Fyysikko Stephen Hawking on kuollut

Hawking kuoli 76-vuotiaana. Hän sairasti liikehermoja rappeuttavaa ALS-tautia.

Stephen Hawking
Stephen Hawking
Stephen HawkingJason Azenes / EPA

Fyysikko ja kosmologi Stephen Hawking on kuollut, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun). Brittiläinen Hawking kuoli 76-vuotiaana. Hawkingin kuolemasta kertoivat tämän läheiset varhain tänään keskiviikkoaamuna. Perheen mukaan Hawking kuoli rauhallisesti kotonaan Britannian Cambridgessä.

– Hän oli suuri tiedemies ja erityinen ihminen, jonka työ ja perintö elävät useita vuosia, Hawkingin lapset Lucy, Robert ja Tim sanoivat yhteisesti antamassaan lausunnossa.

Hawking sairasti pitkään liikehermoja rappeuttavaa ALS-tautia, ja oli tämän vuoksi lähes liikuntakyvytön. Sairaus todettiin vuonna 1963, ja tuolloin 22-vuotiaalle Hawkingille annettiin vain kaksi vuotta elinaikaa. Sairauden vuoksi Hawking viesti pyörätuoliin liitetyllä puhesyntetisaattorilla.

Stephen Hawking tutki muun muassa mustia aukkoja, ja aukosta lähtevä säteily on nimetty hänen mukaansa. Hawking oli suosittu luennoitsija ja hän kirjoitti myös lukuisia suosittuja tiedekirjoja. Esimerkiksi vuonna 1988 julkaistua Ajan lyhyt historia -teosta on myyty yli kymmenen miljoonaa kappaletta.

Hawkingin näkemyksen mukaan ihmiskunnan selviytymistä uhkaavat ennen kaikkea itse aiheutetut vaarat. BBC:n mukaan vuonna 2016 Hawking mainitsi ydinsodan, ilmastonmuutoksen ja geneettisesti muunnellut virukset esimerkkeinä mahdollisista tuhon syistä.

Hawkingia on luonnehdittu yhdeksi merkittävimmistä teoreettisen fysiikan ajattelijoista Einsteinin jälkeen.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus