Kittilän virkarikossyytteet tulivat julki – syyttäjä vaatii ehdollista vankeutta

Syyttäjä vaatii lähes kaikille syytetyille ehdollista vankeutta. Julkisuudessa asiasta puhuneet syytetyt ovat kaikki kiistäneet syyllistyneensa rikoksiin.

Kittilä
Kihlakunnansyyttäjät Katri Junnikkala-Heikkinen (vas.) ja Sari Anttonen Kittilän kuntapäättäjien virkarikossyytteitä käsittelevässä valmisteluistunnossa Rovaniemen Aluehallintoviraston rakennuksessa 13. maaliskuuta
Kihlakunnansyyttäjät Katri Junnikkala-Heikkinen (vas.) ja Sari Anttonen Kittilän kuntapäättäjien virkarikossyytteitä käsittelevässä valmisteluistunnossa Rovaniemen Aluehallintoviraston rakennuksessa 13. maaliskuutaKaisa Siren / Lehtikuva

KittiläLapin käräjäoikeus on alkanut valmistella laajaa oikeudenkäyntiä, jossa käsitellään Kittilän kuntapäättäjille asetettuja syytteitä. Ensimmäisenä valmistelupäivänä paikalla oli neljä syytettyä avustajineen. Valmisteluistunnot jatkuvat torstaihin asti.

Syyskuussa alkava varsinainen oikeudenkäynti on Suomen kuntahistoriassa poikkeuksellisen laaja. Syytettyjen penkillä on 11 henkilöä, jotka istuvat yhä kunnanvaltuustossa, sekä 17 viime vaalikaudella kuntapäättäjänä toiminutta henkilöä.

Syyskuun 11. päivä alkavassa oikeudenkäynnissä kaikkia vastaajia kuullaan kerran, noin kolmen vastaajan päivävauhdilla. Istuntosaliksi on varattu aluehallintoviraston juhlasali kahdeksaksi viikoksi. Juttua istuu kolme tuomaria.

Julki tuli vasta syyttäjän versio

Syytteet törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä koskevat viime valtuustokautta. Ne liittyvät siihen, miten kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomisesta päätettiin ja miten päätöstä valmisteltiin.

Oulun syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjät Katri Junnikkala-Heikkinen ja Sari Anttonen nostivat syytteet lokakuussa. Niitä on kolme erilaista, ja osa syytetyistä on saanut useamman syytteen.

Nyt julki ovat tulleet vain syyttäjän vaatimukset. Syytettyjen vastineet tulevat julki vasta syyskuussa, kun varsinainen oikeudenkäynti alkaa.

Kaikki julkisuudessa asiasta puhuneet syytetyt ovat kiistäneet syytteet alusta alkaen. Kukaan ei myöskään tarttunut syyttäjän tarjoamaan tunnustamismenettelyyn.

1. Törkeä virka-aseman väärinkäyttäminen

Syyttäjä vaatii rangaistusta 28 kittiläläiselle kuntapäättäjälle törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Lisäksi yksi henkilö saa syytteen myös avunannosta törkeään virka-aseman väärinkäyttämiseen.

Syyttäjä vaatii rangaistukseksi 27 henkilölle ehdollista vankeutta ja yhdelle syytetylle sakkoja. Syyttäjän mukaan he ovat tahallaan aiheuttaneet haittaa tai vahinkoa kunnanjohtaja Anna Mäkelälle ja Kittilän kunnalle sekä rikkoneet virkavelvollisuutensa käyttäessään julkista valtaa Mäkelän irtisanomista koskevan päätöksen täytäntöönpanossa.

Rikos on tehty erityisen suunnitelmallisesti jatkamalla lainvastaista menettelyä lukuisista huomautuksista huolimatta ja häikäilemättömästi kostona Anna Mäkelän virkatoimen johdosta.

Syyttäjä

Syyttäjän mukaan virka-aseman väärinkäyttöä on pidettävä törkeänä, koska vastaajat ovat pyrkineet aiheuttamaan erityisen tuntuvaa haittaa tai vahinkoa. Lisäksi rikos on tehty erityisen suunnitelmallisesti jatkamalla lainvastaista menettelyä lukuisista huomautuksista huolimatta ja häikäilemättömästi kostona Anna Mäkelän virkatoimen johdosta.

– Rikosta on myös kokonaisuutena arvostellen pidettävä törkeänä.

2. Työturvallisuusrikos, työsyrjintä ja luottamusaseman väärinkäyttäminen

Syyttäjä vaatii rangaistusta kunnanjohtaja Anna Mäkelän epäasiallisesta kohtelusta 14 henkilölle, muun muassa entiselle vs. kunnanjohtajalle Timo Kurulalle (kesk.) sekä kunnanhallituksen nykyiselle varapuheenjohtajalle Tarmo Saloselle (ps./sit.).

Syyttäjän mukaan syytetyt ovat painostaneet kunnanjohtaja Anna Mäkelää ja määränneet häntä vetämään pois Jouni Palosaaresta tehty tutkintapyyntö. Mäkelää on myös kehotettu anteeksipyytämiseen ja eroamiseen, ja häntä on uhattu tutkintapyynnön tekemisellä.

Syytetyt ovat syyttäjän mukaan myös estäneet Mäkelän työskentelyä ja pyrkineet hankaloittamaan sitä.

3. Virka-aseman väärinkäyttäminen

Syyttäjä vaatii myös sakkorangaistusta kahdeksalle henkilölle virka-aseman väärinkäyttämisestä tai vaihtoehtoisesti virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syyttäjän mukaan syytetyt peruivat Oy Levi Ski Resort Ltd:n toimitusjohtajasta Jouni Palosaaresta tehdyn tutkintapyynnön ja antoivat yhtiökokousedustajille kehotuksen kutsua Palosaari jatkamaan yhtiön toimitusjohtajana.

Lisätty kuvailua istuntopäivästä jutun alkuun klo 15:58.