TUL: Valitamme ehdottomasti Porin iltis-päätöksestä

TUL:n Satakunnan-piiri menetti tiistaina tehdyllä päätöksellä kaikki iltapäiväkerhot Porissa. Piirin toiminnanjohtaja pitää päätöstä ja iltapäivätoiminnan kilpailutusta epäoikeudenmukaisena.

Pori
Lasten kenkiä päiväkodin eteisessä.
TUL:n Satakunnan-piiri menettää iltapäivätoiminnan Porissa.Yle

Työväen urheiluliiton Satakunnan-piiri aikoo mitä todennäköisimmin valittaa markkinaoikeuteen Porin tekemästä koulujen iltapäivätoiminnan järjestämispäätöksestä.

TUL menetti sivistyslautakunnan tiistaina tekemällä päätöksellä kaikki Porissa järjestämänsä iltapäiväkerhot yksityiselle Pilke-päiväkodeille ensi syksystä alkaen. Piirin toiminnanjohtaja Jarno Blomster on päätökseen erittäin pettynyt ja kuvaa ratkaisua epäoikeudenmukaiseksi.

Reilu vai epäreilu kilpailutus?

TUL hävisi kilpailutuksen kaikkien 31 iltis-ryhmän osalta. Kilpailutuksessa hinta ratkaisi 40 prosenttia ja laatu 60 prosenttia tarjouksen jättäjille annetuista pisteistä. Pilke-päiväkotien tarjoukset olivat TUL:n tarjouksia vahvempia kaikilla osa-alueilla.

Toiminnanjohtaja Jarno Blomsterin mukaan laadullisten kriteerien osalta kilpailutus oli epäreilu.

– Ei laatua voi määritellä yhdellä A4-paperilla kuulematta asiakkaita ja kouluja. Me toteutamme Suomen laadukkainta iltapäivätoimintaa, mutta sitä ei otettu huomioon. Olemme joutuneet pelinappuloiksi ja meidät on politisoitu, Blomster sanoo.

Ei laatua voi määritellä yhdellä A4-paperilla kuulematta asiakkaita ja kouluja.

Jarno Blomster

Blomsterin näkemys saa tukea jyväskyläläisen asianajotoimiston tekemästä arviosta, joka tilattiin Porin kaupunginjohtajan Aino-Maija Luukkosen toimeksiannosta. Asianajotoimisto WinLawin edustajan, varatuomari Marja-Liisa Järvisen mukaan kilpailutuksen laatukriteereissä oli niin vakavia epäselvyyksiä, että koko kilpailutus olisi pitänyt uusia.

Porin kaupungin omat lakimiehet ja hankintaosasto pitivät kuitenkin koko ajan kiinni näkemyksestä, että alkuperäinen kilpailutus oli reilu.

Suuri tappio TUL:lle

Porin sivistyslautakunnan demarit ja vasemmistoliittolaiset kannattivat uutta kilpailutusta, mutta porvarien ja vihreiden äänillä aiempi kilpailutus jäi voimaan.

TUL:n Satakunnan-piirille iltapäivätoiminnan menetys on erittäin kova isku, joka johtaa todennäköisesti yt-neuvotteluihin. TUL:n palkkalistoilla on ollut Porissa iltapäivätoiminnassa 16 ihmistä.

Piirin iltis-työntekijöistä iso osa on ollut määräaikaisia, mutta toiminnan tuomien tulojen katoaminen saattaa pakottaa karsimaan toimintaa myös muilta osa-alueilta. Tähän saakka Työväen urheiluliitolla on ollut Satakunnassa useisiin muihin piireihin nähden runsaasti toimintaa.

Toiminnanjohtaja Jarno Blomsterin mukaan virallisia päätöksiä markkinaoikeuteen laadittavasta valituksesta tehdään myöhemmin.

TUL:n hallinnossa on useita porilaisia demaripoliitikkoja. Piirin puheenjohtaja on Porin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen. Hän kertoo jäävänneensä itsensä kaikesta asiaa koskevasta päätöksenteosta.