1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vähittäiskauppa

Miltä näyttää ruokakauppa vuonna 2028? K-ryhmä esitteli viisi tulevaisuuden visiota

60 asiantuntijaa kokosi viisi visiota siitä, millainen ruokakauppa voisi olla tulevaisuudessa.

vähittäiskauppa
Visio tulevaisuuden ruokakaupasta.
K-ryhmä on tehnyt visiointityötä laajan asiantuntijajoukon kanssa ja kertoo näkemyksensä siitä, millainen on ruokakauppa 10 vuoden päästä. Tällä videolla on aamu-tv:n haastattelu, jossa näkyy noin kahden minuutin kohdalta osia virtuaalikierroksesta tulevaisuuden ruokakaupassa.

Miten mahtaa toimia ruokakaupassa asiointi tulevaisuudessa? Tähän K-ryhmän selvitys (siirryt toiseen palveluun) yrittää 60 asiantuntijan ja viiden vision avulla vastata.

– Uskomme vahvasti siihen, että henkilökohtaisuus ja elämyksellisyys kasvavat, sanoi K-ryhmän päivittäistavaratoimialan asiakasnäkemysjohtaja Heidi Jungar Ylen aamu-tv:ssä tiistaina.

K-ryhmän tiedotus listaa visioita: Verkosta tilatut ruokaostokset, jotka asiakas saa mihin vuorokauden aikaan tahansa, ravintolatasoista ruokaa ja ravitsemusneuvontaa sekä jokaisen asiakkaiden tarpeisiin räätälöity elämyksellinen ostosreissu.

Poimintoja K-ryhmän viidestä visiosta tulevaisuuden ruokakaupasta

  • 1. Ruokakauppa jakautuu voimakkaammin kahteen osaan

Verkkokauppa tulee kiinteäksi osaksi ruokakauppaa, ja verkko-ostokset voi noutaa kaupan noutopisteen luukusta mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

– Perustuotteiden ostaminen automatisoidaan verkkoon tai kauppaan keräiltäväksi. Tällöin kaupassa voidaan suorittaa täysin uusia toimintoja, kun siltä perusostamiselta jää aikaa, Jungar kuvaili aamu-tv:ssä.

Kun niin sanotut perustuotteet on ostettu, itse fyysiseen ruokakauppaan mennään K-ryhmän vision mukaan viihtymään.

Ruokakaupasta saa uudenlaisia palveluita kuten vaikkapa ravitsemusneuvontaa ja autohuollon. Ruokaostoksissa on mukana digitaalinen kauppakaveri, joka auttaa tekemään valintoja. Kaupasta voi myös tilata virtuaalikokin kotiin ja osallistua kokkikursseille.

  • *2. Kaupan ja ravintolan raja hälvenee *

Kaupasta on mahdollisuus ostaa ravintolatasoista ruokaa joko esivalmistettuna tai täysin valmiina. Visiossa mainitaan valmisruoan revoluutio.

– Tullaan näkemään täysin uusia valmisruuan ratkaisuja. Kaupan ja ravintolan rajat hämärtyvät. Voidaan esimerkiksi tulostaa ruokaa 3D-printterillä omien mieltymysten mukaan tai tilata kokki kotiin sitä valmistamaan, Jungar kuvaili aamu-tv:ssä.

Kaupassa on kasvava tarve ruoan huippuammattilaisille kuten kokeille tai muille ravitsemusalan ammattilaisille.

  • 3. Käsillä tekeminen ei katoa

Lähituottajien, pientuottajien tuotteiden sekä erilaisten premium-tuotteiden arvostus kasvaa. Ihmiset tuotteiden takana kiinnostavat asiakkaita.

– Vanhojen perinteiden ja käsityöläisyyden vaaliminen jatkuu yhä edelleen voimakkaana, vaikka uusia vaihtoehtoja ja digitaalisia mahdollisuuksia tulee rinnalle.

  • *4. Valinnat tehdään entistä yksilöllisemmin omien toiveiden, tavoitteiden ja arvojen perusteella *

Digiratkaisut muokkaavat räätälöidyn ostosreissun, jolloin kaupassa-asiointi nopeutuu, tuotteita ei tarvitse etsiä, eikä kassalla kulu aikaa. Kauppa tietää asiakkaan arvovalinnat ja tarjoaa niihin sopivia tuotteita ja neuvontaa

Jungarin mukaan tämä tapahtuu datan avulla, johon on syötetty asiakkaan tavoitteet.

– Tietyllä tavalla siitä datasta tuleekin se uuden ajan ystävä, se kauppakaveri jonka kanssa niitä ostoksia voidaan tehdä täysin uusin tavoin.

  • 5. Kaupan vastuullisuus

Tämän vision mukaan tiedostavuus vastuullisten valintojen tekemisessä kasvaa ja valintojen tekemiseen on entistä paremmat mahdollisuudet. Omat arvovalinnat eletään todeksi kulutusvalintojen kautta. Ilmastonmuutos ja niukkuus resursseista ohjaavat kaikkea kaupan toimintaa. Rakennukset ehkä suunnitellaan nollaenergiataloiksi ja kauppa hyödyntää esimerkiksi itse tuottamaansa energiaa.

K-ryhmä: Suomalaiset haluavat kivijalkakaupan ja ihmiskontaktin

Visio tulevaisuuden ruokakaupasta.
Kuvakaappaus videolta, jossa tehdään virtuaalikierros "tulevaisuuden ruokakauppaan".K-ryhmä

Yhdysvalloissa on avattu Amazon Go -kauppa, jossa ei ole ainuttakaan kassaa – kauppareissulla ei oikeastaan tarvitse edes puhua kenellekään. Jungarin mukaan tällaiseen ei olla Suomessa välttämättä menossa.

– Suomalaiset eivät ole valmiita täysin robotisoituun tai verkkokauppaiseen kaupankäyntiin, hän sanoi.

K-ryhmän mukaan tulevaisuudessa Suomessa yhdistyvät verkkokauppa ja fyysinen kivijalkakauppa.

– Kun keskustelimme asiakkaiden kanssa niin he olivat kovin iloisia siitä, että kauppa on tulevaisuudessa myöskin fyysinen ja sieltä saa ihmiskontaktin jatkossakin.

Itsepalvelukassojen suosion kuitenkin uskotaan kasvavan. Maksamiseen ei haluta kuluvan asiakkaan aikaa.

Ruokakaupassa käynti voisi tulevaisuudessa olla tällainen

Visio tulevaisuuden ruokakaupasta.
Kuvakaappaus videolta, jossa tehdään virtuaalikierros "tulevaisuuden ruokakauppaan".K-ryhmä

Visioissa on listattu, miten kauppakäynti voisi tulevaisuudessa sujua erilaisilla asiakkailla. Yksi heistä on moderni ruoanlaittaja.

Tässä visiossa ostoskärryt tunnistavat asiakkaan, kun hän astuu kauppaan. Asiakas on jo valinnut tuotteita ennen kauppareissua, mutta nyt hänelle ehdotetaan hänen profiilinsa pohjalta muita makuja ja tuotteita.

Asiakas voi ottaa ostoksille mukaan digitaalisen kauppakaverin, joka auttaa valitsemaan ruokavalioon sopivia tuotteita ja vaikkapa kypsiä hedelmiä. Jos ostosreissulla tulee nälkä, niin voi ostaa naposteltavaa. Hyllyillä hyönteistuotteet ovat tuttu näky ja hiljalleen keinolihaa alkaa näkyä.

Kassalla ei tarvitse jonottaa, sillä tuotteet rekisteröidään jo ostoskärryyn siirrettäessä.

Lue myös:

Seattlessa avattiin tulevaisuuden kauppa: Ota vain tuote ja kävele ulos

Lue seuraavaksi