1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. varhaiskasvatus

Helsinki pyrkii kokonaan eroon pitkistä päiväkotimatkoista – lapset saisivat käydä samalla porukalla sekä päiväkodin että alakoulun

Kaupunki haluaa tulevaisuudessa tarjota lapselle päiväkotipaikan samalta alueelta, jossa hänen tuleva lähikoulunsa sijaitsee.

varhaiskasvatus
Lastentarha päiväkoti Linnunlaulu.
Lastenhoitajia ja varhaiskasvatuksen lähihoitajia edustavat liitot pelkäävät, että aitoon läsnäoloon on entistä vähemmän mahdollisuuksia päiväkodeissa.Mikko Koski / Yle

Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla on valmistelussa malli, jossa lapsella olisi jo päivähoidon alkaessa tiedossa valmis polku kouluun asti. Vieläpä niin, että kaverit ympärillä pysyisivät suunnilleen samoina.

– Vanhemmat mielellään haluavat, että päiväkotiryhmä siirtyy suoraan koululle. Me pyrimme mahdollistamaan sen, sanoo apulaispormestari, kokoomuksen Pia Pakarinen.

Tällä hetkellä moni lapsi joutuu vaihtamaan hoitopaikkaa viimeistään esikoulun alkaessa, koska eskarilaiset siirtyvät koulupolkua silmällä pitäen oman oppilaaksiottoalueensa päiväkoteihin. Nämä lähikoulualueet pitäisi siis tulevaisuudessa huomioida jo ensimmäistä päiväkotipaikkaa etsittäessä.

– Tämä edellyttää tietysti, että meillä on suurin piirtein samantyyppiset oppilasottoalueet siellä varhaiskasvatuksen puolella. Toki niin, että päiväkoteja on enemmän kuin kouluja, koska lapset halutaan vielä lähemmäksi päiväkotiin, Pakarinen toteaa.

Lähipäiväkodit vahvistaisivat kaupunginosien yhteisöllisyyttä

Toimialan pyrkimyksellä tuntuu olevan laaja poliittinen tuki. Helsingissä jätettiin eilen keskiviikkona asiaa koskeva valtuustoaloite.

Siinä valtuutetut yli puoluerajojen esittävät, että vielä tämän vuoden aikana selvitetään, mitä tarkoittaisi ja vaatisi, jos kaupunki jatkossa olisi velvoitettu tarjoamaan päivähoitopaikat lähikouluperiaatteella.

Aloitteen mukaan varhaiskasvatuksesta alkava lähikoulupolku tukisi lasten ja nuorten tasa-arvoista koulutusta ja vahvistaisi samalla myös yhteisöjä kaupungin sisällä. Näin vältyttäisiin myös perheiden arkea vaikeuttavilta pitkiltä päiväkotimatkoilta.

Aloitteen allekirjoittaneet valtuutetut toivovat, että lähipäiväkotikäytäntöön voitaisiin siirtyä jo vuonna 2019.

Aloitteen on allekirjoittanut 43 kaupunginvaltuutettua eli yli puolet valtuutetuista, sanoo SDP:n Pilvi Torsti.

– Tässä oli hieno helsinkiläinen poikkipoliittinen yhteistyö, hän sanoo ja jatkaa:

– Se kertoo hienosti, miten me olemme varhaiskasvatuksen puolella olleet edelläkävijä viime vuosina muutenkin, on säilytetty subjektiivinen päivähoito-oikeus kaikille. Lähipäiväkodissa on samalla tavalla kyse uudesta avauksesta. Se vahvistaa lasten tasa-arvoa ja helpottaa perheiden arkea ja voi viedä eteenpäin suomalaisen varhaiskasvatuksen ajattelua koko valtakunnassa Helsingin johdolla.

Lue lisää:

Helsinki selvitti viimein totuuden päiväkotimatkoista: 98 prosenttia lapsista pääsee perille alle puolessa tunnissa

Lue seuraavaksi