1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. CIA

Vesikidutussyytöksiä, pitkän linjan vakooja – CIA:n ensimmäinen naisjohtaja ei ole mikään pulmunen

Gina Haspel nousee Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun johtoon Mike Pompeon siirtyessä ulkoministeriksi.

CIA
Gina Haspel CIA .
Reuters-TV

WashingtonDonald Trumpin hallinnon pyöröovista tulee ulos koko maailman tietoisuuteen nainen, joka on tähän asti pysytellyt mieluummin taka-alalla kuin parrasvaloissa.

61-vuotiaalla Gina Haspelilla on takanaan 30 vuoden ura kansainvälisissä tiedustelutehtävissä, joista monet ovat olleet huippusalaisia.

Nimitysuutisen tultua Haspelista ei meinannut löytyä kuvaa. Hän on viettänyt paljon aikaa rautasäppien takana huoneissa, joiden katosta roikkuu varjostimeton lamppu.

Thaimaan salaisen vankilan johtaja

Yhdysvaltain media muistutti nimityksen tultua julki, että Haspel johti Thaimaassa vuonna 2002 salaista CIA:n tutkintavankilaa, jossa kuulusteltiin terroristiepäiltyjä. (siirryt toiseen palveluun)

Kyseistä vankilaa pidetään yhtenä kiistellyn ”waterboarding” –menetelmän (siirryt toiseen palveluun) toteutuspaikoista.

Eurooppalainen ihmisoikeusjärjestö ECCHR on käynyt oikeustaistelua Saksassa tuon Thaimaan vankilan kuulustelumenetelmien takia ja vaatinut Haspelille kansainvälistä pidätysmääräystä. Kiistelty kuulustelumenetelmä Waterboarding suomennetaan vesikidutukseksi.

Vesikidutuksesta erimielisyyttä

Yhdysvalloissa kiistellään edelleen onko se kidutusta vai ei. Yhdysvaltain senaatti kielsi sen vuonna 2008, mutta presidentti George W. Bush esti lainmuutoksen veto-oikeudellaan. Donald Trump on menetelmän kannattaja.

Vesikidutusta perustellaan sillä, että sitä käytetään vain vaarallisimpina pidettyjen terroristiepäiltyjen kuulusteluissa eikä se yleensä jätä fyysisiä vammoja.

Menetelmässä kuulusteltavan pää peitetään ja hänen päälleen kaadetaan vettä, mikä aiheuttaa tunteen hukkumisesta.

Trumpin luottohenkilö Haspel liittyi CIA:n palvelukseen vuonna 1985. Hän on johtanut tiedustelupalvelun toimintoja useissa eri maissa.

Hän oli yksi Trumpin ensimmäisistä korkea-arvoisista nimityksistä, kun hänet viime vuoden helmikuussa ylennettiin CIA:n vastavakoilusta, tiedonkeruusta ja salaisista operaatioista vastaavaksi apulaisjohtajaksi.

Häntä pidetäänkin Trumpin luottohenkilönä.

Se voi olla merkittävää, sillä Trumpin välit muihin Yhdysvaltain tiedusteluorganisaatioiden, varsinkin liittovaltion poliisin FBI:n johtoon, ovat olleet Venäjä-tutkinnan takia koetuksella.

Lue seuraavaksi