7 000 ammuttua, 7 000 tyhjää kenkäparia: Washingtonissa vaaditaan protestilla tiukempia aselakeja

Yhdysvaltain kongressin pihamaalle levitettiin tiistaina tuhansia kenkäpareja luoteihin kuolleiden lasten ja nuorten muistoksi.

Koulusurmat
Uutisvideot: Washingtonissa vaadittiin tiukempia aselakeja tuhansin tyhjin kengin
Uutisvideot: Washingtonissa vaadittiin tiukempia aselakeja tuhansin tyhjin kengin

Yhdysvaltain kongressin edusta täyttyi tiistaina tuhansista kengistä, kun tiukempia aselakeja vaativat aktivistit aloittivat kaksipäiväisen protestin. Tarkoitusta varten lahjoitetut 7 000 kenkäparia edustavat 7 000:tta alle 18-vuotiaista, jotka on ammuttu kuoliaaksi vuoden 2012 Sandy Hookin koulusurmien jälkeen.

– Näissä kengissä ei ole jalkoja. Saman tyhjyyden aseet ovat jättäneet sydämiimme, sanoi edesmenneen poikansa kengät nurmikolle tuonut 66-vuotias Tom Mauser.

Mauser menetti 15-vuotiaan poikansa vuonna 1999 Columbinen lukiossa tehdyssä koulusurmassa.

Kenkämielenilmauksen järjestänyt Avaaz-kansalaisjärjestö uskoo, että kulttuuri on muuttumassa ja enemmistö yhdysvaltalaisista haluaa muuttaa aselakeja. Keskustelu aselaeista on kiihtynyt Floridan helmikuisen koulusurman jälkeen.

Aseprotesti saa jatkoa heti keskiviikkoaamuna, kun tuhannet koululaiset ja opiskelijat aikovat marssia ulos oppilaitoksistaan eri puolilla Yhdysvaltoja. Yhdysvaltain viranomaisten mukaan Yhdysvalloissa kuolee vuosittain ampumisissa noin 1 300 alle 18-vuotiasta.

Lähteet: Reuters