Analyysi: Trumpin ja Tillersonin myrskyisä liitto päättyi, ulkoministerin erolla spekuloitu jo kuukausia

Rex Tillerson ei koskaan ollut USA:n ulkopolitiikan teon keskiössä, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Paula Vilén.

Donald Trump
Donald Trump ja Rex Tillerson .
Donald Trump ja Rex TillersonAOP

WashingtonValkoisen talon pyöröovista lähti tähän asti yksi isoimmista nimistä, kun presidentti Donald Trump erotti ulkoministeri Rex Tillersonin.

Trump kehui tavan mukaan Tillersonia, mutta myönsi linjaerimielisyydet. Trump ja Tillerson ovat olleet eri linjoilla esimerkiksi Iranin ydinsopimuksen kohtalosta. Trumpista sopimus on kelvoton, Tillersonista ei.

Kun Trump kutsui ydinohjelmallaan uhittelevaan Pohjois-Korean johtajaa Kim Jong-unia ”rakettimieheksi”, Tillerson korosti diplomatiaa ja vuoropuhelun merkitystä. Trump toi linjaerot julkisuuteen twiittaamalla Tillersonin hukkaavan aikaansa neuvotteluissa.

Viime viikolla kun Etelä-Korea toi Trumpille suoran kutsun historiallisiin suoriin neuvotteluihin Kimin kanssa. Trump hyväksyi kutsun oikopäätä, Tillerson muistutti neuvottelujen monimutkaisuudesta.

Ulkopoliittisten linjaerimielisyyksien ohella, Tillersonin ja Trumpin suhteissa näyttää olleen muutakin kitkaa.

Tillersonin kerrottiin uhanneen erota viime kesänä. Yhdysvaltalaismediatietojen mukaan hän olisi tuolloin luonnehtinut Trumpia tolloksi. Trumpin Valkoisessa talossa se saattaa olla jopa ulkopoliittisia linjaerimielisyyksiä suurempi synti.

Tillerson laittoi Yhdysvaltain ulkoministeriön säästökuurille ja keskeytti uusien ihmisten palkkaamisen. Vyönkiristys ei ole ollut ulkoministeriössä mieleen, mutta erityisesti jututtamieni ammattidiplomaattien riveissä on harmittanut, miten sivuraiteelle ulkoministeriö Yhdysvaltain ulkopolitiikan teossa on joutunut.

Tillerson myönsi itsekin tulostavansa Trumpin twiittejä ulkopolitiikan teon pohjaksi.

Trump arvioi potkuja kommentoidessaan, että Tillerson on varmasti nyt paljon iloisempi. Se voi pitää paikkansa, sillä Tillerson on myöntänyt, ettei alun perin edes halunnut ulkoministeriksi. Vaimo taivutteli miehensä ottamaan tehtävän vastaan.

Tillersonin lähdön myötä Trumpin hallinnosta poistuu maltillisemman näkökulman edustaja. Tillersonin seuraajaa Mike Pompeoa on luonnehdittu haukaksi; taustaltaan hän on republikaanien konservatiivisinta teekutsuliikkeen laitaa.

Trumpin mukaan he ovat Pompeon kanssa samalla aaltopituudella. Tosin Venäjän suhteen Pompeo on ollut Trumpia tiukkasanaisempi.

Lisää aiheesta:

Trump erottaa ulkoministeri Tillersonin

Uskollinen soturi, entinen vakoilumestari – Kuka on USA:n ulkoministeriksi nouseva Mike Pompeo?

New York Times: Yhdysvaltojen ulkoministeri Tillerson saamassa potkut lähiviikkoina

Joukkopako ravistelee Yhdysvaltain ulkoministeriötä – Eronnut suurlähettiläs Ylelle: Kriittisiä tehtäviä on täyttämättä