Damaskoksen saartorenkaasta evakuoidaan ihmisiä – Turkki aloittaa toisen suurkaupungin piirityksen

Vahvistamattoman tiedon mukaan Itä-Ghoutan siviilien evakuoinnista on saatu aikaan sopimus. Samaan aikaan turkkilaiset joukot sanovat aloittaneensa Afrinin piirityksen Syyrian pohjoisosassa.

Syyria
Venäläiset sotilaat partioivat Wafideenin tarkastuspisteellä Damaskoksessa.
Venäläisiä sotilaita partioimassa Wafideenin tarkastuspisteellä Damaskoksessa.Louai Beshara / AFP

Evakuoinnit ovat alkaneet Itä-Ghoutan piiritetyltä alueelta, kertovat Syyrian tiedotusvälineet ja evakuointeja järjestävät neuvottelijat.

Venäjän armeijan mukaan kuluvan tiistain aikana Itä-Ghoutasta siirtyy yli tuhat siviiliä ja kapinallistaistelijaa Syyrian hallituksen valvomalle alueelle.

Syyrian televisio on näyttänyt kuvaa piiritetyltä alueelta pois siirtyvistä ihmisistä.

Syyrian armeija ja sitä tukevat Venäjän ilmavoimat ovat onnistuneet jakamaan Itä-Ghoutan motin kolmeen osaan. Nyt tapahtuva evakuointi tapahtuu pohjoisimmasta osasta, Douman kaupungista.

Venäjän armeija sanoo, että evakuointi toteutetaan kapinallisten kanssa solmitun sopimuksen mukaisesti. Kapinalliset kiistävät, että neuvotteluja olisi käyty, ja vannovat jatkavansa taistelua.

Syyrian asevoimat ovat piirittäneet Itä-Ghoutan esikaupunkia jo vuodesta 2012 lähtien. Piiritetyllä alueella arvioidaan olevan 400 000 siviiliä sietämättömissä oloissa.

Toistaiseksi pakoon päässeitä on kuitenkin vain murto-osa saarroksissa olevista.

Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Turkki sanoo piirittäneensä Afrinin kurdikaupungin

Turkin hyökkäys kurdien hallussa olevan Afrinin kaupungin valtaamiseksi etenee. Tänään tiistaina Turkin joukot sanovat saaneensa Syyrian pohjoisosassa sijaitsevan Afrinin saarrokseen.

Kaupunkia puolustavat kurdien YPG-järjestön joukot kiistävät saarron. YPG:n mukaan taisteluja käydään edelleen.

Afrinissa on ennen sotaa asunut 350 000 ihmistä. Tällä hetkellä kaupungin asukasmäärä voi olla jopa suurempi, sillä Afriniin on siirtynyt paljon sotapakolaisia.

Tiedotusvälineet, esimerkiksi France24-kanava (siirryt toiseen palveluun) kertoo nähneensä satojen siviilien pakenevan Afrinista. YPG syyttää Turkkia kaupunkia ympäröivien teiden pommittamisesta.

Taisteluista kantautuneiden tietojen mukaan Syyrian armeija on perustanut puolustuslinjoja Afrinin eteläpuolelle.

Lähteet: Reuters, AP, Tass