Löytyykö kokoomuksen riveistä lisää sote-loikkareita? Eduskunnassa luvassa dramaattinen väittely valinnanvapaudesta – Katso suorana kello 14

Yle näyttää eduskuntakeskustelun suorana TV 1:ssä kello 14.00–16.15. Yle Areenassa keskustelua voi seurata tarvittaessa yöhön asti.

Sote-uudistus
Eduskunnan täysistunnossa
Eduskunnan lähetekeskustelussa ovat maakuntauudistusta sekä asiakkaan valinnanvapautta sosiaali- ja terveydenhuollossa koskevat hallituksen esitykset.

Odotettavissa on kiivasta väittelyä ja tunteiden kuumenemista, kun kansanedustajat pääsevät tänään keskiviikkona keskustelemaan sote-uudistuksesta eduskunnassa.

Viime viikolla eduskunnan kyselytunnilla oppositio hiillosti hallitusta niin ankarasti sote-uudistuksesta, että puhemies Paula Risikon (kok.) piti välillä pyytää kansanedustajia rauhoittumaan.

Eduskunnan verkkosivujen mukaan tämän päivän istunnolla ei ole aikarajaa eli keskustelu voi jatkua myöhään yöhön. Tavallisesti istunnot päättyvät viimeistään iltakymmeneltä.

Lähetekeskustelussa ovat maakuntauudistusta ja asiakkaan valinnanvapautta sosiaali- ja terveydenhuollossa koskevat hallituksen esitykset.

Yle näyttää suorana eduskuntakeskustelun TV1:ssä kello 14.00–16.15. Yle Areenassa keskustelua voi seurata tarvittaessa yöhön asti.

Voiko hallitus kaatua?

Hallituksen viime viikolla eduskunnalle antama lakiesitys valinnanvapaudesta on aiheuttanut vastustusta paitsi oppositiossa myös hallituspuolueiden omissa riveissä.

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki ilmoitti pari viikkoa sitten vastustavansa sote- ja maakuntauudistusta. Lepomäen mielestä mallin avulla ei saada aikaiseksi säästöjä eikä se johtaisi suotuisaan kilpailuun. Lepomäki myös pelkää, että valinnanvapausmalli voisi törmätä EU-oikeuteen ja jäljelle jäisi vain keskustan ajama maakuntahallinto.

Elina Lepomäki
Elina LepomäkiRoni Rekomaa / Lehtikuva

Kokoomusedustajista myös Harri Jaskari (siirryt toiseen palveluun), Susanna Koski (siirryt toiseen palveluun) ja Hjallis Harkimo (siirryt toiseen palveluun) ovat nostaneet blogeissaan esiin erilaisia ongelmia sote- ja maakuntauudistukseen liittyen.

Sote-uudistusta jo pitkään kritisoinut Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) onkin arvioinut, että uudistus kaatuu kevään aikana eikä syksyksi kaavailtuja maakuntavaaleja koskaan tule.

Ylen viime viikolla tekemän soittokierroksen perusteella suurin osa kokoomuksen kansanedustajista seisoo sote-uudistuksen takana. Kaikki eivät kuitenkaan vastanneet tai halunneet ottaa asiaan kantaa.

Hallituksella on eduskunnassa niukka enemmistö, 105 edustajaa 200:sta, joten vain kourallinen hallituspuolueiden kansanedustajia voisi kaataa uudistuksen, jos oppositio äänestäisi yhtenäisesti sitä vastaan.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on itse sanonut, että sote-uudistuksen kaatuminen tarkoittaisi hallituksen vaihtumista.

– Se on tämän hallituksen suurin uudistus. Tulos tai ulos, Sipilä sanoi pari viikkoa sitten politiikan toimittajien lounaalla.

Sote-uudistukselle yllättävää tukea asiantuntijoilta

Hallituksen sote-uudistus sai ehkä hieman yllättävää tukea viime viikonloppuna, kun kolme sote-asiantuntijaa asettui voimakkaasti puolustamaan uudistusta.

THL:n ylijohtaja Marina Erhola, Helsingin yliopiston professori Heikki Hiilamo ja Aalto-yliopiston tutkimusjohtaja Katariina Silander kirjoittivat Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan, että viime aikojen sote-kritiikki on ajastaan jäljessä ja että asiantuntijoiden kuuleminen on itse asiassa johtanut lukuisiin parannuksiin lakipaketissa viime kesän jälkeen.

Asiantuntijoiden mukaan uudistuksen tarpeettomalla pitkittämisellä olisi arvaamattomat vaikutukset.

Kaikki kolme kirjoittajaa ovat jäseniä asiantuntijaryhmässä, jonka sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut soten valmistelun ja toimeenpanon tueksi.

Aiemmin monet sote-asiantuntijat, mukaan lukien Hiilamo, ovat julkisuudessa lähinnä kritisoineet sote-uudistusta.

Sote-lait lähtevät vielä valiokuntiin

Tämän päivän lähetekeskustelun jälkeen sote-lait lähtevät eduskunnan valiokuntien käsittelyyn, missä niihin voidaan vielä tehdä muutoksia.

Hallituksen mukaan eduskunnan on määrä päättää valinnanvapauslain hyväksymisestä kesäkuussa.

Maakuntavaalit on tarkoitus järjestää jo ensi syksynä ja maakunnat alkaisivat hoitaa sote-palveluita vuoden 2020 alusta.

Syksystä 2019 lähtien asiakas voisi valita maakunnan, jossa asioi ja viimeistään heinäkuussa 2020 maakunta ottaisi käyttöön asiakassetelin ja henkilökohtaisen budjetin.

Lue myös:

Analyysi: Ei käy kateeksi poliitikkoja, joiden on ratkaistava itse aiheuttamansa sote-ongelma

Ymmärrätkö, miten sote vaikuttaa sinuun? Kokeile Ylen pelillä