Trump torppasi teknologia-alan suurimman yrityskaupan turvallisuusriskinä

Analyytikoiden mukaan kaupan estämisen taustalla voi olla huoli Kiinan kirimisestä 5G-teknologian kehityksessä, jossa Qualcomm on ollut vahva.

Broadcom
Broadcom
Johan G. Mabanglo / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump esti Singaporessa toimivan puolijohdeyhtiö Broadcomin aikeet ostaa muun muassa mikrosiruja valmistavan kilpailijansa, yhdysvaltalaisen Qualcommin.

Trumpin mukaan on olemassa uskottavia todisteita siitä, että kauppa olisi uhannut heikentää Yhdysvaltain kansallista turvallisuutta.

Yle kertoi viime viikolla, että Yhdysvaltain viranomaiset katsovat 117 miljardin dollarin kaupan saattavan aiheuttaa riskejä kansalliselle turvallisuudelle. Kauppa olisi ollut suurin yrityskauppa teknologia-alalla.

Yhdysvaltain ulkomaalaisten investointien komitea ilmoitti ennen osakkeenomistajien päätöstä, että kaupasta on tehtävä kansallisen turvallisuuden selvitys. Näin päätöstä kaupasta oli lykättävä.

BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) kaupan kariutumisen taustalla on osin huoli Kiinan pääsemisestä edelle uuden 5G-teknologian kehityksessä.

Siruvalmistajat käyvät kilpailua 5G-teknologiaan liittyvässä sirukehityksessä. Yhdysvaltaista Qualcommia pidetään tämän kehityksen johtajana, perässään Broadcom ja kiinalainen televiestintälaitteiden valmistaja Huawei.

Oston kohde Qualcomm vahva tuotekehityksessä

Analyytikkojen mukaan Qualcommia pidetään vahvana tutkimuksessa ja tuotekehityksessä, varsinkin 5G-tekniikassa. Myös Huawei on samalla alueella vahva.

Broadcom taas tunnetaan paremmin myyntiosaamisestaan ja kasvamisesta yrityskauppojen kautta. Tuotekehityksessä sitä ei pidetä yhtä vahvana kuin kahta kilpailijaansa, BBC kertoo.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Trump esti kaupan huolimatta siitä, että Broadcom on vakuuttanut, että yritys olisi muuttanut Yhdysvaltoihin ennen kuin Qualcommin osakkeenomistajien on ollut määrä äänestää kaupasta.

Broadcomin mukaan kauppa ei siten olisi vaarantanut Yhdysvaltain kansallista turvallisuutta. Broadcomista olisi kaupan myötä tullut maailman kolmanneksi suurin puolijohdevalmistaja Intelin ja Samsungin jälkeen.

Lue myös

Yhdysvallat pitää teknologia-alan suurinta yrityskauppaa turvallisuusriskinä – Broadcomin yritys ostaa kilpailijansa ajautui limboon

Teknologia-alan suurin yritysvaltaus on käynnissä – Google seuraa huolissaan sivusta, Apple ei pukahda sanaakaan

Lähteet: AFP