Kansanedustaja Timo Heinonen: Lotta-patsas sopisi Riihimäelle

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen Lopelta on ehdottanut tviitissään Forssan torppaamaa Lotta-patsasta Riihimäelle.

Lotta Svärd
Lotta Svärd -tunnus
Ville Välimäki / Yle

Forssan kaupunginhallitus päätti joulukuussa, että kaupunkiin ei pystytetä Lotta-patsasta. Sen jälkeen patsaasta ovat olleet kiinnostuneita ainakin Helsinki ja Rovaniemi.

Perussuomalaiset ovat puolestaan tehneet Lahdessa valtuustoaloitteen Lotta Svärd -patsaan hankkimisesta kaupunkiin, kertoo Etelä-Suomen Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Perussuomalaisten valtuustoryhmä perustelee aloitettaan muun muassa sillä, että lotta Elsa Vanhala on asunut Lahdessa. Vanhala on ryhmän mukaan Suomen tunnetuin lotta.

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) nosti tiistaina tviitissään esiin Riihimäen. Tviitti on suunnattu etenkin Riihimäen kaupunginjohtajalle Sami Sulkolle ja kaupunginhallituksen puheenjohtajalle Miia Nahkurille (sd.).

Timo Heinonen perustelee Riihimäkeä Lotta-patsaan maaperäksi, koska Riihimäelle on perustettu Suomen ensimmäinen Lotta Svärd -nimeä käyttänyt osasto 19. marraskuuta 1918.

Valtakunnallisen Lotta Svärd -järjestö perustettiin vuonna 1921. Sen tarkoituksena oli avustaa suojeluskuntia niin aatteellisesti kuin käytännöllisestikin.

Forssaan patsasta puuhasivat Lounais-Hämeen Lottaperinneyhdistys ja paikallinen Lions Club. Vääntö Lotta-patsaasta alkoi, kun sosiaalidemokraattien aktiivi Minna Lintonen kirjoitti Facebookissa, ettei Forssan historiaa työväenkaupunkina voi patsailla toiseksi muuttaa.