Aki Haaro jättää Nuorisosäätiön – taustalla poliisitutkinta, Juha Sipilä: "En tiedä siitä mitään, hyvä jos tehdään oikeita ratkaisuja"

Entisten keskustavaikuttajien aikakausi Nuorisosäätiössä päättyy. Säätiön johtokaksikko luopuu tehtävistään epäilyttävien rahavirtojen noustua julkisuuteen. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kiistää jyrkästi puolueen yhteydet tapaukseen.

Nuorisosäätiö
Aki Haaro
Aki Haaro aloitti Nuorisosäätiön asiamiehenä vuonna 2010.Markku Ulander / Lehtikuva

Nuorisosäätiön asiamies ja toimitusjohtaja Aki Haaro jättää tehtävänsä viimeistään syksyllä, säätiö kertoo tiedotteessaan.

Haaron lähdön taustalla on poliisitutkinta, jossa selvitetään satojen tuhansien eurojen tilisiirtoja virolaisista pöytälaatikkoyhtiöistä Aki Haaron ja Perttu Nousiaisen omistamille yhtiöille.

Perttu Nousiainen erosi säätiön hallituksen puheenjohtajan paikalta jo sunnuntaina. Yle on kertonut uutisissaan Nousiaisen saaneen satoja tuhansia euroja veroparatiisiyhtiöistä henkilökohtaiselle tililleen.

– Tämänkaltaiset rekrytoinnit kestävät usein kuukausia, joten aloitimme prosessin jo nyt. Uusi organisaatiorakenteemme astuu voimaan kesän jälkeen ja tarvitsemme silloin uudenlaista osaamista. Haluamme jatkaa säätiön arvojen mukaista työtä sen eteen, että kaikilla nuorilla, tuloista tai taustoista riippumatta, on mahdollisuus asua myös keskeisillä paikoilla kohtuuhintaisesti, sanoo hallituksen puheenjohtaja Mikko Henttonen säätiön lähettämässä tiedotteessa.

Henttonen aloitti säätiön puheenjohtajana sunnuntaina.

Yle ja Suomen Kuvalehti (siirryt toiseen palveluun) kertoivat viime viikolla poliisin selvittävän Nuorisosäätiön johtajille ja heidän yhtiöilleen tulleita rahavirtoja. Poliisi kiinnostui asiasta selvittäessään Nuorisosäätiön läheisen liikekumppanin lahtelaisen rakennusliikkeen Salpausselän Rakentajien toimintaa. Poliisi epäilee rakennusliikkeen johtajia muun muassa törkeistä veropetoksista.

Poliisi haluaa selvittää ovatko säätiön johtajien saamat rahat peräisin lahtelaiselta rakennusliikkeeltä.

Entiset keskustanuoret Aki Haaro ja Perttu Nousiainen ovat johtaneet keskustataustaista Nuorisosäätiötä useamman vuoden ajan. Haaro siirtyi Nuorisosäätiön asiamiehen paikalle keskustan hallintopäällikön tehtävistä vuonna 2010.

Haaro sai vuonna 2013 tuomion luottamusaseman väärinkäytöstä. Tapaus liittyi Nuorisosäätiön jakamiin tukiin keskustalaisille poliitikoille.

Lähtöpassit myös toisesta säätiöstä?

Aki Haaroa uhkaa lähtö myös toisen säätiön johtotehtävistä. Haaro on toiminut noin vuosikymmenen ajan asiamiehenä keskustalaisessa Maaseudun säätiössä.

Säätiö omistaa esimerkiksi noin tuhat neliötä keskustan puoluetoimiston tiloja Helsingin Apollonkadulla.

Maaseudun säätiön hallituksen puheenjohtaja Juha Korkeaoja kertoo Ylelle, että Haaron asemaa aiotaan käsitellä keskiviikkona säätiön hallituksen kokouksessa.

Haaro tuli asiamiehen tehtävään ollessaan vielä keskustan palveluksessa. Hänen siirryttyään muualle säätiön asiamiehen tehtävä jäi jäljelle vanhan työn perintönä. Haaron asemaa on mietitty jo ennen mitään tällaisia kohuja joita nyt on ollut, Korkeaoja sanoo.

Haaro toimi keskustan hallintopäällikkönä loppuvuoteen 2010 asti, jolloin hän siirtyi Nuorisosäätiön asiamieheksi.

Maaseudun säätiö on kooltaan ja omaisuudeltaan varsin pieni. Esimerkiksi asiamiehelle on maksettu vain nimellisiä palkkioita.

Sipilä ei ota kantaa: kiistää menneet ja nykyiset kytkökset

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä ei kommentoi Nuorisosäätiön tilannetta. Sipilä kertoo, ettei hän eikä puolue ole tietoinen säätiön nykyisistä käänteistä.

– Ei minulla eikä keskustalla ole mitään tekemistä sen asian kanssa. En tiedä siitä mitään. Hyvä jos tehdään oikeita ratkaisuja, Sipilä totesi Ylelle eduskunnassa.

Aki Haaro on keskustan entinen hallintopäällikkö ja keskustalaisen Siniristisäätiön hallituksen jäsen. Perttu Nousiainen on keskustanuorten entinen puheenjohtaja.

Sipilä on puheenjohtajana ottanut etäisyyttä puolueen kanssa yhteistyötä tekeviin säätiöihin. Hän kiistää myös keskustan ja Nuorisosäätiön aikaisemmatkin kytkennät.

– Kun tulin puheenjohtajaksi, silloin määräsin, että kaikista säätiökytkennöistä eroon, ja se tehtiin. Ja sitä ennenkään ei tämmöistä kytkentää ole ollut.

Nousiainen jättäytyi pois keskustalaisesta Minela-säätiöstä, jolle siirrettiin Maaseudun kukkasrahaston rahoja. Voit lukea Nuorisosäätiön kiinteistöhankkeista tästä jutusta.

Ylen uutiset käynnistivät tutkinnat

Viranomaiset kiinnostuivat Nuorisosäätiön ja lahtelaisen rakennusliike Salpausselän Rakentajien johtajien toiminnasta sen jälkeen, kun Yle oli kertonut kahden tahon tiiviistä väleistä uutisisaan kesällä ja syksyllä 2016. Säätiötä valvova Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara on jo todennut säätiön rikkoneen lakia "merkittävällä tavalla".

Ylen tiedossa ei ole, epäilläänkö Haaroa ja Nousiaista tällä hetkellä rikoksista. Nuorisosäätiö on tiedotteissaan sanonut, ettei säätiö ole rikostutkinnan kohteena, vaan tutkinta liittyy säätiön johtajiin.

Kello 15:52: Lisätty keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän kommentit. Kello 17.37. Korjaus: Jutussa kerrottiin Aki Haaron olleen keskustanuorten puheenjohtaja. Todellisuudessa hän on ollut keskustassa hallintopäällikkönä. Korjaustekstiä tarkennettu 14.3 klo 11.54. Ilmaisu 'ollut vain keskustanuorten hallintopäällikkö' muutettu lauseeksi: 'Todellisuudessa h__än on ollut keskustassa hallintopäällikkönä. '