USA:n senaatti löyhentäisi pankkivalvontaa – päätös nosti pintaan demokraattien sisäiset kiistat

Jos esitys menee läpi, on se suurin pankkivalvonnan löyhennys 2000-luvun alun pankkikriisin jälkeen.

Pankkivalvonta
Investointipankki Lehman Brothersin romahdus vuonna 2008 käynnisti maailmanlaajuisen pankkikriisin.
Investointipankki Lehman Brothersin romahdus vuonna 2008 käynnisti maailmanlaajuisen pankkikriisin.Justin Lane / EPA

Yhdysvaltain senaatti on äänin 67-31 hyväksynyt esityksen, joka löyhentää merkittävästi pankkien vakavaraisuuden valvontaa.

Jos uudistus hyväksytään myös edustajainhuoneessa, se vapauttaisi monet pankit vuonna 2008 laadituista ns. Dodd-Frank-säädöksistä, jotka on otettu käyttöön uuden pankkikriisin estämiseksi.

Säädösesityksen on laatinut johtava republikaaninen puolue, mutta joukko demokraattiedustajiakin hyväksyi sen.

Tämä nosti esiin selvän linjaristiriidan demokraattipuoleen sisällä. Lakia kannattaneet demokraatit yhtyivät republikaanien näkemykseen, että pankkivalvonta on liian tarkkaa ja työllistää pankkeja liikaa. Valvonnan löyhentäminen helpottaisi heidän mukaansa pankkien lainaustoimintaa erityisesti maaseutupaikkakunnilla. Tämä taas edesauttaisi talouden toimintaa.

Demokraattien enemmistö oli valvonnan purkamisesta täysin eri mieltä. Vastustajien kärkinimi, senaattori Elizabeth Warren totesi, että pankkivalvonta on ensiarvoisen tärkeää kuluttajien suojelemiseksi pankkien itsensä ottamilta riskeiltä. Heikko valvonta kannustaisi varsinkin suuria pankkeja kasvattamaan riskialtista toimintaa.

Pankkivalvonnan muutos edellyttää myös edustajainhuoneen hyväksyntää. Edustajainhuone on usein ollut haluton hyväksymään senaatin esityksia ainakaan sellaisinaan.

Jos muutos menee läpi, on se selvä voitto presidentti Donald Trumpille, joka on vaatinut elinkeinotoiminnan valvonnan vähentämistä.

Asiasta kertovat muiden tiedotusvälineiden ohella mm. The Washington Post (siirryt toiseen palveluun) ja Financial Times (siirryt toiseen palveluun).

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus