Tukes selvitti: onnettomuudet ovat huolestuttavan yleisiä trampoliini- ja sisäliikuntapuistoissa

Onnettomuuksilta ei vältytä trampoliini- ja sisäaktiviteettipuistoissakaan, vaikka siellä hyppiminen on valvottua ja ohjeistettua.

trampoliinit
Poika hyppää trampoliinilla.
Tukes selvitti tarmpoliinipuistojen turvallisuutta 25 paikkakunnalla.Niko Mannonen / Yle

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto eli Tukes on selvittänyt trampoliinipuistojen turvallisuutta ja koonnut alan toimijat yhteen pohtimaan, miten onnettomuuksia saataisiin vähennettyä.

Trampoliinilla hyppiminen on suosittu liikuntamuoto, joka aktivoi niin lapsia kuin aikuisiakin liikkumaan. Se on kuitenkin lajina riskialtis.

Tukes suoritti viime vuonna tarkastuskäynnit yhteentoista alan yritykseen, joilla on toimintaa 25 paikkakunnalla. Valvonnan yhteydessä tietoon tuli parikymmentä onnettomuutta. Suurin osa niistä tapahtui volttihypyissä. Vammalistalta löytyy muun muassa kaularangan ja niskan murtumia, päävammoja, jalkojen ja käsien murtumia sekä avomurtumia.

Parannettavaa löytyy erityisesti hyppyalueiden suunnittelussa ja vaarojen tunnistamisessa. Tukesin mukaan onnettomuusriskiä lisää muun muassa riittämätön hyppijöiden valvonta, rakenteelliset puutteet, hyppijän vähäinen kokemus tai omille taidoille liian vaikeat temput.

Näyttävien temppujen kuvaamisessa vaaroja

Vaaratilanteita syntyy myös väsyneenä hyppimisessä, temppujen kuvaamisessa ja näyttämisen halussa.

– Kyllähän näitä pidetään huolestuttavana ja siksi valvontaa kohdistetaan toimintaan, missä nähdään vaaroja. Samalla pyritään viemään turvallisuutta eteenpäin, perustelee ylitarkastaja Petteri Mustonen Tukesista.

Mustonen evästää trampoliinihyppelijöitä tunnistamaan omat taidot ja välttämään liian vaikeita temppuja.

– Ei hypitä näyttämisen ja kuvaamisen halusta, vaan liikunnan ilosta.

Tukes on järjestänyt alan toimijoille tapaamisen, jossa turvallisuusasioita on käyty läpi. Mukaan kutsuttiin myös voimisteluliiton ja voimisteluseuran edustajia, trampoliinivammoja tutkinut lääkäri sekä entinen telinevoimistelija Jari Mönkkönen.

Suomen menestyneimpiin telinevoimistelijoihin kuuluva Jari Mönkkönen, 41, toi tapaamiseen kovia kokeneen voimistelijan näkemyksen. Heinäkuussa 2017 Mönkkönen neliraajahalvaantui tuplavoltin alastulossa. Mönkkönen on kertonut Yle Urheilulle kohtalokkaasta voltistaan.

Onnettomuuksista ilmoittaminen Tukesiin lisääntyi projektin aikana. Tähän saattaa olla syynä se, että yritysten tietoisuus ilmoitusvelvollisuudesta lisääntyi ja ilmoituskynnys aleni.

– Ilmoitusten tarkoituksena ei Tukesin näkökulmasta ole etsiä syyllisiä vaan oppia tapaturmista ja pyrkiä siihen, että turhilta onnettomuuksilta voitaisiin jatkossa välttyä, ylitarkastaja Petteri Mustonen tähdentää.

Trampoliinipuistoille ei ole vielä yhtenäisiä turvallisuusvaatimuksia. Eurooppalaisen turvallisuusstandardin laatiminen alkaa tämän vuoden aikana. Muut puistojen suunnitteluun ja turvalliseen käyttöön tarkoitetut ohjeistukset eivät ole kovin laajasti käytössä, Mustonen kertoo.

Lue myös:
Kun trampoliinionnettomuus sattuu, kuka vastaa?