Hyppää sisältöön

Valtakunnansyyttäjä ei nosta syytettä toimittaja Rebekka Härköseen kohdistuneista vihapuheista – Härkönen: "Päätös saatu, nyt alkaa keskustelu"

Härkönen pyysi valtakunnansyyttäjää linjaamaan, onko tapauksessa kyse laissa tarkoitetusta yleisestä edusta, jolloin rikokset voitaisiin tutkia ja syyttää ilman hänen rangaistusvaatimuksiaan.

Kuva: Yle

Turun Sanomien toimittajaan Rebekka Härköseen kohdistunut sosiaalisen median kirjoittelu ei vaadi valtakunnansyyttäjän mukaan syytteen nostamista. Tapaus liittyy Turun puukotusten uutisointiin (siirryt toiseen palveluun).

Härkönen sai runsaasti vihamielistä palautetta kirjoitettuaan lehdessä Turun puukottajaa jahdanneesta turvapaikanhakijasta.

– Lähdin tekemään uutista, enkä todellakaan lähtiessäni tiennyt, että siitä seuraisi tällaista. Minua haukuttiin, mustamaalattiin ja uhkailtiin, Härkönen sanoo.

Poliisi ryhtyi oma-aloitteisesti tutkimaan Härköseen kohdistuneita kirjoituksia kunnianloukkauksina ja laittomina uhkauksina.

– He itse huomasivat sen valtavan myrskyn. Ilahduin siitä, että meillä olisi yhteiskunta, jossa olisi lähdetty ajamaan alas toimittajaan ja lehdistönvapauteen kohdistuvaa häirintä- ja painostuskampanjaa. Asia on kuitenkin nyt päättynyt toisella tavalla, Härkönen sanoo.

Valtakunnansyyttäjä on rajanvetäjä

Rebekka Härkönen vaati häneen kohdistuneista vihapuheista rangaistusta aluksi asianomistajarikoksina, mutta hän peruutti myöhemmin vaatimuksensa, kun uhkailujen taakka tuli liian suureksi.

– Se oli ainoa keino saada asia valtakunnansyyttäjän arvioitavaksi. Halusin tietää, lähtisikö valtakunnansyyttäjä ajamaan asiaa puolestani.

Härkönen pyysi lokakuussa 2017 valtakunnansyyttäjää linjaamaan, onko hänen tapauksessaan olemassa laissa tarkoitettu erittäin tärkeä yleinen etu, jolloin häneen kohdistuneet asianomistajarikokset voitaisiin tutkia ja syyttää ilman hänen omaa rangaistusvaatimustaan.

Katson, että lainsäädäntömme on täysin riittämätön suojelemaan työtään tekevää toimittajaa ja koko demokraattisen yhteiskunnan kivijalkaa eli lehdistönvapautta.

Rebekka Härkönen

Valtakunnansyyttäjä päätti olla nostamatta syytettä, eikä Härkönen ole yllättynyt.

– Ymmärrän valtakunnansyyttäjää. Rima on varmasti todella korkealla, mikä on erittäin tärkeä yleinen etu. Tilanne on heillekin uusi, että toimittajaan kohdistuu näin rankka vihapuhekampanja. Ei ole helppoa päättää, onko se sellainen piirre yhteiskunnassa, jota yhteiskunnan pitäisi voida estää, Härkönen sanoo.

Lainsäädännössä korjattavaa

Rebekka Härkösen mielestä valtakunnansyyttäjän päätös olla nostamatta syytettä ei oikeastaan olisi voinut olla mikään muu nykyisen lainsäädännön puitteissa.

– Katson, että lainsäädäntömme on täysin riittämätön suojelemaan työtään tekevää toimittajaa ja koko demokraattisen yhteiskunnan kivijalkaa eli lehdistönvapautta. Lainsäädäntöä pitää muuttaa, Härkönen sanoo.

Näin Suomessa toimii lehdistönvapauden suojaaminen käytännössä.

Rebekka Härkönen

Hän näkee lainsäädännössä ongelman esimerkiksi siinä, että asioita käsitellään yksittäisinä tekoina, joita ei tulkita osaksi isompaa kokonaisuutta.

– Ei katsota, että ihmisen päivittäiseen elämään vaikuttava vainoamiskampanja on iso rikoskokonaisuus. Siinä on liikkeellepaneva voima, josta kumpuaa aina lisää painostusta, lietsontaa ja häirintää. Itse sen lingon läpi menneenä voin sanoa, että monta kertaa sitä ei kestä. Sitten lentää hanskat naulaan ja lopetan toimittajan työt, Härkönen sanoo.

Muun muassa Bonnierin Suuren journalistipalkinnon (siirryt toiseen palveluun) ja tutkivan journalismin yhdistyksen Lumilapio-palkinnon saanut Rebekka Härkönen on kertonut muuttaneensa toiseen kaupunkiin vainon vuoksi. Hänen mukaansa puutteellinen lainsäädäntö näkyy siinäkin.

– Näin käy, kun tuijotetaan sokeasti vain tekoa, mutta ei sen seurauksia.

Valtakunnansyyttäjän päätös ei Härkösen mielestä ole piste asian käsittelylle.

– Nyt alkaa julkinen keskustelu. Twitter on ainakin jo ihan tukossa. Ihmiset ovat aika pöyristyneitä siitä, miten Suomessa lehdistönvapauden suojaaminen toimii käytännössä.

Lue lisää:

.
.