Valkoinen talo: Venäjä vastuussa Britannian myrkytyksestä

Yhdysvaltain kerrotaan myös tukevan Britannian diplomaattikarkotuksia.

Sergei Skripal
Suojavarusteisia sotilaita.
Skripalien myrkytystä kentällä tutkivat poliisit ja sotilaat ovat suojanneet itsensä suojavarustein. Kuvassa sotilaita Salisburyssa.Neil Hall / EPA

Yhdysvallat sanoo jakavansa Britannian näkemyksen siitä, että Venäjä oli vastuussa Britanniassa tapahtuneeseen hermomyrkkyiskuun. Salisburyssa tapahtuneessa iskussa kohteena olivat Venäjällä armahdettu kaksoisagentti Sergei Skripal ja hänen tyttärensä.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters Valkoisen talon tiedotteen perusteella.

Tiedotteen mukaan "isku sopii Venäjän kansainvälisistä säännöistä piittaamattomaan käyttäytymiseen, aliarvioi maiden suvereniteettiä sekä turvallisuutta maailmanlaajuisesti ja yrittää horjuttaa ja häpäistä lännen demokraattisia instituutioita ja prosesseja."

Valkoinen talo kertoo Yhdysvaltain myös tukevan pääministeri Theresa Mayn eilen ilmoittamaa Britannian päätöstä karkottaa maasta venäläisiä diplomaatteja. May kertoi Britannian karkottavan 23 venäläistä diplomaattia. Kyseessä on diplomaattien suurin karkotus Britanniasta sitten kylmän sodan.

Eivät toivu koskaan

Aikaisemmin Yhdysvallat ilmaisi tukeaan Britannian näkemyksille keskiviikkona YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa, joka pidettiin myrkytystapauksen takia. Kokouksessa Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley sanoi, että Yhdysvallat uskoo Venäjän olevan murhayrityksen takana.

Ex-agentin ja tyttären myrkytyksestä kansainvälinen selkkaus Sergei Skripal, entinen Venäjän tiedustelupalvelun eversti ja kaksoisagentti sekä hänen tyttärensä yritettiin murhata Britannian Salisburyssa maaliskuun 4. päivä Novitshok-hermomyrkyllä, jota on valmistettu Venäjällä sotilaskäyttöön.

Asiantuntijoiden mukaan ex-agentti tyttärineen ei koskaan toivu, vaikka he jäisivätkin henkiin.

Skripalin ja hänen tyttärensä ohella hermomyrkystä sai vakavia oireita yksi poliisi. Lisäksi 35 ihmistä on tarkistettu epäillyn myrkkyaltistuksen takia. Britannian mukaan murhayrityksen takana on suurella todennäköisyydellä Venäjä. Venäjä kiistää syytökset, ja on sanonut kostavansa Britannian vastatoimet ripeästi.

Lähteet: Reuters, STT