Eläinmatkailu houkuttelee turisteja Lappiin – eläinten hyvinvointi on tärkeää matkailijoille

Maisemien ja luonnonilmiöiden lisäksi eläinaktiviteetit ovat kansainvälisille matkailijoille tärkeimpiä syitä matkustaa Lappiin.

Lapin matkailu
Lampaita ja karitsoja aitauksessa
Simossa sijaitsevassa Kotieläinpuisto Arkadiassa matkailijoiden ihailtavina on monia eri eläinlajeja.Laura Valta / Yle

Eläinmatkailu houkuttelee matkailijoita Lappiin. Samalla eläinmatkailu tuottaa Lapissa vuodessa yli 15 miljoonan euron välittömät matkailutuolot. Välilliset vaikutukset ovat vielä suuremmat. Asia selviää Lapin yliopiston, Matkailun tutkimus- ja koulutusinstituutin juuri julkaistuista selvityksistä.

Selvitysten mukaan eläinaktiviteetit ovat maisemien ja luonnonilmiöiden ohella kansainvälisille matkailijoille tärkeimpiä syitä matkustaa Lappiin.

Lapissa toimii noin 160 eläinmatkailupalveluyritystä, jotka ovat pääosin yhden tai kahden hengen mikroyrityksiä, mutta työllistävät runsaasti sesonkityöntekijöitä.

Selvityksen mukaan eläinten hyvinvointi on tärkeää turisteille. Matkailijat ovat tietoisia eläinten kohteluun liittyvistä ongelmista, joita on ilmennyt matkailualalla eri puolilla maailmaa. Matkailijat eivät salli eläinten huonoa kohtelua missään olosuhteissa, ja he haluavat saada tietoa eläinten hyvinvoinnista erityisesti paikallista toimijoilta.

Selvitykset tehtiin ”Eläinten hyvinvointi matkailupalveluissa” –hankkeessa ja niiden toteuttamisesta vastasi Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti (MTI), Lapin yliopisto.