1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koira

Iines-koira joutui vieraan koiran hampaisiin koirapuiston ulkopuolella ja kuoli leikkauspöydälle

Koirien välienselvittelyt johtavat harvoin kuolemaan. Vantaalainen Jasmine Inkinen haluaa muistuttaa koiranomistajia siitä, että tällainen karu kohtaaminen on silti mahdollinen.

Jasmine Inkinen kertoo, että kotona on tyhjiö Iines-koiran kuoltua. Myös sylissä oleva Pimu kaipaa koirakaveriaan. Kuva: Riikka Porttila/Yle

Se oli ihan tavallinen maaliskuinen tiistai-ilta Vantaalla, kun Jasmine Inkinen lähti ulkoiluttamaan pieniä pomeranian-koiriaan Iinestä ja Pimua. He suuntasivat Vantaan Rajakylässä sijaitsevaan tuttuun koirapuistoon.

– Tulin paikalle hissukseen kun huomasin, että puistossa oli itselleni vieras rottweiler. Kysyin omistajalta, että uskallammeko tulla pikkukoirien kanssa ja omistaja vastasi myöntävästi, Jasmine Inkinen kertaa.

Koirapuistossa näkyi tuttuja ja Inkinen päästi vanhemman koiransa Pimun vapaaksi aitaukseen tervehtimään kavereitaan. Samaan aikaan hän kiinnitti huomiota rottweilerin kehonkieleen, joka oli hänen mielestään varautunutta.

– Pienempi koirani Iines ei halunnut tehdä tuttavuutta isomman koiran kanssa ja pyysin, että pidämme etäisyyttä ja koirat taluttimissa.

“Koira hyökkäsi silmänräpäyksessä”

Omistaja oli tulossa jo pois koirapuistosta, kun rottweiler riistäytyi hallinnasta.

– Siinä meni silmänräpäys, kun koira hyökkäsi puiston ulkopuolella hihnassa olevan Iineksen kimppuun. Samaan aikaan koirapuistossa olevat ihmiset juoksivat avuksi.

– Teimme kaikkemme, että saimme Iineksen pois rottweilerin suusta ja että koira ei pääsisi ravistelemaan Iinestä. Siinä meni noin minuutti, että saimme pikkukoiran irti.

Paikalle osunut nainen auttoi Inkistä saamaan apua ja tuskaansa huutava koira kuljetettiin eläinsairaalaan Tammistoon. Pikkukoiraa yritettiin pelastaa monta tuntia.

Pomeranian-rotuiset koirakaverit Pimu ja Iines. Kuva: Jasmine Inkinen

– Kyllä siinä kolmesta viiteen tuntiin meni elvytyksineen ja leikkauksineen. Lopulta Iines kuoli, Inkinen muistelee surullisena illan ja yön tapahtumia.

– Koiramaailmassa kuulee aina juttuja, että koirapuistoissa voisi tapahtua jotain tällaista. Siitä huolimatta omalle kohdalle sattumista ei meinaa millään uskoa todeksi.

Eläinsairaala ottaa vastaan 3–5 purematapausta viikossa

Helsingin seudun Kennelpiirin aluekouluttaja Timo Hänninen muistaa 10-vuotisen uransa varrelta vain yhden vastaavanlaisen tapauksen.

– Näin lopulliset koirien väliset yhteenotot ovat harvinaisia, eikä niistä aina raportoida mihinkään, kuten näyttelyissä ja virallisissa Kennelliiton tapahtumissa sattuneissa kohtaamisissa tehdään, Hänninen kertoo.

Puremahaavoja koirat saavat niin saman perheen koirien välien selvittelyissä kuin vieraiden koirien tavatessa toisiaan. Tammiston eläinsairaalasta kerrotaan, että sinne tuodaan hoitoon keskimäärin 3–5 koiraa viikossa puremahaavan vuoksi.

– Melko usein tulee tilanteita, joissa perheeseen on juuri saapunut uusi pentu. Tällöin perheen vanhempi koira puree uutta pentua ensimmäisten päivien tai viikkojen aikana, kertoo Evidensia-klinikan johtaja, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Anne Kemppainen.

– Tyypillisimmin vammat ovat hampaiden aiheuttamia pistohaavoja, jolloin koirat on saatu erotettua pian tappelun alettua. Pistohaavatkin tulehtuvat kuitenkin helposti, jos ne jäävät huomaamatta turkin seasta ja puhdistamatta, Kemppainen selventää.

Kuva: Mikko Koski / Yle

Hän lisää, että vakavampia vammoja ovat ruumiinonteloihin ylettyvät puremahaavat, jolloin seuraksena voi olla sisäelinvaurioita ja sisäisiä verenvuotoja. Isomman koiran päästyä ravistelemaan ja heittelemään pienempää voi seurauksena olla muun muassa ilmarinta tai muita rintaontelon vammoja ja murtumia.

Myös Iineksellä oli paljon sisäisiä vammoja. Koiraa yriettiin pelastaa ja elvyttää eläinsairaalassa kauan, mutta lopulta pienen koiran sydän pysähtyi.

Uuden pennun ja perheen vanhemman koiran purematapauksissa vauriot kohdistuvat hyvin usein pään alueelle, ja pienillä pennuilla esiintyy kohtalaisen usein mm. leukamurtumia sekä hammasvaurioita.

Onko joku rotu alttiimpi muiden hyökkäyksille?

– Mikään tietty rotu ei ole alttiimpi sille, että tulee purruksi. Vakavimmissa purematapauksissa koirien kokoero on usein ollut huomattava, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Anne Kemppainen huomauttaa.

Helsingin seudun Kennelpiirin aluekouluttaja Timo Hänninen on Kemppaisen kanssa samoilla linjoilla. Hänen mukaansa myöskään koirien aggressiivista käyttäytymistä ei voi laittaa rodun piikkiin.

– Koulutukseen tuleville koiranomistajille sanonkin usein, että täällä koulutetaan myös ihmistä.

Timo Hänninen muistuttaa, että koirapuistoon menijöiden kannattaa opetella etukäteen säännöt (siirryt toiseen palveluun).

Myös Kennelliiton sivuilla kerrotaan omistajan vastuista koirien purematapauksissa (siirryt toiseen palveluun)

Opi tuntemaan koirasi

Jasmine Inkinen haluaa muistuttaa kaikkia koiranomistajia, että malttaisivat tutkailla oman koiransa kehonkieltä ja ottaa koiran tarvittaessa kiinni. Hän kiittelee rottweilerin omistajaa asiallisesta suhtautumisesta ja yhteistyöstä prosessin edetessä.

Jasmine Inkinen kertoo, että Pimua jännittää vielä koirapuistoon meno. Kuva: Riikka Porttila/Yle

– Tilannehan ei ole kummallekaan koiranomistajalle helppo, mutta vastuut ovat meidän tapauksessamme hyvin yksiselitteiset ja asia etenee sovitellen mm. vakuutusyhtiön kanssa.

Jasmine Inkisen elämä jatkuu nyt vain yhden koiran kanssa

– Vanhempi koirani Pimu, on tästä tilanteesta hiukan traumatisoitunut. Saa nähdä millaisen ajan kuluttua uskaltaudumme koirapuistoon. Kotona tuntuu olevan pienen koiran kokoinen tyhjiö. Minulla ja Pimulla on Iinestä ikävä, Inkinen huokaa.

Lue lisää: Keltainen nauha koiran hihnassa viestii, että muiden ihmisten ja koirien ei toivota tulevan lähelle ilman lupaa.