1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. äitiyspakkaukset

Uudessa äitiyspakkauksessa on enemmän tuotteita kuin koskaan – video: vauva saa nyt myös huopatossut ja lapasen pidikkeet

Maailmankuulu suomalainen äitiyspakkaus täyttää tänä vuonna 80 vuotta.

äitiyspakkaukset
Uutisvideot: Uusin äitiyspakkaus sisältää uutta ja vanhaa
Uutisvideot: Uusin äitiyspakkaus sisältää uutta ja vanhaa

Eläinkuoseja, graafista linjaa ja väriläiskiä. Tätä kaikkea sisältää vuoden 2018 äitiyspakkaus.

Uudessa äitiyspakkauksessa on noin 60 tuotetta. Uusia tuotteita ovat viltti, merinovillaiset housut, huopatossut, lapasen pidikkeet, ruokalautanen ja lusikat.

Äitiyspakkauksen uusia tavaroita.
Petra Ristola / Yle

Äitiysavustukseksi voi valita joko äitiyspakkauksen tai 140 euron verottoman summan. Äitiysavustuksen arvoa korotetaan 30 eurolla 1. kesäkuuta alkaen. Tämän takia äitiyspakkauksen tavaramääräkin on lisääntynyt.

Äitiyspakkausten jakelu aloitettiin 80 vuotta sitten. Juhlavuoden kunniaksi myös vuodelaatikon kuosi uudistettiin.

Raumalta koteihin

Äitiyspakkauksia pakataan Raumalla Logistikas Hankinnan tiloissa. Tehtaalla pakataan vielä viimeisiä vuoden 2017 äitiyspakkauksia valmiiksi. Kelan arvion mukaan tämän vuoden äitiyspakkauksen jakelu alkaa toukokuussa.

Kestovaippa jää suurelta osalta käyttämättä ja Kela on ajatellut tässäkin sitä ekologista näkökulmaa.

Johanna Lainio

Äitiyspakkauksia jaetaan joka vuosi noin 35 000. Sen sisältöä on uudistettu säännöllisesti. Tämän vuoden pakkauksesta on jätetty pois kestovaipat, talkki ja digitaalinen kuumemittari. Kestovaipan poistamista äitiyspakkauksesta on arvostellut moni järjestö jo aiemmin.

– Tämä on herättänyt keskustelua. Kestovaippa jää suurelta osalta käyttämättä ja Kela on ajatellut tässäkin sitä ekologista näkökulmaa, sanoo Logistikas Hankinnan talous- ja tuotantopäällikkö Johanna Lainio.

Kelalle tulleiden asiakkaiden palautteissa on korostunut se, että kestovaippa jää monella täysin käyttämättä. Kelan mielestä ympäristöystävällistä toimintaa on sekin, että pakkaukseen valitaan tuotteita, joita todella käytetään.

Vaatteiden ja vuodevaatteiden lisäksi pakkaus sisältää perinteisiä tavaroita kuten luonnonharjaksisen hiusharjan, kynsisakset ja vesilämpömittarin.

Aiheesta lisää Kelan äitiyspakkaussivulta (siirryt toiseen palveluun).

Lisää äitiyspakkauksista Ylen Elävässä arkistossa.

Juttuun lisätty kello 14:31 Kelan kommentti kestovaipan poistumiseen äitiyspakkauksesta.

Äitiyspakkauksen tavaroita
Petra Ristola / Yle
Lue seuraavaksi