Brysselistä vakaata tukea Britannialle myrkytyskiistassa – Trump lupaa tuomita tekijän: "Venäjän tai kuka se sitten onkin"

EU:n piiristä luvataan tukea eroneuvotteluja käyvälle Britannialle. Yhdysvaltain presidentti sanoo tuomitsevansa tekijän, kunhan "faktat selviävät".

Venäjä
Rikosteknisiä tutkijoita hautausmaalla Salisburyssa 10. maaliskuuta.
Rikosteknisiä tutkijoita hautausmaalla Salisburyssa 10. maaliskuuta. Sergei Skripalin vaimon ja pojan haudat ovat eristettyinä.Neil Hall / EPA

EU-komissio kehottaa jäsenmaita tukemaan Britanniaa entisen vakoojan myrkytystapauksessa. EU-komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans sanoi tiistaina EU-parlamentissa, että Euroopalla on vastuu olla Britannian tukena.

– On erittäin tärkeää Eurooppa osoittaa ehdotonta ja horjumatonta solidaarisuutta, jotta vastuullisia rangaistaan teoistaan. Yhteiskunnissamme ei saa käyttää hermokaasua. Meidän on kaikkien puututtava tähän, emmekä voi jättää sitä pääministeri Mayn ja Britannian hallituksen harteille, Timmermans sanoi.

Timmermans oli Hollannin ulkoministerinä vuonna 2014, kun Amsterdamista lähtenyt matkustajakone ammuttiin alas Ukrainan yllä. Timmermans syytti silloin Venäjää tapauksesta.

EU:n korkean ulkopoliittisen edustajan Federica Mogherinin toimistosta annetussa lausunnossa pidetään hermomyrkyn käyttöä järkyttävänä ja tarjotaan tukea pyydettäessä. Ranska ja Saksa tuomitsivat myrkytyksen erikseen.

Lue täältä, mitä myrkytystapauksesta nyt tiedetään

Suomen ulkoministeri Timo Soini sanoi tiistai-iltana Ylen A-studiossa, että kyseessä on vakava rikos ja että kansainvälisen yhteisön täytyy olla jyrkkänä. Soini sanoi uskovansa, että asiaa käsitellään EU:n ulkoministerikokouksessa ensi viikolla.

Trump valmis Britannian tueksi

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puolestaan sanoo odottavansa lisää faktoja ennen kannanottoa. Trump sanoi tiistaina toimittajille Washingtonissa, että "Britannia vaikuttaa uskovan", että Venäjä on myrkytyksen takana.

– Heti kun faktat saadaan selville, ja jos olemme samaa mieltä niistä, tuomitsemme Venäjän tai kuka se sitten onkin, Trump sanoi.

Trump kertoi myös keskustelevansa Britannian pääministerin Theresa Mayn kanssa asiasta myöhemmin tiistaina.

Armeijan neuvostoaikainen hermomyrkky

May sanoi maanantaina, että venäläinen ex-vakooja Sergei Skripal ja hänen tyttärensä oli myrkytetty neuvostoaikana sotilaskäyttöön kehitetyllä venäläisellä hermomyrkyllä. Mayn mukaan Britannia pitää erittäin todennäköisenä, että jäljet johtavat Venäjälle.

Britannia on ilmoittanut odottavansa Venäjältä tiistain aikana selitystä. Venäjän ulkoministeriö vakuutti tiistaina edelleen maan syyttömyyttä.

Vielä on epäselvää, millaisiin toimiin Britannia ryhtyy, ellei selitystä kuulu. Mahdollisista toimista voit lukea täältä.

Uutista on päivitetty klo 21.55: Lisätty ulkoministeri Timo Soinin kommentit A-studion haastattelussa.

Lue lisää:

Britannian ja Venäjän suhteita uhkaa uusi jääkausi – pääministeri Mayn on pakko ottaa kova linja myrkytystapauksen vuoksi

Putin venäläisvakoojan myrkyttämisestä Britanniassa: Selvittäkää tämä siellä – ja keskustellaan sitten

Lähteet: Reuters, AP, AFP