Analyysi: Britannia julkaisi ankarat Venäjän vastaiset toimet – vielä kovempiin rangaistuksiin maa tarvitsee liittolaisia

Britannia pitää Venäjän vastauksia myrkkyiskusta pelkkänä sarkasmina. Pääministeri May ei säästellyt sanojaan arvostellessaan Venäjää, kirjoittaa Pasi Myöhänen.

Venäjä
Venäjän suurlähetystö Lontoossa.
Britannia karkottaa Venäjän lähetystöstä yli 20 diplomaattia.Andy Rain / EPA

Pääministeri Theresa Mayn kovat toimet Venäjää vastaan eivät tulleet yllätyksenä. Jo eilen kerrottiin, että Britannia tulee reagoimaan vahvemmin kuin Aleksandr Litvinenkon myrkytyksen jälkeen vuonna 2006.

Tuolloin karkotettiin neljä diplomaattia. Nyt lähtöpassit saa 23 diplomaattia, mikä on korkein määrä yli 30 vuoteen.

*May ei säästellyt sanojaan *julkaistessaan Britannian toimet.

Hän sanoi hyvin suorasanaisesti, että Venäjän yhteistyöhaluttomuus ei jätä muuta tulkintamahdollisuutta kuin sen, että Venäjän valtio oli Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä murhayrityksen takana.

Theresa Mayn mukaan Venäjä on vastannut Britannian selvityspyyntöihin vain “sarkasmilla, halveksunnalla ja uhittelulla”.

Britannia ryhtyy karkotuksien lisäksi muihinkin toimiin. Maan hallitus tutkii mahdollisuutta lakimuutoksiin, joiden avulla vakoojaksi epäiltyjä henkilöitä voitaisiin karkottaa entistä helpommin.

Jalkapallon MM-kisoihin Venäjälle ei lähde virallista edustusta. Kisojen täyteen boikotointiin ei ryhdytä.

Toinen kysymys on se, saako brittikuninkaallisten puuttuminen kisa-aitiosta Venäjän puntin tutisemaan.

Toimiin, jotka todella tuntuisivat taloudellisesti Venäjällä, tarvittaisiin yhteistyötä liittolaisten kanssa. Britannia hakee tukea YK:n turvallisuusneuvostolta – EU-maista esimerkiksi Ranska on jo ilmaissut tukevansa Britanniaa.

Pelkkä sympatia ei riitä, sillä Venäjään kohdistuvien sanktioiden laajentaminen on helpommin sanottu kuin tehty.

Euroopan länsireunalla sijaitsevan Britannian taloudelliset yhteydet Venäjään ovat moniin muihin eurooppalaisiin maihin verrattuna hyvin pieniä. Kahdenvälinen nokittelu ei juuri heilauta kumpaakaan maata.

Venäjästä riippuvaisempien maiden houkuttelu yhteiseen rintamaan voi olla vaikeaa, sillä pakotteiden vaikutukset ovat molemminpuolisia.

Britannian on ounailtu myös puuttuvan venäläisyritysten ja Britanniassa asuvien Venäjän valtiota lähellä olevien varakkaiden oligarkkien toimintaan.

Tällaisia toimia May ei tänään kuitenkaan esitellyt. Nopeat toimet ovat vaikeita, sillä Britannian täytyy toimia lain rajoissa. Maa ei voi syrjiä Britanniaan asettuneita syntyperän tai vaikka henkilökohtaisen tuttavapiirin perusteella.

Keinot ovat rajalliset myös siksi, että Britannian omat löyhät lait mahdollistavat esimerkiksi veroparatiisisaarien laajan käytön.

Salisburyn myrkytystapaus voi antaa uutta puhtia lakimuutoksiin.

Se voi jouduttaa esimerkiksi niin kutsutun Magnitski –lain käyttöönottoa. Sen avulla ihmisoikeusrikkomuksista epäiltyjen pääsy Britanniaan ja maan pankkijärjestelmän piiriin voitaisiin evätä entistä helpommin.

Lue lisää:

Presidentti Niinistö Britannian myrkytystapauksesta: Suomi tuomitsee myrkyllisten kemikaalien käytön aseena

Britannia karkottaa 23 venäläistä diplomaattia myrkytystapauksen vuoksi