Yle aloittaa yhteistyön Orb Median kanssa – Ensimmäinen kansainvälinen yhteisjuttu käsittelee pullovesien pienmuoveja 9 maassa

Yle osallistuu kansainvälisen Orb Media -verkoston tutkivan journalismin hankkeisiin kolme kertaa vuodessa.

Pullovesi
Muovipulloja.
Ylen ensimmäinen yhteishanke Orb Median kanssa koskee pullovesissä olevia mikromuovihiukkasia.Orb Media.

Yle on aloittanut tutkivan journalismin yhteistyön Orb Median (siirryt toiseen palveluun) kanssa. Kansainvälinen mediayritys tutkii maailmanlaajuisesti miljardeja ihmisiä koskettavia aiheita. Sen ympärille koottu tiedotusvälineiden verkosto julkaisee jutut yhdessä samaan aikaan.

Yhteistyön tavoitteena on herättää globaalia keskustelua julkaistavista teemoista.

Mukana on kansallisia medioita eri maista, kuten BBC Britanniasta, Die Zeit Saksasta ja SVT Ruotsista. Yle tuli mukaan vuoden 2018 alussa.

– Yhteistyön avulla pääsemme kiinni globaaliin tutkittuun tietoon. Yksittäisen mediatalon rahkeet teettää massiivisia tutkimuksia on rajallinen, Ylen ajankohtaistoimituksen päällikkö Riitta Pihlajamäki sanoo.

Yle solmima sopimus oikeuttaa saamaan kolmen tutkitun aiheen aineistot vuodessa. Voittoa tavoittelematon Orb Media on rekisteröity Yhdysvaltoihin.

Ensimmäinen yhteishanke, jossa Yle on mukana, koskee maailmalla valtavaa teollisuuden alaa, pullovesiä. Niitä juovat sadat miljoonat ihmiset etenkin maissa, joissa puhtaan veden saanti on muuten vaikeaa.

Tässä linkki juttuun Tiesitkö, että juot pulloveden mukana muovia? Laaja, kansainvälinen selvitys paljastaa, että pullovesissä on runsaasti mikromuoveja

Tutkimuksessa kaikista tutkituista pullovesimerkeistä löytyi mikromuoveja. Testin toteutti New York State -yliopisto. Vielä ei tiedetä, miten mikromuovit vaikuttavat ihmiseen.

Kansainvälisen yhteistyön merkitys tutkivan journalismin hankkeissa on Pihlajamäen mukaan kasvussa.

Orb Median lisäksi Yle tiivistää yhteistyötä Euroopan yleisradiounionin (EBU) sisällä toimivan tutkivan journalismin verkoston kanssa.

– Yhteistyössä on äärimmäisen tärkeää, että mukana olevilla mediataloilla on yhteinen käsitys tutkivasta journalismista ja luotettavuuden merkityksestä, Pihlajamäki sanoo.

Yle on tehnyt verkostomaista yhteistyötä myös kansainvälisen tutkivien toimittajien yhdistyksen ICIJ:n kautta veroparatiiseja koskevissa tietovuodoissa. Tällaisia maailmanlaajuisia toimitusten yhteishankkeita ovat olleet esimerkiksi Panaman paperit vuonna 2016 ja Paratiisin paperit vuonna 2017.