1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sunny Car Center

Kahdeksan päivän Sunny Car Center -oikeudenkäynti päättyi riitaisena

Kantaja ja vastaajat pysyivät loppuun asti kannoissaan Sunny Car Centerin miljoonaoikeudenkäynnissä. Lopulta kiisteltiin myös asianajopalkkioista.

Sunny Car Center
Kuva oikeussalista, jossa tuomarit kuuntelevat vastaajaa videoyhteyden kautta
Sunny Car Center -oikeudenkäynti saatiin päätökseen tiistaina.Hannu Harhama / Yle

Julkisselvittäjä Jorma Tuomaala kevensi hieman toista vastaajaa Iisakki Kiemunkia koskevia vaateitaan oikeudenkäynnin päätteeksi. Tuomaala piti sopivana, että oikeus sovittelisi eli kohtuullistaisi Kiemungin korvauksia.

– Ritaluoman toiminta on mielestäni ollut törkeää ja tahallista, mutta Kiemungin toiminta lievempää. Uskoisin, että Kiemungin korvauksia voidaan sovitella, mutta hänelläkin vastuuperuste tulisi näkyä tuomiossa, selitti Tuomaala näkemyksiään loppulausuntojen jälkeen.

Kiemunkia Tuomaalan pieni vastaantulo ei ilahduttanut.

– Jos tuomio tulee, se on sama onko maksettavaa viisi miljoonaa tai miljoona, se on joka tapauksessa mahdoton tehtävä.

Vastaajat kiistävät edelleen

Julkisasiamies Jorma Tuomaala katsoo, että Markku Ritaluoma hukkasi ulkomaille yli kuusi miljoonaa euroa. Rahat olisivat kuuluneet pesälle ja velkojille. Iisakki Kiemunki puolestaan oli hallituksen jäsenenä passiivinen ja mahdollisti ainakin osan siirroista.

Kiemunki ihmettelee Tuomaalan väitteitä.

– Tuomaala esittää, että minä olin hallituksen rivijäsenenä samassa asemassa kuin olisin toimitusjohtaja tai hallituksen puheenjohtaja ja jopa erottaa yhtiön omistajan, Ritaluoman, oman yhtiönsä hallituksesta. Nämä puheet ovat täysin tuulesta temmattuja, puuskahtaa Kiemunki.

Jos tuomio tulee, se on sama onko maksettavaa viisi miljoonaa tai miljoona, se on joka tapauksessa mahdoton tehtävä.

Iisakki Kiemunki

Myös Sunny Car Centerin pääomistajan Markku Ritaluoman asianajaja Tuula Ylinen kiistää vaateet. Ylinen myöntää, että kuusi miljoonaa on ulkomaille viety, eikä niitä saada takaisin. Kyse on kuitenkin huijauksista.

– Asiaa pitää tarkastella sen ajankohdan mukaan, kun autotalolle etsittiin rahoitusta. Kun summa on iso, harkinta siitä onko toimittu huolimattomasti, kallistuu herkästi huolimattomuuden puoleen. Pitää kuitenkin palata niihin tapahtumaolosuhteisiin, mitä silloin on tiedetty ja uskottu tapahtuvan.

– Jo se, että Ritaluoma käytti ulkomaan siirroissa omia ja yhtiön rahoja, todistaa hänen uskoneen ulkomaiseen rahoitukseen.

Riita asianajopalkkioista

Kahdeksana päivänä istuttu oikeudenkäynti huipentui kiistaan palkkioista. Sekä Tuula Ylinen että Kiemungin asianajaja Pekka Romo kiistivät Tuomaalan noin 100 000 euron palkkiovaateen kolmannekseen.

Molemmat vastaajien edustajat katsoivat, että Tuomaalan tuntihinta on liian korkea, eikä hän ole voinut käyttää asian käsittelyyn niin paljon aikaa kuin on kertonut.

Tuomaalan vastine tuli nopeasti, kun asianajaja Tuula Ylinen esitti oman vaatimuksensa. Hän esitti ensimmäisiltä vajaalta neljältä tunnilta tuntihinnakseen 230 euroa.

– Olkoon se sama kuin he minulle esittävät eli 110 euroa, heitti närkästynyt julkisselvittäjä Jorma Tuomaala.

Kaikkiaan Ylinen vaati palkkiota 500 tunnilta ja Romo 300 tunnilta. Näiltä tunneilta palkkiovaatimus oli 110 euroa. Ylinen tosin halusi siihen 20 prosentin korotuksen.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus antaa vahingonkorvausjutussa ja asianajajien palkkioista päätöksen huhtikuun lopulla.

Lue myös:

Sunny Car Centerin Ritaluoma tyrmää Pohjantähden Ylä-Soininmäen väitteet: "En tuntenut Malikia"

Sunny Car Centerin oikeudenkäynnin uusin väite: Ritaluoma tunsi yhden rahoittajista

Sunny Car Centerin Kiemunki: "Poliittinen itsemurhahan siitä tuli"

Sunny Car Centerin Ritaluoma: Tuleva oikeudenkäynti ei oikeudenmukainen

Sunny Car Centerin konkurssipesällä miljoonia velkaa useille yhtiöille ja neljälle entiselle työntekijälle

Sunny Car Center -oikeudenkäynti alkaa tänään – kiistassa kuuden miljoonan euron korvausvaateet

Lue seuraavaksi