1. yle.fi
  2. Uutiset

Britannia karkottaa 23 venäläistä diplomaattia myrkytystapauksen vuoksi

Kyseessä on suurin yksittäinen diplomaattikarkotus Britanniasta yli 30 vuoteen.

Sergei Skripal
Theresa May
Britannian pääministeri Theresa May ilmoitti keskiviikkona muun muassa diplomaattikarkoituksista.Neil Hall / EPA

Britannia karkottaa 23 venäläistä diplomaattia entisen venäläisvakoojan Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä Julia Skripalin myrkytystapauksen vuoksi, kertoi Britannian pääministeri Theresa May tänään keskiviikkona Britannian parlamentille.

Kyseessä on suurin yksittäinen diplomaattien karkotus Britanniasta yli 30 vuoteen. Mayn mukaan diplomaattien epäillään olevan vakoojia.

– Heillä on viikko aikaa lähteä, May sanoi.

Vuonna 2007 Britannia karkotti neljä venäläistä diplomaattia reaktiona Venäjän turvallisuuspalvelun entisen edustajan Aleksandr Litvinenkon myrkytykseen.

May muotoili, että Venäjän valtio on syyllinen Skripalien murhayritykseen. Britannia keskeyttää kaikki korkeantason kahdenväliset tapaamiset Venäjän kanssa tapauksen vuoksi.

Lisäksi Britannian johto tai kuninkaalliset eivät osallistu Venäjällä pidettäviin jalkapallon MM-kisoihin ensi kesänä.

– Moni meistä seurasi Neuvostoliiton jälkeistä Venäjää toiveikkaasti. Me halusimme paremman suhteen. On traagista, että presidentti [Vladimir] Putin on valinnut tämän toimintatavan, May sanoi parlamentissa.

Venäjän Lontoon-lähetystön mukaan Britannian toimet ovat vihamielisiä.

– Vastuu Venäjän ja Britannian suhteiden heikentymisestä on Britannian nykyjohdolla, lähetystön lausunnossa muotoillaan.

Pääministeri Mayn mukaan Britannia jatkaa toimenpiteitä, jos Venäjä jatkaa provokaatioita. Britannian ulkoministeriö päivitti tänään Venäjän-matkustusohjettaan. Se varoittaa Venäjällä matkustavia brittejä mahdollisesta häirinnän uhasta.

Britannia odotti Venäjältä selvitystä myrkytyksestä. Takarajana oli eilinen, eikä Venäjä toimittanut selvitystä. Britannia on muotoillut, että jos selvitystä ei kuulu, se toteaa Venäjän syyllistyneen “laittomaan voimankäyttöön”.

Myrkytyksestä keskustellaan EU-huippukokouksessa ja YK:n turvallisuusneuvostossa

Skripalit altistuivat Neuvostoliitossa kehitetylle Novitšok-hermomyrkylle sunnuntaina 4. maaliskuuta Etelä-Englannissa Salisburyssa. Heidät löydettiin tajuttomina penkiltä ostoskeskuksen ulkopuolelta. Heidän tilansa on edelleen kriittinen.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kommentoi tänään, ettei Venäjällä ole mitään syytä hyökätä Skripalia vastaan. Lavrov on aiemminkin sanonut, että Venäjä on tapaukseen syytön.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk aikoo nostaa Skripalin murhayrityksen ensi viikon EU-huippukokouksen asialistalle. YK:n turvallisuusneuvosto puolestaan pitää asiasta tänään hätäkokouksen, jonka Britannia pyysi koolle.

Sergei Skripal on entinen venäläinen tiedustelueversti, joka oli vakoillut Britannian hyväksi 1990-luvulta lähtien. Skripal tuomittiin Venäjällä 13 vuoden vankeuteen vuonna 2006. Hän oli välittänyt Euroopassa peitetehtävissä toimivien venäläisagenttien tietoja Britannian tiedustelupalvelu MI6:lle. Skripal oli yksi neljästä vangista, jotka vapautettiin Yhdysvaltain ja Venäjän välisessä vankien vaihdossa 2010.

Lue myös:

Myrkyttikö Venäjä myös diplomaattisen ilmapiirin – Miten Britannia voisi näpäyttää Putinia?

Ulkoministeri Lavrov: Venäjä syytön myrkytyksiin

Britannian ja Venäjän suhteita uhkaa uusi jääkausi – pääministeri Mayn on pakko ottaa kova linja myrkytystapauksen vuoksi

Lähteet: AFP, Reuters, AP

Lue seuraavaksi