Pyhäjärven pitkään jatkunut kaupunginjohtakiista päätökseen: käräjäoikeus sinetöi sovinnon ja Tita Rinnevaara saa muhkeat korvaukset

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus laittoi pisteen vuosia velloneeseen Pyhäjärven kaupunginjohtajakiistaan. Ex-kaupunginjohtaja luopui syytteistä, ja ainoastaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja sai sakot.

Pyhäjärvi
Toimittajat ja kuvaajat ottavat kuvia Ylivieska-Raahen käräjäoikeuden istuntosalissa.
Paulus Markkula / Yle

Pitkään jatkunut kiista Pyhäjärven entisen kaupunginjohtaja Tita Rinnevaaran asemasta on saatu päätökseen, kun Ylivieska-Raahen käräjäoikeus antoi kaupunginhallituksen jäsenten virka-aseman väärinkäytösepäilyjutusta kansliatuomion perjantaina.

Juttua oli tarkoitus käsitellä Ylivieska-Raahen käräjäoikeudessa tällä viikolla. Syyttäjä vaatii sakkorangaistuksia seitsemälle Pyhäjärven kaupungin luottamustehtävissä toimineelle ja kaupunginhallituksessa esittelijänä toimineelle henkilölle virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Osapuolet päätyivät kuitenkin ennen rikosjutun pääkäsittelyä neuvotteluihin. Syyttäjä teki neuvottelujen jälkeen oman tuomioesityksensä.

Ylivieska-Raahen käräjäoikeuden istustosalin lasiovi, jonka takana henkilöitä odottamassa pääkäsittelyn alkua.
Ylivieska-Raahen käräjäoikeudessa käsiteltiin Tita Rinnevaaran erottamiseen liittyviä asioita tiistaina Ylivieskassa.Paulus Markkula / Yle

Syytteessä olleet Pyhäjärven kaupunginhallituksessa toimineet henkilöt ja entinen kaupunginjohtaja Tita Rinnevaara sopivat, että kaikki vastaajat maksavat Rinnevaaralle yhteensä 80 000 euron korvauksen. Lisäksi Rinnevaara ilmoitti luopuvansa kaikista rangaistusvaatimuksista vastaajia kohtaan. Ylivieska-Raahen käräjäoikeus vahvisti perjantaina sovinnon heidän välilleen.

Ylivieska-Raahen käräjäoikeuden kansliatuomion mukaan asia jätetään sillensä seitsemän vastaajan osalta. Ylivieska-Raahen käräjäoikeus tuomitsi kuitenkin kaupunginhallituksen puheenjohtajana toimineelle Jukka Tikanmäelle virka-aseman väärinkäyttämisestä 50 päiväsakkoa, josta maksettavaa kertyy 2 950,00 euroa. Tikanmäki tunnusti syyttäjän tuomioesityksessä tarkoitetun rikoksen.

"Tämä päättyy tähän"

Sakkotuomion saanut kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jukka Tikanmäki kommentoi käräjäoikeuden tuomiota lähes tuoreeltaan Yle Oululle puhelimitse.

Tikanmäki ei katso syyllistyneensä mihinkään, eikä tehneensä mitään rikosta. Hänen mukaansa jonkun piti ottaa syyt niskoilleen, jotta sovintoratkaisu pystyttiin tekemään.

– Jos tätä sopimusta ei olisi tehty, niin asia olisi voinut jatkua oikeusasteissa neljä-viisi vuotta. Siitä ei olisi ollut mitään hyötyä. Oikeudenkäyntikulut vain olisivat nousseet. Tämä on ollut pitkä ja epämieluisa asia kaikille, Tikanmäki totesi.

Tikanmäki kertoi, ettei kukaan osapuolista valita tuomiosta.

– Kyllä tämä päättyy tähän.

Tapauksessa lukuisia käänteitä

Tita Rinnevaara valittiin Pyhäjärven kaupunginjohtajaksi maaliskuussa 2010, mutta jo seuraavan vuoden kesäkuussa kaupungissa puuhattiin kaupunginjohtajan erottamista.

Asia sai uuden käänteen, kun Tita Rinnevaara valittiin Heinolan kaupunginjohtajaksi vuonna 2011. Ennen Heinolaan siirtymistään Rinnevaara ilmoitti Pyhäjärven kaupunginhallitukselle, että hän irtisanoutuu kaupunginjohtajan virasta. Kun asiaa käsiteltiin kaupunginhallituksessa, niin Rinnevaara peruuttikin irtisanomisilmoituksen. Asia käsiteltiin kaupunginhallituksessa virkavapausanomuksena. Rinnevaaralle myönnettiin reilun vuoden virkavapaus vuoden 2013 elokuun alkuun.

Kuohuntaa kahdessa kaupungissa

Kaupunginjohtajatilanne ei rauhoittunut, vaikka Rinnevaara siirtyi Pohjois-Pohjanmaalta Pyhäjärveltä Heinolan kaupunkiin Päijät-Hämeeseen. Hänen nimensä oli tapetilla molemmissa kaupungeissa vuoden 2013 kevättalvella.

Tita Rinnevaara
Tita RInnevaara oli myös Heinolan kaupunginjohtajana.Hanna Lumme / Yle

Rinnevaara irtisanottiin Heinolan kaupungin johdosta keväällä 2013. Hän riitautti irtisanomisensa, ja sai myöhemmin irtisanomisestaan yli 120 000 euron korvauksen.

Heinolasta lähdön jälkeen Rinnevaara yritti palata Pyhäjärven johtoon virkavapautensa turvin, mutta hänen paluunsa estettiin.

Rinnevaara valitti Pyhäjärven ratkaisusta. Oulun hallinto-oikeus katsoi, että Rinnevaara ei ollut irtisanoutunut virastaan. Lisäksi hallinto-oikeus kumosi valtuuston päätöksen, jonka mukaan Rinnevaaran virkasuhde olisi loppunut.

Pyhäjärvellä oltiin hetken kuluttua jälleen uuden tilanteen edessä. Rinnevaaran tilalle tullut vt. kaupunginjohtaja ilmoitti, ettei hän jatka virassaan vuoden 2014 alussa. Vuoden viimeisenä päivänä Pyhäjärven kaupunginhallituksessa tehtiin päätös, että virkaa asetetaan hoitamaan joku muu kuin Tita Rinnevaara.

Oikeuskäsittelyistä mittavia laskuja

Rinnevaaran asiaa ei ole puitu ainoastaan käräjäoikeudessa, vaan sen useita käänteitä on käsitelty myös hallinto-oikeudessa. Vuoden 2014 alkuun mennessä kiistasta oli kertynyt vajaan 5 500 asukkaan kaupungille jo kymmenien tuhansien eurojen kulut.

Lisää maksettavaa Pohjois-Pohjanmaan eteläisessä osassa sijaitsevalle kaupungille lankesi vielä vuonna 2014, kun Ylivieska-Raahen käräjäoikeus langetti kaupungin maksettavaksi korvauksia Tita Rinnevaaran syrjinnästä.

Tita Rinnevaara
Tita Rinnevaaran erottamiseen liittyviä asioita on puitu käräjäoikeuden lisäksi hallinto-oikeudessa.

Kiemuraisen jutun mutkat eivät silti olleet oienneet. Oikeuslaitos sai vielä lisääkin töitä, sillä Rinnevaara teki poliisille useita tutkintapyyntöjä. Ne johtivat syytteisiin, joiden käsittely päättyi lopulta sovintoneuvotteluihin ja nyt vahvistettuun tuomioon.

Täsmennys 16.3.2018 klo 11:38: "Syytteessä olleet Pyhäjärven kaupunginhallituksessa toimineet henkilöt ja entinen kaupunginjohtaja Tita Rinnevaara sopivat, että kaikki vastaajat maksavat Rinnevaaralle yhteensä 80 000 euron korvauksen". Aiempi ilmaus oli: "Syytteessä olleet Pyhäjärven kaupunginhallituksessa toimineet hankilöt ja entinen entinen kaupunginjohtaja Tita Rinnevaara sopivat Rinnevaaralle maksettavasta yhteensä 80 000 euron korvauksesta."

Lisätty Jukka Tikanmäen kommentit 16.3.2018 klo 12:45.