Hammaslääkäriaikaa saa Porissa odottaa lähes puoli vuotta –perusturvan mielestä jonoja ei ole ollenkaan

Kerralla kuntoon -ajoissa on suurta vaihtelua Satakunnassa. Porissa aikaa saa odottaa kolmekin kuukautta, Raumalla hoitoon pääsee parhaimmillaan parissa päivässä.

hammaslääkärit
Hammashoitaja Heini Reunamo Porin keskushammashoitolassa
Hammaslääkäriaikaa saa Porissa edelleen odottaa useita kuukausia. Hammashoitaja Heini Reunamo Porin keskushammashoitolasta asettelee hammaslääkärin välineitä valmiiksi.Jenni Joensuu / Yle

Kunnallisen hammaslääkärin asiakkaat Porissa joutuvat pahimmillaan odottamaan tarkastusaikaa jopa puoli vuotta. Porin perusturvan näkemys tilanteesta on siihen nähden varsin yllättävä: Porissa ei ole lainkaan jonoja.

– Meidän kielessämme jono tarkoittaa sitä, että potilaalla ei ole ollenkaan varattua aikaa. Sellaisia potilaita ei ole, joten sillä tavalla varsinaista jonoa ei ole, selittää Porin perusturvan suun terveydenhuollon osastonhoitaja Sirpa Wallin.

Vaikka varsinaista jonoa hammaslääkäriaikoihin ei Porin perusturvan mielestä ole, keskimääräinen odotusaika kunnallisen hammaslääkärin vastaanotolle on neljästä kuuteen kuukautta. Ylen tietoon on tullut myös tapauksia, joissa alkuperäinen aika on ollut hoitotakuun piirissä eli kuuden kuukauden sisällä, mutta asiakkaasta riippumattomista syistä aikaa on siirretty niin, että odotusaikaa kertyy lähes kymmenen kuukautta.

Raporttien mukaan yhtään yli kuusi kuukautta odottanutta potilasta ei ole.

Sirpa Wallin

– Raporttien mukaan yhtään yli kuusi kuukautta odottanutta potilasta ei ole, mutta totta kai on voinut käydä inhimillinen virhe ja jotain on jäänyt merkkaamatta. Puolen vuoden hoitotakuu ei saisi missään nimessä ylittyä – sellaisessa tilanteessa asiakkaan kannattaa olla uudestaan yhteydessä suun terveydenhuoltoon, Wallin neuvoo.

Kerralla kuntoon -ajat nopeuttaneet hoitoonpääsyä, mutta

Porin kunnallisessa hammashuollossa otettiin viime vuoden lopulla käyttöön Kehrä-palvelu, missä asiakkaan hampaat hoidetaan kerralla kuntoon. Kehrä-ajan saa tällä hetkellä noin kolmen kuukauden päähän.

– Jos kaikkea ei saadakaan hoidettua kerralla kuntoon, niin jatkohoitoon pitäisi päästä nopeammin, Wallin sanoo.

Hammaslääkäriin pääsy Porissa on ollut pitkään vaikeaa. Kehrä-ajat ovat Wallinin mukaan helpottaneet tilannetta.

Kerralla kuntoon -ajan saa Raumalla nyt 2–7 päivässä.

Katja Lepistö

Raumalla kerralla kuntoon -palvelu on ollut käytössä reilun vuoden. Tulokset ovat olleet todella hyviä.

– Ennen tätä palvelua kiireettömiä aikoja sai odottaa viisi tai kuusi kuukautta, nyt pari kuukautta. Kerralla kuntoon -ajan saa Raumalla nyt 2–7 päivässä, iloitsee Rauman vastaava ylihammaslääkäri Katja Lepistö.

Pori tarvitsee lisää hammaslääkäreitä

Kun kerralla kuntoon -palvelu aloitettiin Raumalla, suun terveydenhuollossa tehtiin radikaali päätös: elokuusta 2016 ei enää annettu asiakkaille kiirettömiä aikoja, vaan heidät ohjattiin soittamaan tammikuussa uudelleen. Näin jono saatiin pysäytettyä.

– Pääsimme aloittamaan ikään kuin puhtaalta pöydältä. Vaatiihan tämä valtavaa yhteen hiileen puhaltamista henkilökunnalta, kertoo Katja Lepistö.

Raumalla kunnallisella puolella työskentelee noin 20 hammaslääkäriä, joista kaikki osallistuvat kerralla kuntoon -palveluun. Porin perusturvalla hammaslääkäreitä on noin 40, joista noin puolet ovat osa-aikaisia.

Viime aikoina onneksi Porissakin on ollut paremmin hakijoita.

Sirpa Wallin

– Kymmenen hammaslääkäriä on mukana Kehrä-palvelussa, laskee Sirpa Wallin.

Molemmissa kaupungeissa on tällä hetkellä yksi täyttämätön hammaslääkärin virka. Porissa tarvittaisiin Sirpa Wallinin mukaan kolme hammaslääkäriä lisää, jotta potilaat pääsisivät nopeammin hoitoon.

– Viime aikoina onneksi Porissakin on ollut paremmin hakijoita. Aiempina vuosina hakijoiden vähyyden kanssa on ollut ongelmia.