Turun kaupungin selvitys 875 000 euron epäillystä kolikkokavalluksesta valmistui: kaikkiaan kolme työntekijää saa lopputilin

Lisäksi useat muut saavat huomautuksen tai varoituksen.

Turku
Kolikkoja
Turun parkkirahakavalluksesta epäiltyjen hallusta takavarikoituja kolikoita.Poliisi

Turun kaupunki on saanut valmiiksi sisäisen tarkastuksensa koskien syksyllä 2017 paljastunutta pysäköintirahakavallusepäilyä.

Kaupunginjohtaja Minna Arve toteaa, että yhden työntekijän kohdalla on katsottu olevan perusteet virkasuhteen irtisanomiselle.

– Ryhdymme irtisanomiseen, Arve sanoo.

Jo aiemmin on purettu kahden työntekijän työsuhde. Tämän lisäksi kaupunki on antanut neljälle työntekijälle huomautuksen ja yhdelle varoituksen.

Toimenpiteistä on päätetty Turun kaupungin oman sisäisen tarkastuksen lisäksi rahankäsittelyprosessista tehdyn ulkoisen auditoinnin jälkeen. Sisäisen tarkastuksen mukaan rahankäsittelyn johtamisessa ja toiminnan järjestämisessä sekä avainten hallinnassa ja taloushallinnossa on ollut merkittäviä puutteita.

Työnjohdollisia toimenpiteitä saaneet henkilöt ovat työskennelleet Turun kiinteistöliikelaitoksen palveluksessa. Henkilöitä ei ole tässä tutkinnassa epäilty rikoksesta.

Yksi pysäköintimittareiden valvonnasta vastuussa ollut henkilö on jo siirtynyt pois Turun kaupungin palveluksesta. Hän ei ole sama henkilö, jonka kohdalla selvityksessä löytyi perusteita työsuhteen irtisanomiselle.

Rikollisille vaaditaan tuomiota

Turun kaupunki vaatii rangaistusta rikoksiin syyllistyneille ja tulee esittämään vahingonkorvausvaatimuksensa oikeudenkäynnissä.

Rahavaroja epäillään kavalletun vuosina 2007–2017 noin 875 000 euroa. Rikollisen toiminnan epäillään kuitenkin alkaneen jo 1990-luvulla, joten todellinen rikosvahingon määrä saattaa olla tätä suurempi.

Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja Markus Laine on sanonut Ylelle aiemmin, että 90-luvulla toiminta on ollut pienimuotoista ja se on lähtenyt vähitellen kasvamaan. Näyttöä ei ole saatavilla samalla tavalla 90-luvulta, joten se rajattiin esitutkinnan ulkopuolelle..

Turussa on noin 150 kaupungin pysäköintimaksuautomaattia. Vuosittaiset tuotot pysäköintimaksuista ovat runsaat 3,5 miljoonaa euroa.

Lue lisää:

KRP tutkii: Turun kaupungin työntekijöiden epäillään kavaltaneen pysäköintirahoja vuosien ajan – kyse sadoista tuhansista euroista

KRP: Moni tiesi epäiltyjen Turun parkkimaksukavaltajien toimista – "Ei tämä mikään maailman varjelluin salaisuus ole ollut"

Turun parkkimittarien tyhjentäjille kuittaillaan työssä – "Kysytään, otatteko sieltä vähän kahvirahaa"

Turun epäilty parkkirahakavallus on mutkikas vyyhti – KRP takavarikoi kolikoita yrityksen tiloista

Turun parkkirahakavallusten esitutkinta valmistui – Poliisi: Kymmenessä vuodessa vietiin 875 000 euroa