Nuorisosäätiön epäselvyyksien takia kohun keskelle joutunut Aki Haaro erosi myös Maaseudun säätiöstä

Nuorisosäätiön toimitusjohtajan paikan jättävä Aki Haaro erosi tänään myös keskustaa lähellä olevan Maaseudun säätiön asiamiehen tehtävästä.

politiikka
Aki Haaro
Aki Haaro Nuorisosäätiön nuorisohotelli-asuntolan ulkopuolella Helsingin Hiihtäjäntiellä tammikuussa 2011.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Nuorisosäätiön toimitusjohtaja ja asiamies Aki Haaro irtisanoutui tänään keskustaa lähellä olevan Maaseudun säätiön asiamiehen tehtävästä.

Säätiö myönsi Haarolle eron vuosikokouksessaan aamupäivällä, vahvistaa hallituksen puheenjohtaja Juha Korkeaoja.

– Välillisesti se liittyy kohuun, mikä hänen ympärillään on ollut, mutta hän ei yksilöinyt syitä sen enempää, Korkeaoja sanoo ja viittaa tuoreisiin uutisiin Nuorisosäätiön rahaepäselvyyksistä.

Haaro ei kommentoinut eroaan Maaseudun säätiöstä. Korkeaojan mukaan Haaron tilannetta oli tarkoitus käsitellä vuosikokouksessa muutenkin, mutta Haaro otti itse asian esille ensin ja pyysi eroa.

Korkeaoja ei ota kantaa, oliko Haaron ratkaisu säätiön näkökulmasta oikea.

– Se tuli nyt Haaron puolelta. Jos asiamies eroa pyytää, siihen ei ole sanomista.

Korkeaoja toteaa, ettei säätiöllä ole ollut huomauttamista siihen, miten Haaro on tehtävänsä asiamiehenä hoitanut.

Kohun taustalla on poliisitutkinta, jossa selvitetään satojen tuhansien eurojen tilisiirtoja virolaisista pöytälaatikkoyhtiöistä Aki Haaron ja Perttu Nousiaisen omistamille yhtiöille.

Tukea Alkio-opistoon ja Johannes Virolais-historiikkiin

Nimensä mukaisesti Maaseudun säätiö rahoittaa maaseutuun ja keskustapuolueeseen liittyvää toimintaa.

Se on tukenut Keskustanuorten projekteja ja myöntänyt apurahaa muun muassa Maalaisliiton perustajan Santeri Alkion mukaan nimetyn Alkio-opiston opintoihin.

Keskiviikkona vuosikokous päätti muun muassa tukea pitkäaikaisen keskustapoliitikon Ahti Pekkalan henkilöhistoriikin kirjoittamista. Aikaisemmin se on rahoittanut monena vuonna keskustalaisen valtiomiehen Johannes Virolaisen henkilöhistoriikin kirjoittamista.

Apurahojen koko on tyypillisesti joitakin tuhansia euroja, kertoo Juha Korkeaoja.

Asiamies keskustan puoluetoimistolta

Korkeaojan mukaan historiallisen Maaseudun säätiön asiamiehenä on perinteisesti toiminut joku keskustapuolueen palveluksessa, esimerkiksi puoluetoimistossa työskentelevä henkilö.

Haaro tuli tehtävään toimiessaan keskustan hallintopäällikkönä. Loppuvuonna 2010 hän siirtyi pois puolueen tehtävistä Nuorisosäätiön asiamieheksi, ja asiamiehen tehtävä on Korkeaojan mukaan perua siitä.

Maaseudun säätiö on kooltaan ja omaisuudeltaan varsin pieni. Asiamiehelle on maksettu vain nimellisiä palkkioita.