Rakennusyhtiö vaatii Lappeenrannan Pormestarin korttelin parkkipaikkojen vähentämistä – väläyttää kaupoista vetäytymistä

Rakennusyhtiö Jatkeen mukaan kaavaluonnoksiin merkatut parkkipaikat kohottavat asuntojen rakennuskustannuksia. Entisen elokuvateatteri Nuijamiehen voi yhtiön puolesta suojella.

Lappeenranta
Lappeenrannan Osuuspankin konttori
Lappeenrannan Pormestarin korttelissa sijaitsee entisen elokuvateattereiden lisäksi muun muassa Etelä-Karjalan Osuuspankin entinen konttori. Arkistokuva.Kare Lehtonen/Yle

Rakennusyhtiö Jatke vaatii muutoksia Lappeenrannan Pormestarin korttelin kaavaluonnoksiin. Suurin epäkohta kaavaluonnoksissa on Jatkeen mukaan parkkipaikkojen määrä.

Jatke haluaa kortteliin selvästi vähemmän parkkipaikkoja, sillä osa kaavaluonnoksiin merkatuista parkkipaikoista on yhtiön mukaan turhia. Pormestarin kortteli sijaitsee ydinkeskustassa, ja kaikilla ydinkeskustassa asuvilla ei ole autoja.

Jatkeen aluejohtajan Jari Salosen mukaan parkkipaikka kohottaa asunnon hintaa useilla kymmenillä tuhansilla euroilla.

– Asuntoja pystyttäisiin tuottamaan järkevämmällä hinnalla, jos ei tarvitse tehdä turhia parkkipaikkoja sinne. Sillä on suurin taloudellinen vaikutus, Salonen kertoo.

Salosen mukaan parkkipaikkojen määrää voisi tarvittaessa täydentää ostamalla tai vuokraamalla paikkoja kaupungin parkkihallista.

– Esimerkiksi City-parkissa on illalla ja yöllä paikkoja vapaana vaikka kuinka paljon.

Viherpihat ja jalkakäytävä eivät toimi

Jatke ei pidä järkevänä myöskään korttelin viherpihamääräyksiä.

– Viherpihoja pitää tehdä niin paljon, että osa joudutaan sijoittamaan katolle. Onko siinä järkeä, kun vieressä on iso keskuspuisto hienoine leikkipaikkoineen? Salonen kysyy.

Kolmas ongelmakohta on Jatkeen mukaan korttelin läpi kulkeva kevyen liikenteen väylä.

– Kaupunki haluaa yksityiselle tontille yleisen jalkakäytävän, jonka yksityinen pitää kunnossa ja kantaa vastuut. Lisäksi se rikkoo tontin rakentamisideaa.

Entinen elokuvateatteri voi säilyä

Pormestarin kortteliin on laadittu kaksi kaavaluonnosta. Toisessa vaihtoehdossa entinen elokuvateatteri Nuijamies suojellaan tai toisessa ei.

Nuijamiehen voi Jatkeen puolesta suojella. Se ei ole kynnyskysymys. Toivomus Salosella kuitenkin on.

– Jos Nuijamies jää niin sille löytyy omistaja, joka pitää sen kunnossa ja pitää siinä järkevää toimintaa.

Jatkeen lausunnosta kertoi ensin Etelä-Saimaa (siirryt toiseen palveluun).

Kaupat korttelin kiinteistöistä voivat jäädä syntymättä

Kaupunki käy läpi Pormestarin korttelin kaavaluonnoksesta tulleet lausunnot ja mielipiteet. Niitä tuli runsaasti. Mielipiteensä kertoi yli 260 ihmistä.

Läpikäynnin jälkeen kaupunki neuvottelee kaavasta kiinteistöjen omistajien kanssa.

Pormestarin korttelin kiinteistöt omistaa Etelä-Karjalan Osuuspankki. Jatkeella on pankin kanssa esisopimus kiinteistöjen ostamisesta.

Millainen kynnyskysymys esimerkiksi parkkipaikat ovat Jatkeelle, jos kaupunki ei tule niissä vastaan?

– Todennäköisesti kaupat jäävät syntymättä ja siihen ei rakennu mitään. Kukaan ei lähde laittamaan rahaa kiinni tappiolliseen rakentamiseen, jos käteen jää tyhjiä parkkipaikkoja, Salonen vastaa.