Herätys: Tänään odotettavissa kiivas sote-keskustelu, fyysikko Stephen Hawking on kuollut, aamulla huono ajokeli

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Eduskunnan istuntosali.
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Tiedemies Stephen Hawking on kuollut

Fyysikko ja kosmologi Stephen Hawking on kuollut, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun). Hawking kuoli 76-vuotiaana. Hawkingin kuolemasta kertoivat tämän läheiset. Hawking sairasti ALS-tautia, ja oli tämän vuoksi lähes liikuntakyvytön.

Stephen Hawking
Stephen HawkingEPA

Löytyykö kokoomuksen riveistä lisää sote-loikkareita? Eduskunnassa luvassa kiivas sote-keskustelu

Kansanedustajat pääsevät keskustelemaan sote-uudistuksesta eduskunnassa tänään, kun sote-lait ovat eduskunnan lähetekeskustelussa. Odotettavissa on kiivasta väittelyä opposition ja hallituksen välillä etenkin valinnanvapauslaista.

Eduskunnan tämän päivän istunnolla ei ole aikarajaa eli keskustelu voi jatkua myöhään yöhön. Yle näyttää suorana eduskuntakeskustelun TV1:ssä kello 14.00–16.15. Yle Areenassa keskustelua voi seurata tarvittaessa yöhön asti.

"Lapsen kuolemaan ei koskaan totu" – Lääkäri kertoo, miltä tuntuu lopettaa tehohoito ja jättää potilas kuolemaan

Tehohoidon lopettaminen on aina raskas asia lääkäreille ja omaisille. Sairaaloiden teho-osastoilla joudutaan jatkuvasti myös pohtimaan, kuka ylipäätään pääsee tehohoitoon. Monen järkytykseksi esimerkiksi Tyksin teho-osasto sanoo viikoittain "ei" potilaalle, jota sinne tarjotaan sairaalan päivystysosastolta. Potilasvalinta on hyvin tärkeää tehohoidossa, sanoo ylilääkäri Mika Valtonen.

Pehmoleluja pinnasängyssä
Bas Czerwinski / EPA

Suomenkielistä tiedettä halutaan lisätä, muuten kieli rapautuu

Viime aikoina on kiivaasti keskusteltu siitä, millä kielellä tutkijoiden pitäisi julkaista tutkimustuloksiaan. Arvostetuimmat julkaisut ovat englanninkielisiä ja niistä saa parhaat vaikuttavuuspisteet.

Näiden perusteella tutkijoiden pätevyyttä mitataan ja yliopistojen rahoitus kasvaa. Yle Uutiset kysyi julkaisuvalinnoista valinnasta suomen kielen professoreilta.

Mikael Agricolan patsaalle lasketaan seppele perjantaina 9.4.2010 eli Agricolan päivänä.
Mikael Agricolan patsaalle lasketaan seppele perjantaina 9.4.2010 eli Agricolan päivänä.Elina Ojanotko / Yle

Yo-kirjoitukset jatkuvat ja yhteishaku alkaa

Monelle opiskelijalle keskiviikko on jännittävä. Ylioppilaskirjoitukset jatkuvat, ja tänään vuorossa ovat uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede ja terveystieto. Kirjoitusurakkaa on vielä tänä keväänä edessä, ja sitä varten voi terästäytyä esimerkiksi Ylen Abitreeneissä.

Tänään alkaa myös korkeakoulujen yhteishaku. Yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin. Hakuaika loppuu maaliskuun 28. päivä klo 15.

Aamun ajokeli jopa erittäin huono – jalkakäytävät liukkaita

Matalapaine sateineen liikkuu maan etelä- ja keskiosan yli itään. Lunta tulee vielä aamulla maan itä- ja keskiosissa, kertoo Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi. Ilmatieteen laitos varoittaakin, että kyseisellä alueella ajokeli on huono lumisateen ja lumituiskun vuoksi. Lisäksi Uudenmaan alueella varoitetaan erittäin liukkaista jalkakäytävistä aamulla.

Päivällä sateet painottuvat Kainuuseen ja myös idässä tulee lumikuuroja. Pohjoisessa on poutaista, osin selkeääkin ja myös etelässä ja lännessä sää on suurelta osin poutaista.

Keskiviikon sääkartta.
Yle

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.