1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elintarvikekauppa

Lonkero on tuonut säpinää pienempien paikkakuntien ruokakauppoihin – "Saimme täydennystä maanantaina ja nyt torstaina hyllyt ovat jo tyhjinä"

Vahvojen oluiden ja lonkeroiden tulo ruokakauppoihin on tuonut piristystä monien etäällä Alkosta sijaitsevien ruokakauppojen myyntiin.

Monessa ruokakaupassa nelosolut ei niinkään kiinnosta, mutta vahva lonkero viedään käsistä. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Kuortaneella S-marketin marketpäällikkö Kristina Kontola järjestelee juomahyllyjä ripein ottein. Kontola kiittelee alkoholilain uudistusta, joka vapautti vahvat oluet ja lonkerot ruokakauppoihin. Se oli kaivattu uudistus.

– Ihan Facebookissakin on saatu kiitosta siitä, että lähikaupassa myydään nyt näitäkin. Ei tarvitse lähteä Alajärvelle, Alavudelle, Lapualle tai Seinäjoelle Alkoon - saa ihan tästäkin, sanoo Kontola.

Otimme yhteyttä viiteentoista kaupunkikeskustojen ulkopuolella sijaitsevaan päivittäistavarakauppaan Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla. Useimmissa myymälöissä on pantu Kuortaneen S-marketin tavoin merkille alkoholituotteiden myynnin vilkastuminen. Ehdoton ykköstuote kaupoissa on ollut lonkero.

– Kyllä kokonaismyynti on aika vahvassa nousussa ollut alkuvuoden aikana. Tietysti siihen osaltaan vaikuttaa veromuutoskin, summaa K-marketin kauppias Marko Aittoniemi Jurvasta.

Alkosta ruokakauppoihin

Ruokakaupoissa on saanut myydä 5,5-prosenttisia alkoholijuomia vuoden alusta lähtien.

Päivittäistavarakaupan yhdistyksessä on arvioitu, että tämä uudistus voi olla kaivattu piristysruiske ruokakaupoille erityisesti pienemmillä paikkakunnilla - siellä, missä ei ole suuria asiakasvirtoja eikä myöskään Alkon myymälöitä.

Kun asiakasvirrat ja myynti ovat vähäisempiä, pienelläkin myynnin lisäyksellä on merkitystä, huomauttaa Päivittäistavarakauppayhdistyksen toimitusjohtaja Kari Luoto:

– Nythän nähtiin jo tammikuussa, että Alkossa lonkeron myynti väheni 40 prosenttia. Päivittäistavarakaupan osalta ei lukua tiedetä, mutta mitä on kuultu, niin se on siirtynyt aika hyvin kauppoihin.

Säpinää juomahyllyillä

Peräseinäjokelainen K-marketin kauppias Juha-Pekka Puro pitää alkoholilain uudistusta ehdottoman myönteisenä syrjäisempien seutujen päivittäistavarakaupan kannalta.

– Uskon, että jokunen Alkon reissukin on jäänyt Peräseinäjoelta Seinäjoen suuntaan tekemättä.

Puro ei ole huomannut, että vahvat juomat olisivat tuoneet uusia asiakkaita kauppaan, mutta "panimo-osastolla on kyllä näkynyt uusia kasvoja". Erikoisoluet ja juomasekoitukset kiinnostavat peräseinäjokelaisia.

– Aivan selvästi asiakkailla on herännyt mielenkiinto, että mitä täältä löytyy.

Myös Jurvan K-marketissa on tehty sama havainto.

– Erikoisoluita on mennyt tasaisesti, ja aivan tyytyväinen olen niidenkin myyntiin. Pikkuhiljaa alkavat ihmiset täälläkin kokeilla kaikkea, toteaa kauppias Marko Aittoniemi.

Marketpäällikkö Kristina Kontola Kuortaneen S-marketista. Kuva: Elina Kaakinen / Yle

Lonkeroita hamstrataan

Varsinkin 5,5-prosenttisesta lonkerosta on tullut suosittu juoma nyt, kun sitä ei tarvitse hakea kymmenien kilometrien päästä erikoismyymälästä. Kristina Kontola Kuortaneen S-marketista sanoo, että lonkeron suosio sinänsä ei ollut yllätys, mutta sitä, että lonkerot viedään käsistä, ei osattu ennakoida.

– Saimme täydennystä maanantaina ja nyt torstaina hyllyt ovat jo tyhjinä, hämmästelee Kontola. Jäljellä on muutamia pakkauksia, mutta yksittäisiä tölkkejä ei tällä hetkellä ole myynnissä.

– Näyttää siltä, että asiakkaat hamstraavatkin jonkin verran viikonlopuksi, kun tietävät että täydennyskuorma tulee vasta maanantaina.

Lonkeroa kannetaan ruokakaupoista ulos kuuden ja 12 tölkin pakkauksissa. Lonkeron menekki näkyy alkoholituotteiden kokonaismyynnissä.

– Se näkyy tietysti euroissa, koska hinta on korkeampi, mutta myös litroissa, toteaa Kontola.