1. yle.fi
  2. Uutiset

Tillerson liittyi pitkään jonoon Trumpin hallinnon jättäneitä – häntä ennen lähtivät Cohn, Scaramucci, Bannon, Spicer...

Donald Trump antoi ensimmäiset potkut hallinnostaan pian sen jälkeen, kun oli astunut virkaan viime vuoden tammikuussa. Sen jälkeen lähtijöistä on kertynyt pitkä nimilista.

Donald Trump
Kuvassa Rex Tillerson puhujanpöntön takana.
Ulkoministeri Rex Tillersonin erosta on huhuttu jo pitkään. Viime vuoden lokakuussa Tillerson tuli median eteen kertomaan, ettei harkitse eroa.Michael Reynolds / EPA-EFE

Tuskin kovin moni putosi tuoliltaan, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti tiistaina erottavansa ulkoministeri Rex Tillersonin.

Tillersonin potkuista on huhuttu jo kuukausia. Lisäksi kohua vaimentaa se, että ennen Tillersonia Trump on osoittanut monelle muullekin Valkoisen talon ovea.

Trumpin nimittämistä ylemmän tason virkailijoista ja neuvonantajista 43 prosenttia oli joko saanut potkut tai lähtenyt (siirryt toiseen palveluun) vapaaehtoisesti presidentin ensimmäisten 13 virkakuukauden aikana.

Nämä kaikki ovat lähteneet aiemmin Trumpin hallinnosta
Yle Uutisgrafiikka

Siitä on tuskin viikko, kun Trumpin talouspoliittinen neuvonantaja Gary Cohn ilmoitti lähtevänsä. Yhdysvalloissa arveltiin syyksi erimielisyyksiä kauppapolitiikassa. Arvioiden mukaan vapaakauppaa kannattava Cohn olisi suuttunut Trumpin suunnitelmista määrätä alumiinille ja teräkselle tuontitulleja.

Viestinnässä tuulista

Kuun vaihteessa erostaan ilmoitti Valkoisen talon viestintäpäällikkö Hope Hicks. Hicksiä on pidetty yhtenä Trumpin läheisimmistä ja uskollisimmista avustajista.

Erouutinen tuli päivää sen jälkeen, kun edustajainhuoneen tutkijaryhmä oli kuulustellut Hicksiä Trumpin vaalikampanjan ja Venäjän välisistä yhteyksistä.

Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Huckabee Sanders kuitenkin kiisti, että kuulustelu liittyisi eroon. Uutistoimisto AP:n kahden lähteen mukaan Hicks oli jo pitkään ollut pettynyt työhönsä sekä stressaantunut.

Anthony Scaramucci
Anthony ScaramucciJim Lo Scalzo / EPA

Viestintäpäällikön paikalla tuulee, sillä Hicks aloitti tehtävässä vasta elokuussa, kun hänen edeltäjänsä Anthony Scaramucci sai potkut vain kymmenen työpäivän jälkeen. Ennen potkuja Scaramucci oli hyökännyt julkisuudessa monia Valkoisen talon kollegoitaan vastaan.

Mike Dubke oli eronnut tehtävästä toukokuussa. Dubke perusteli eroa henkilökohtaisilla syillä.

Scaramuccin nimittäminen viestintäpäälliköksi sai puolestaan presidentin tiedottajan Sean Spicerin eroamaan (siirryt toiseen palveluun). Spicer oli hoitanut viestintäpäällikön tehtäviä Dubken eron jälkeen.

Sean Spicer
Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Sean Spicer lehdistötilaisuudessa Washingtonissa viime vuoden maaliskuussa.Molly Riley / AFP

Kohutuimpia Bannon ja Flynn

Yksi kohutuimmista Trumpin Valkoisesta talosta lähtijöistä oli hänen päästrategistinsa Steve Bannon. Jyrkän oikeistolaisista mielipiteistään tunnettu Bannon sai potkut elokuussa.

Hänellä kerrottiin olleen erimielisyyksiä muiden Valkoisen talon neuvonantajien sekä presidentin perheenjäsenten kanssa.

Bannon palasi luotsaamaan äärioikeistolaista Breitbart-julkaisua, mutta erosi myöhemmin tästäkin tehtävästä. Bannon nousi talvella julkisuuteen toimittaja Michael Wolffin kirjaa varten antamansa haastattelun takia.

Bannon kertoi haastattelussa Trumpille kiusallisia tietoja, jotka Trump on kiistänyt.

Suuren kohun saattelemana erosi myös Trumpin turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn viime vuoden helmikuussa. Flynn joutui lähtemään, kun tiedotusvälineissä kerrottiin hänen yhteydenpidostaan Venäjän suurlähettilään kanssa. Flynniä syytettiin Valkoisen talon edustajien johtamisesta harhaan asian suhteen.

Myöhemmin Flynn sai syytteet valehtelusta liittovaltion poliisille FBI:lle. Syytteet liittyvät tutkintaan, jonka kohteena ovat Trumpin lähipiirin yhteydet Venäjään. Flynn on luvannut tehdä tutkijoiden kanssa yhteistyötä.

Oikeusministeri Sally Yates
Sally YatesSaul Loeb / AFP

Valkoisen talon ovi alkoi käydä kuitenkin tätäkin aikaisemmin, jo viime vuoden tammikuun lopulla. Tuolloin pois joutui virkaa tekevä oikeusministeri Sally Yates, joka oli asettunut vastustamaan Trumpin päätöstä rajoittaa maahantuloa.

Yates oli mukana jo demokraattipresidentti Barack Obaman hallituksessa. Aloittaessaan presidenttinä Trump pyysi Yatesia hoitamaan oikeusministerin tehtäviä, kunnes senaatti on nimittänyt virkaan hänen varsinaisen ehdokkaansa Jeff Sessionsin.

Lue myös:

Trump erottaa ulkoministeri Tillersonin

Väki vaihtuu Valkoisessa talossa ennätystahtia – Trump: "Peli on kovaa ja pidän konflikteista"

Lue seuraavaksi