Rap-festivaali Pipefest palaa juurilleen Kainuuseen – pääesiintyjänä Cheek

Yksipäiväinen tapahtuma järjestetään Vuokatissa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2010.

festivaalit
Cheek tiedotustilaisuus 15.11.2017.
Kesän 2018 Pipefest-festareilla esiintyy muun muassa Cheek.Jouni Immonen / Yle

Rap- ja hiphop -musiikkiin keskittynyt Pipefest palaa Kainuuseen. Festarit järjestetään Sotkamon Vuokatissa perjantaina 27.7.2018.

Tapahtumassa esiintyvät uraansa lopetteleva Cheek sekä Fintelligens, Kapasiteettiyksikkö, Ceebrolistics ja Paleface. Tapahtuman järjestää NCD Productions.

NCD Productionsin promoottorin Timo Isomäen mukaan rap-festarit haluttiin palauttaa juurilleen Vuokattiin juuri tänä vuonna, kun isot nimet ovat lopettamassa tai tekemässä paluuta.

– Cheekin lopettaminen ja Fintelligensin sekä Kapasiteettiyksikön paluu lavoille olivat pääasiallisia syitä, että aloimme miettiä, että olisiko aika järjestää festarit vielä kerran.

Isomäen mukaan myös artisteilla on monia muistoja Pipefestin alkuajoista.

– Artistit ovat suhtautuneet asiaan myönteisesti. Pipefestin paluu oli huulilla jo viime vuonna, kun julkaistiin Pipefest-biisi. Festivaalit järjestelyt ovat vielä alkuvaiheessa.

Vuokatissa iloitaan paluusta

Festivaalit järjestetään Vuokatin rinteillä, mutta sijainti on hieman eri kuin aiempina vuosina. Vuokatinrinteiden toimitusjohtaja Lauri Suutarisen mukaan festareiden paluu Vuokattiin on merkittävä asia.

– Se on meille tärkeä juttu, ja uskon, että alue täyttyy majoittujista aika nopeasti sille ajankohdalle, sanoo Suutarinen.

Pipefestejä juhlittiin Vuokatin ylärinteillä vuosina 2001–2010, ja sen jälkeen uusien järjestäjien voimin Himoksella vuosina 2011–2016. Vuonna 2016 festivaali jäi määrittelemättömälle tauolle.

Paleface toivoo, että vanha henki säilyy

Paleface eli Karri Miettinen on legendaarisen "räppiriparin" paluusta yllättynyt. Kesällä 2017 Paleface ja Cheekin sekä Elastisen muodostama Profeetat tekivät yhdessä kappaleen kuopatun tapahtuman muistoksi. Miettisen mukaan räppäreillä ei ollut aavistustakaan, että festarit tekevät vielä paluun.

– Fiilikset ovat erittäin hyvät ja vähän hämmentyneet. Biisi tehtiin sen takia, että haluttiin nostaa hattua kuopatulle Pipefestille – menneisyydelle, johon ei ole paluuta. Naurettiin, että hitin tunnistaa siitä, jos festivaali palaa kuolleista ja niinhän siinä kävi, Suomen hip hopin kummisetänäkin tunnettu Paleface hehkuttaa.

Paleface, eli Karri Miettinen
Paleface eli Karri Miettinen keikalla vuonna 2016.Tiina Jutila / Yle

Pipefestin alkutaipaleella 2000-luvun alussa Paleface oli mukana esiintymässä tai spiikkaamassa lähes jokaisena kesänä. Palefacen mielestä Vuokatti on tapahtumalle ainoa oikea paikka ja Himoksen festarit olivat hengettömät. Keikkojen ohella mökkikylän yhteisöllinen tunnelma jäi mieleen sekä artisteille että yleisölle. Jatkot olivatkin eeppisiä, paljastaa Paleface.

– Hauskaa oli. Syntyi lukemattomia muistoja ja toverisuhteita. Välillä vähän nahisteltiin ja tapeltiinkin – kaikkea mahdollista mikä räppiriparille kuuluu.

Pipefest oli ensimmäisiä festivaaleja Suomessa, jossa pääroolissa oli suomalainen rap. Nuorten kainuulaisten järjestämä rap-festivaali Pipefest oli suuri vaikuttaja suomalaisen rapin suosion kasvamiseen.

Festareille pestattiin räppäämään sekä valtavirran suosikkeja että tuntemattomampia artisteja.

– Toivon, että uusi Pipefest muistaa sen lämpimän hengen, mikä silloin oli erilaisten tekijöiden kanssa. Kaikki skenen eri laidoilta ja alagenreistä pystyvät esiintymään yhdessä.

– Jokainen räppäri kokee vilpittömästi olevansa paras, ja se on keskustelu, joka kuuluu tähän kulttuuriin, sanoo Paleface.