Poliisipäällikkö: Huumekaupan suitsiminen Lahdessa vaikuttaisi huumerikollisuuteen koko maassa

Hämeen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki toivoo lisää poliiseja huumeiden vastaiseen taisteluun. Lahdessa tutkitaan nyt myös erikoista tyrmäystippatapausta.

huumeet
Ilkka Koskimäki
Hämeen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki toivoo lisää resursseja huumerikosten torjuntaan.Juha-Petri Koponen / Yle

Lahden seudulla rehottavan huumekaupan hillitsemiseen tarvitaan lisää poliiseja. Hämeen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki uskoo, että panostamalla Lahden ja koko Hämeen poliisin resursseihin voitaisiin vaikuttaa huumeiden liikkumiseen koko maassa.

Rikostilastojen (siirryt toiseen palveluun) ja huumausaineiden yleisyyttä selvittävien jätevesitutkimusten mukaan Lahdella on keskeinen rooli etenkin Etelä-Suomen huumekaupassa ja maahantuonnissa. Suurin osa kaupunkiin tulevista huumeista käytetään muualla.

– Meidän arvioidemme mukaan 80, jopa 90 prosenttia huumausaineista, jotka tulevat Lahteen, jatkavat täältä edelleen matkaansa muualle maahan.

Koskimäen mukaan Lahdesta on tullut huumeiden kauttakulkupaikka, koska järjestäytyneellä rikollisuudella on seudulla vahva jalansija. Rikollisjärjestöt välittävät huumeet Lahdesta muualle Suomeen.

– Meillä on jo ennestään rikollisjärjestöjä täällä ja toimiva jakeluverkosto. Meidän toimintamme terävä kärki on tietenkin paimentaa näitä ja keskittää resursseja vakavan rikollisuuden tutkintaan. Jos panostettaisiin poliisiresursseja erityisesti Lahteen ja Hämeen poliisilaitokselle, sillä olisi vaikutusta koko valtakuntaan.

Huumeita myydään kauppakeskuksessa keskellä kaupunkia

Huumekauppaa tehdään Ilkka Koskimäen mukaan kaikkialla. Esimerkiksi hän nostaa tavallisen arki-illan lahtelaisessa kauppakeskuksessa, jossa poliisi suoritti äskettäin tehovalvontaa.

– Viime viikolla meidän näkyvän valvonnan ryhmä osallistui muutaman tunnin ajan ratsiaan eräässä kauppakeskuksessa. Sieltä laadittiin kymmenkunta rikosilmoitusta. Pääasiassa käyttörikoksia, mutta pieniä määriä huumausaineita takavarikoitiin myös.

Jätevesitutkimuksen mukaan Lahti on Suomen amfetamiinipääkaupunki. Amfetamiinin ja metamfetamiiniin osalta Lahden jätevesien pitoisuudet ovat huomattavasti korkeammat kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Tämä näkyy myös Hämeen poliisin rikostilastoissa. Amfetamiinia jäi poliisin haaviin viime vuonna Hämeessä yli kuusi kiloa, edellisvuonna vain vajaat kolme kiloa.

Käytetyin huume on edelleen kannabis. Sen käyttö ja kasvattaminen ovat entisestään yleistyneet Hämeen poliisilaitoksen alueella. Lahdesta ja Hämeenlinnasta löydettiin viime vuonna kaksi suurta, yli sadan kasvin viljelmää. Yhteensä viljelmiä löytyi yli sata.

Kannabista
Lahdesta löytyi viime vuonna yksi iso kannabiskasvattamo. Arkistokuva.Hämeen poliisi

Poliisi tutkii tyrmäystippatapauksia Lahdessa

Hämeen poliisi tutkii tällä hetkellä myös harvinaista tyrmäystippatapausta. Neljän naisen epäillään saaneen tietämättään huumaavaa ainetta kahdessa eri ravintolassa Lahden keskustassa viime lauantaina.

Poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki kertoo, että Lahdessa ei ole pitkään aikaan tullut ilmi tapauksia, joissa olisi epäilty tyrmäystippojen käyttöä. Lauantain tilanteen tekee erityisen harvinaiseksi se, että sairaalaan toimitettiin saman illan aikana neljä nuorta naista. Poliisilla ei ole vielä varmuutta, mistä aineesta tai aineista on ollut kyse. Tapauksia tutkitaan pahoinpitelyinä.

Koskimäen mukaan tällaisten tapausten tutkiminen on kuitenkin äärimmäisen vaikeaa. Lähinnä poliisi tutkii valvontakameroiden kuvia ja jututtaa ihmisiä. Viikonlopun aikana lisättiin jonkin verran myös valvontaa ravintoloissa koko kaupungin alueella.

Tutkinnassa yksi päälinja – motiivi voi jäädä hämäräksi

Sosiaalisessa mediassa on viikonlopun jälkeen keskusteltu siitä, voiko kyse olla itseaiheutetusta tilasta. Ilkka Koskimäen mukaan mikään ei kuitenkaan viittaa siihen suuntaan.

– Kyllä me tällä hetkellä uskotaan näiden nuorten naisten kertomuksia ja tältä pohjalta tapausta tutkitaan.

Tapauksen tutkinnanjohtaja on vaitonainen tutkinnan edistymisestä. Rikoskomisario Henry Munter Hämeen poliisista sanoo, että poliisilla on tapauksessa päätutkintalinja, mutta tutkinnallisista syistä hän ei kerro asiasta tässä vaiheessa enempää.

Jos tekijää ei saada kiinni, poliisipäällikkö Ilkka Koskimäen mukaan huumaavan aineen laittajan motiivia voidaan vain arvailla.

– Seksuaalirikokset, omaisuusrikokset, jopa ihan pelkkä kiusanteko. Suurimmassa osassa kyse on omaisuusrikoksista, mutta kuten todettua, näiden selvittäminen on todella hankalaa.