1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Journalismipalkinto

Vuoden journalisti Olli Seuri: Journalismi kaipaa ryhdistäytymistä Suomessa

Bonnierin Suuren journalistipalkinnon saaja iloitsee, että palkinnolla huomioitiin syventävä radiotyö.

Journalismipalkinto
Olli Seuri
Lehtikuva

Yle Radio 1:n Ykkösaamun juontaja Olli Seuri on Bonnierin Suuresta journalistipalkinnosta hämillään. Hänet palkittiin vuoden journalistina keskiviikkoillan gaalassa.

Seuri pitää kunnianosoitusta tärkeänä, sillä se tulee hänen omalta ammatilliselta yhteisöltään. Yleensä hän ei halua puhua itsestään radiojournalistina, vaan journalistina ylipäätään.

Tällä kertaa hän tekee poikkeuksen.

– Tässä palkintogaalassa ei ole tietääkseni koskaan palkittu radiota pääosassa työkseen tekevää journalistia. Siksi ajattelen, että tämä on kunnianosoitus syventävälle ja paneutuvalle radiotyölle.

Yleisöä kunnioittaen

Ykkösaamussa Olli Seuri keskustelee päivän polttavista puheenaiheista politiikasta kevyempiin ilmiöihin. Hän valmistautuu aiheisiin huolella ja ei päästä haastateltaviaan helpolla.

Seurin mielestä tässä ajassa tarvitaan keskusteluohjelmia.

– Polarisoitunut keskusteluilmapiiri kaipaa julkisia tiloja, joissa erilaiset näkemykset ja ihmiset pääsevät kohtaamaan fiksulla tavalla. Journalistisesti katsottuna keskustelua täytyy käydä yleisöä ja heidän tietotasoaan kunnioittaen.

Olli Seuri sanoo, että Suomesta löytyy paljon hyvää journalimia ja kohtuullisen paljon keskinkertaista journalismia. Lisäksi löytyy vielä huonoa.

– Meillä on aika moninainen kenttä. Nykyisin haastajina on vielä erilaisia viestintävälineitä sekä propaganda- ja valemedioita. Siksi ei haittaisi, että journalismikin vähän ryhdistäytyisi.

Seuri pitää yhtenä hyvänä ryhtiliikkeenä Julksen sanan neuvoston juuri käynnistämää Vastuullisen journalismin kampanjaa. Sen tarkoituksena on muistuttaa, mitkä mediat ovat sitoutuneita toimittajien yhteisiin pelisääntöihin ja julkaisevat luotettavaa tietoa.

Vuoden journalistina palkittu Olli Seuri ei ehdi palkintoaan tässä vaiheessa juurikaan juhlia.

– Pitää mennä hyvissä ajoin kotiin. Siellä odottaa kuuden kuukauden ikäinen poika ja unikoulu. Se ei armahda isää edes tällaisessa tilanteessa, Seuri nauraa.

Lue myös:

Ylen Olli Seuri palkittiin Bonnierin Suurella journalistipalkinnolla