saksalaiset Vincent-Immanuel Herr (29) ja Martin Speer (31), jotka tunnetaan paremmin Herr & Speer (siirryt toiseen palveluun) -aktivistikaksikkona, ovat lobanneet kaikille nuorille ilmaisia Interrail-matkoja jo neljän vuoden ajan.

– Olimme itse reilimatkalla Euroopan halki vuonna 2013. Tavattuamme matkalla upeita ihmisiä pohdimme, että kaikilla nuorilla eurooppalaisilla pitäisi olla tähän mahdollisuus, Vincent Herr kertoo Yle Uutisille.

Kun Saksan ja Kreikan välinen poliittinen kriisi syveni vuotta myöhemmin, kaksikko pohti, miten maiden kansalaisia voisi vieraantumisen sijaan saattaa yhteen.

Nuorten miesten lehtikirjoitukset synnyttivät mielenkiintoa Brysselissä asti. Vuonna 2016 #FreeInterrail (siirryt toiseen palveluun)-kampanja oli edennyt Euroopan parlamentin aloitteeksi asti.

– Emme ole poliittisesti sitoutuneita, mikä varmasti teki laajalle kirjolle puolueita helpoksi kannattaa aloitettamme. Ylipäätään kampanja antaa mielestäni uskoa siihen, että myös nuorten ihmisten aloitteet voivat muuttaa Eurooppaa, Herr jatkaa.

Ilmaisen Interrail-matkan kannattajajoukoilla on kuitenkin vielä pitkä matka kohti unelmaa, jossa jokainen 18-vuotias todella saisi ilmaisen matkan. Joka vuosi 5,5 miljoonaa EU-kansalaista ylittää täysi-ikäisyyden rajan. Pilottihankkeen kymmenet tuhannet liput tavoittavat siis vain murto-osan kohderyhmästä.

Karpaatit Romaniassa lähellä Unkaria.
Parin vuoden päästä kaikki EU:ssa pysyvästi elävät 18-vuotiaat saattavat saada Euroopan unionilta ilmaisen matkalipun.Antti Kuronen / Yle

Ensimmäiset nuoret matkaan kesällä

Europarlamentaarikkojen joukossa hankkeella on useita kannattajia, mutta myös vastustajia löytyy. Kriitikoiden mielestä ohjelma on liian kallis ja EU:n pitäisi keskittyä ratkomaan esimerkiksi nuorisotyöttömyyttä muilla keinoilla.

Komission laskujen mukaan ilmaisen junalipun tarjoaminen kaikille EU:n alueella pysyvästi eläville 18-vuotiaille kustantaisi unionille yli miljardi euroa vuodessa.

Interrail-lipun arvo on enimmillään 510 euroa. Junaverkostoon kuulumattomissa maissa Virossa, Latviassa, Liettuassa, Maltalla ja Kyproksella lipulla saa käyttää esimerkiksi busseja ja lauttayhteyksiä. EU-kommission pian käynnistämään kokeiluun voivat hakea kaikki vuonna 2000 syntyneet EU-kansalaiset.

Komissio on luvannut tiedottaa asiasta myöhemmin keväällä.

Lisää aiheesta:

DW: EU to give free Interrail train passes to 30,000 teens (siirryt toiseen palveluun)

EU harkitsee: Interrail-kortti kaikille 18-vuotislahjaksi – VR mukana, jos EU maksaa kaiken

"En olisi uskonut, että Eurooppa on kaikkea tätä" – toimittajamme matkusti Euroopan halki

Lähteet: Euronews, DW

Lue seuraavaksi