Pohjois-Korean ulkoministeri saapui Tukholmaan neuvottelemaan Trumpin ja maansa johtajan tapaamisesta

Pohjois-Korean ulkoministeri neuvottelee Ruotsissa Korean ydinasekiistasta.

Pohjois-Korea
Ri Yong-Ho
Pohjois-Korean ulkoministeri Ri Yong-Hon mukaan amerikkalaisten osoittama kärsimättömyys ydinaseohjelmasta luopumisen yhteydessä ei ole ollenkaan hyödyllistä luottamuksen palauttamiseksi.Jewel Samad / AFP

Pohjois-Korean ulkoministeri Ri Yong-hon kone on laskeutunut Tukholmaan kello 18.14 paikallista aikaa kertoo Dagens Nyheter. Hänelle on varattu Arlandan lentokentän vip-vastaanotto, kertoo ruotsalaislehti Expressen (siirryt toiseen palveluun).

Ulkoministeri Ri tapaa kaksipäiväisellä vierailullaan kollegansa Margot Wallströmin.

Ruotsin ulkoministeriön mukaan Wallströmin ja Rin keskustelut koskevat mm. Korean niemimaan turvallisuustilannetta.

Lisäksi ministerien on määrä puhua Ruotsin diplomaattisesta roolista Yhdysvaltain, Kanadan ja Australian suuntaan, kertoo ulkoministeriö. Näillä mailla ei ole edustustoa Pohjois-Koreassa, vaan maiden diplomatia Pohjois-Koreassa kulkee suurelta osin Ruotsin konsulaatin kautta (skyddsmaktsuppdrag).

– Hän [Ri] tulee tänne keskustelemaan Korean niemimaan tilanteesta, jotta konfliktiin löydettäisiin diplomaattinen ratkaisu, sanoo Wallströmin lehdistöavustaja Pezhman Fivrin Ruotsin television SVT:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Ri ja Wallström eivät aio järjestää lehdistötilaisuutta. Tapaamisesta annetaan lehdistötiedote perjantaina iltapäivällä.

Ruotsi on ollut aktiivinen Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välisen kiistan liennyttämisessä. Maa on myös mainittu Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tulevan kohtaamisen tapahtumapaikaksi.

Lisää aiheesta:

Ruotsilla on erityissuhde Pohjois-Korean kanssa, mutta tapaamisen odotuksia toppuutellaan

Saako Trumpia nyt kehua? Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain historialliset neuvottelut jakavat asiantuntijoita

Pohjois-Korealta tapaamiskutsu: Kim ja Trump aikovat tavata

Analyysi: Draamantajua löytyy, mutta Kimin ja Trumpin tapaamisen asiasisällöstä ei ole mitään takeita