Lonkero on tuonut säpinää pienempien paikkakuntien ruokakauppoihin – "Saimme täydennystä maanantaina ja nyt torstaina hyllyt ovat jo tyhjinä"

Vahvojen oluiden ja lonkeroiden tulo ruokakauppoihin on tuonut piristystä monien etäällä Alkosta sijaitsevien ruokakauppojen myyntiin.

elintarvikekauppa
Lonkero-pakkauksia pinossa ruokakaupassa.
Monessa ruokakaupassa nelosolut ei niinkään kiinnosta, mutta vahva lonkero viedään käsistä.Petri Aaltonen / Yle

Kuortaneella S-marketin marketpäällikkö Kristina Kontola järjestelee juomahyllyjä ripein ottein. Kontola kiittelee alkoholilain uudistusta, joka vapautti vahvat oluet ja lonkerot ruokakauppoihin. Se oli kaivattu uudistus.

– Ihan Facebookissakin on saatu kiitosta siitä, että lähikaupassa myydään nyt näitäkin. Ei tarvitse lähteä Alajärvelle, Alavudelle, Lapualle tai Seinäjoelle Alkoon - saa ihan tästäkin, sanoo Kontola.

Otimme yhteyttä viiteentoista kaupunkikeskustojen ulkopuolella sijaitsevaan päivittäistavarakauppaan Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla. Useimmissa myymälöissä on pantu Kuortaneen S-marketin tavoin merkille alkoholituotteiden myynnin vilkastuminen. Ehdoton ykköstuote kaupoissa on ollut lonkero.

– Kyllä kokonaismyynti on aika vahvassa nousussa ollut alkuvuoden aikana. Tietysti siihen osaltaan vaikuttaa veromuutoskin, summaa K-marketin kauppias Marko Aittoniemi Jurvasta.

Alkosta ruokakauppoihin

Ruokakaupoissa on saanut myydä 5,5-prosenttisia alkoholijuomia vuoden alusta lähtien.

Päivittäistavarakaupan yhdistyksessä on arvioitu, että tämä uudistus voi olla kaivattu piristysruiske ruokakaupoille erityisesti pienemmillä paikkakunnilla - siellä, missä ei ole suuria asiakasvirtoja eikä myöskään Alkon myymälöitä.

Kun asiakasvirrat ja myynti ovat vähäisempiä, pienelläkin myynnin lisäyksellä on merkitystä, huomauttaa Päivittäistavarakauppayhdistyksen toimitusjohtaja Kari Luoto:

– Nythän nähtiin jo tammikuussa, että Alkossa lonkeron myynti väheni 40 prosenttia. Päivittäistavarakaupan osalta ei lukua tiedetä, mutta mitä on kuultu, niin se on siirtynyt aika hyvin kauppoihin.

Säpinää juomahyllyillä

Peräseinäjokelainen K-marketin kauppias Juha-Pekka Puro pitää alkoholilain uudistusta ehdottoman myönteisenä syrjäisempien seutujen päivittäistavarakaupan kannalta.

– Uskon, että jokunen Alkon reissukin on jäänyt Peräseinäjoelta Seinäjoen suuntaan tekemättä.

Puro ei ole huomannut, että vahvat juomat olisivat tuoneet uusia asiakkaita kauppaan, mutta "panimo-osastolla on kyllä näkynyt uusia kasvoja". Erikoisoluet ja juomasekoitukset kiinnostavat peräseinäjokelaisia.

– Aivan selvästi asiakkailla on herännyt mielenkiinto, että mitä täältä löytyy.

Myös Jurvan K-marketissa on tehty sama havainto.

– Erikoisoluita on mennyt tasaisesti, ja aivan tyytyväinen olen niidenkin myyntiin. Pikkuhiljaa alkavat ihmiset täälläkin kokeilla kaikkea, toteaa kauppias Marko Aittoniemi.

Marketpäällikkö Kristina Kontola Kuortaneen S-marketista.
Marketpäällikkö Kristina Kontola Kuortaneen S-marketista.Elina Kaakinen / Yle

Lonkeroita hamstrataan

Varsinkin 5,5-prosenttisesta lonkerosta on tullut suosittu juoma nyt, kun sitä ei tarvitse hakea kymmenien kilometrien päästä erikoismyymälästä. Kristina Kontola Kuortaneen S-marketista sanoo, että lonkeron suosio sinänsä ei ollut yllätys, mutta sitä, että lonkerot viedään käsistä, ei osattu ennakoida.

– Saimme täydennystä maanantaina ja nyt torstaina hyllyt ovat jo tyhjinä, hämmästelee Kontola. Jäljellä on muutamia pakkauksia, mutta yksittäisiä tölkkejä ei tällä hetkellä ole myynnissä.

– Näyttää siltä, että asiakkaat hamstraavatkin jonkin verran viikonlopuksi, kun tietävät että täydennyskuorma tulee vasta maanantaina.

Lonkeroa kannetaan ruokakaupoista ulos kuuden ja 12 tölkin pakkauksissa. Lonkeron menekki näkyy alkoholituotteiden kokonaismyynnissä.

– Se näkyy tietysti euroissa, koska hinta on korkeampi, mutta myös litroissa, toteaa Kontola.