Venäläisliikemies kuoli Britanniassa – kuului epäselvissä oloissa kuolleen oligarkin lähipiiriin

68-vuotiaana kuolleella Nikolai Gluškovilla oli brittiviestinten mukaan poliittinen turvapaikka Britanniasta. Kuolinsyystä ei ole tietoa.

Venäjä
Nikolai Glushkov
Kuvakaappaus The Guardianin sivulta

Venäläinen liikemies Nikolai Gluškov on löytynyt kuolleena Lontoosta. Asiasta kertovat brittiviestimet, muun muassa The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun). Gluškov kuului muutama vuosi sitten edesmenneen, niin ikään Britanniassa asuneen oligarkki Boris Berezovskin lähipiiriin.

The Guardian kertoo, että Gluškovin asianajajan mukaan omaiset löysivät Gluškovin ruumiin maanantaina tämän kotoa. Kuolinsyystä ei ole toistaiseksi tietoa. Gluškov oli kuollessaan 68-vuotias.

Lontoon poliisi kertoi tiistai-iltana, että poliisin terrorisminvastainen yksikkö tutkii Lounais-Lontoosta kuolleena löytyneen yli 60-vuotiaan miehen kuolemaa. Tiedotteesta ei käy ilmi (siirryt toiseen palveluun), onko kyseessä juuri Gluškovin tapaus, sillä vainajaa ei ole virallisesti tunnistettu.

Poliisi kuitenkin kertoo, että tutkinnassa otetaan huomioon vainajan oletetut yhteydet. Poliisi toteaa myös, ettei kyseinen kuolemantapaus liity Salisburyn tapahtumiin.

Britanniassa tutkitaan parhaillaan tapausta, jossa venäläinen ex-vakooja ja hänen tyttärensä myrkytettiin Salisburyssa.

Vankeustuomioita ja poliittinen turvapaikka

The Guardianin mukaan Gluškov työskenteli 1990-luvulla Venäjällä muun muassa lentoyhtiö Aeroflotissa ja Berezovskin LogoVAZ-yhtiössä.

Berezovski pakeni Venäjältä Britanniaan vuonna 1999. Gluškov puolestaan tuomittiin samana vuonna vankilaan rahanpesusta ja petoksesta viideksi vuodeksi.

Brittiviestinten mukaan hän sai myöhemmin Britanniasta poliittisen turvapaikan. Brittiläisen The Telegraph-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Gluškov tuomittiin viime vuonna poissaolevana Venäjällä Aeroflotiin liittyvästä kavalluksesta.

Boris Berezovski löydettiin kuolleena kotoaan maaliskuussa 2013. Kuolema näytti itsemurhalta, mutta lopulta asiaa tutkineet brittiviranomaiset ilmoittivat, ettei kuolinsyytä voida vahvistaa. Berezovski oli läheisissä väleissä myös Aleksandr Litvinenkon kanssa, joka salamurhattiin Britanniassa vuonna 2006.

Lähteet: Reuters