Tuskin viesti Trumpille: Käydään kauppaa, ei sotaa

Vapaa maailma on selvinnyt vaikeimmasta vuosikymmenestään siksi, että Eurooppa ja Yhdysvallat ovat vaalineet ystävyyttä ja yhteistyötä, arvioi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk Helsingin vierailulla.

Donald Tusk
Donald Tusk ja Juha Sipilä
Donald Tusk ja Juha SipiläMauri Ratilainen / EPA

Ensi viikon EU-huippukokouksen ylle on kerääntynyt synkkiä pilviä.

Alun perin tärkeimmiksi asioiksi kuviteltiin Brexit-neuvottelut sekä EMU:n kehittäminen. Nyt ollaan tilanteessa, jossa Yhdysvallat ihan tosissaan uhkaa Eurooppaa kauppasodalla ja Venäjän epäillään tehneen hermokaasuiskun Britanniassa.

Molemmat asiat nousevat nyt asialistan kärkeen. Tusk lähetti tiedotustilaisuudesta terveiset Yhdysvaltoihin.

– Käydään kauppaa, ei sotaa ja vaalitaan tärkeää ystävyyttämme.

Tusk nosti transatlanttisen ystävyyssuhteen erittäin tärkeäksi viimeaikaisten tapahtumien vuoksi. Kimuranteista Brexit-neuvotteluista huolimatta Tusk ilmaisi täyden solidaarisuutensa Britannialle ja pääministeri Theresa Maylle hermokaasuiskun vuoksi. Tusk ei peitellyt uskoaan siihen, että iskun takana mitä todennäköisimmin on Moskova.

Tusk muistutti, että ulkoinen vaikuttaminen esimerkiksi vaalitulokseen on mahdollista missä tahansa maassa ja siksi Euroopan ja Yhdysvaltojen pitää pitää yhtä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) nosti keskusteluista esiin Yhdysvaltojen teräkselle ja alumiinille asettaman tulliuhan. Tariffit ovat Sipilän mielestä hyvin lyhytnäköistä politiikkaa. EU-komissiolla on patteristo valmiina tulleja, joita voidaan nopeasti määrätä amerikkalaistuotteille, jos tilanne niin vaatii. EU-maat ovat toivoneet, että neuvottelut johtaisivat yhteisymmärrykseen eikä mitään tulleja puolin eikä toisin tarvita.